Test la carismă + moduri de a deveni o persoană carismatică

test la carisma moduri de a deveni o persoana carismatica

De ce unii oameni infectează ușor cu dispozițiile și ideile lor, în timp ce alții nu influențează societatea în nici un fel? În toate, este de vină carisma —  acea caracteristică care face dintr-o  persoană să fie un lider înnăscut. Cum să vă măsurați carisma personală și dacă o puteți dezvolta, citiți în acest articol.

Carisma — exclusivitatea, talentul unei persoane, calitățile psiho-emoționale speciale care îi permit să influențeze alte persoane, să fie lider și să conducă pe alții.

Liderii carismatici schimbă destinul națiunilor și al statelor, determină evenimentele globale și rămîn pentru totdeauna în istorie. Stalin, Hitler, Mussolini, Churchill, Martin Luther King, Mahatma Gandhi și lanțul nesfîrșit de oameni inscripționați în istorie — toți acești oamaneni au fost lideri carismatici care au putut convinge milioane de oameni, să-i infecteze cu ideile lor și să schimbe lumea.

Ce este carisma

Cu toate acestea, nu numai liderii marii și conducătorii spirituali sunt posesorii carismei. În rîndul oamenilor obișnuiți, care nu se disting prin realizări mari, de asemenea pot fi evidențiate persoane cu o carisma puternică.

De regulă, ei au o influiență mai mare asupra oamenilor, decît restul. Sfaturile lor sunt ascultate, ele sunt respectate și iubite. Deoarece toți oamenii în general — creaturi sociale, iar societatea și locul ei în ea sunt de o mare importanță pentru fericirea omului, persoanele care sunt posesorii carismei pot fi numiți norocoși.

Dar cum să determinăm gradul de carismă proprie?

Verificarea carismei

Pe internet, sunt destul de multe teste concepute pentru a determina dacă o persoană are carismă, dar multe dintre ele par a fi prostii complete. Întrebări cum ar fi „Atrageți oamenii?” sau „Cum credeți ați putea reuși în politică?” bazate  pe îndoiala omului și nu pe evaluarea emoționalității sale.

Eu propun să treceți testul lui Howard Friedman, profesor de psihologie de la Universitatea din California. Acest test verifică persoana la calitățile sale de „transmițător” — o persoană care își transmite emoțiile și dispozițiile altor oameni.

Așadar, în fața voastră aveți un test adaptat care include 16 întrebări din cartea lui Howard Friedman «Proiectul ,,Longevitate“: descoperiri senzaționale, făcute pe baza unui studiu care a durat aproape 100 de ani ».

Testarea expresivității emoționale

În fața voastră  sunt 16 afirmații. Apreciați cît de mult cele spuse  în fiecare dintre ele se aseamănă cu tine, și puneți o notă de la 1 pînă la 9, în cazul în care 1 —  nu se aseamănă deloc, iar  9 — foarte tare se aseamănă. Notați cifrele răspunsurilor și apoi calculați suma totală.

 1. Cînd ascult o muzica bună, corpul începe în mod automat să se miște în ritm.
 2. Încerc mereu să mă îmbrac la modă.
 3. Cînd rîd, toată lumea din jurul meu mă aude.
 4. Eu întotdeauna atrag atenție la detalii.
 5. Cînd vorbesc la telefon, îmi exprim sentimentele cu voce tare și foarte deschis.
 6. Eu sunt întotdeauna pregătit.
 7. Prietenii îmi povestesc de multe ori despre problemele lor și îmi cer sfaturi.
 8. Eu folosesc liste cu lucruri care trebuie de rezolvat.
 9. Eu mă strădui să lucrez la ceva, pînă cînd nu îl aduc la perfecțiune.
 10. Oamenii spun că aș fi fost un actor bun.
 11. Eu îmi fac planuri și apoi le urmez.
 12. Uneori, eu uit să pun mîncarea înapoi în frigider.
 13. Mi se primește foarte bine să rezolv șarade.
 14. De obicei, oamenii consideră că sunt mai tînăr decît sunt cu adevărat.
 15. La petreceri, eu sunt mereu în mijlocul companiei.
 16. Cînd vorbesc cu prietenii apropiați, de multe ori îi ating — îi îmbrățișez, îi bat pe umeri, pun mîna pe umăr sau pe genunchi.

Calculați puctele pentru răspunsurile 1,3,5,7,10,13,15,16. Acestea sunt întrebările cu adevărat importante, restul pur și simplu completează testul pentru a complica selecția conștientă a răspunsurilor.

Și acum rezultatele.

De la 0 pînă la 37 de puncte. 25% dintre oameni adună puncte în acest interval. Posibil că sunteți timizi de natură sau ați devenit așa ca rezultat al unei educații stricte. Sau pur și simplu nu vă place să atrageți atenția și preferați să vă petreceți timpul în singurătate.

De la 38 pînă la 49 de puncte. Majoritatea oamenilor se încadrează în această categorie. Puteți avea succes în comunicare, dar nu datorită farmecului natural, ci datorită abilităților sociale și al inteligenței. Puteți folosi și tehnici non-verbale, dar va trebui să le folosiți conștient, nu instinctiv, așa cum fac mai mulți oameni carismatici.

De la 50 pînă la 60. Oamenii cu astfel de punctaj, au magnetism natural. Ești un lider extrovertit și înnăscut, deși în mediul tău sunt și dușmani, deaoarece vă evidențiați din mulțime. Uneori te simți împovărat de atenție și responsabilitate pentru adepții tăi.

De la 61 pînă la 72. Sunteți unul dintre cei 5% dintre cei norocoși care au obținut un punctaj atît de mare. Sunteți unul dintre acei oameni în prezența cărora în cameră devine mai luminos. Puteți infecta emoțional alte persoane și, în același timp,să simțiți ce simt ei.

Emoțiile persoanelor cu punctaj mare, sunt transmise instinctiv, chiar și fără ajutorul vorbirii. Acest lucru este confirmat de experimentul aceluiași doctor  Friedman.

Loading...

Există mulți oameni carismatici?

După ce a creat un alt test, asemănător cu conținutul de mai sus, dar constituit din 30 de întrebări, Friedman a realizat un experiment privind transmiterea emoțiilor de către oamenii mai mult și mai puțin carismatici.

Omul de știință a selectat mai multe zeci de persoane care au primit punctaj mare în rezultatul testului și cîteva persoane cu cele mai mici punctaje. Apoi au cerut tuturor participanților să completeze un chestionar care determină în acest moment sentimentele lor: bucurie, tristețe, amărăciune, neliniște.

După aceea, Friedman a plasat participanții cu punctaj mare în camere separate și a pus cu ei cîte doi participanți cu punctaj mic. Participanții stăteau împreună timp de 2 minute, puteau să nu vorbească sau chiar să se uite unul la celălalt.

În doar 2 minute fără nici un cuvînt, persoanele cu punctaje mici au preluat starea de spirit a participanților cu rezultate foarte mari.

Aceasta și este expresivitate emoțională ridicată, care îi ajută pe oameni să-i infecteze pe alții cu ideile și dispozițiile lor chiar și fără cuvinte. Totuși, aceasta nu este tot, ceea ce este obișnuit să fie considerate a fi semnele carismei. Chiar dacă aceasta este una dintre cele mai puternice componente, sunt încă cel puțin cinci semne ale unei persoane carismatice.

5 semne ale carismei

Sensibilitate emoțională

Persoanele carismatice pot nu doar să infecteze nu numai cu emoțiile lor, ci și să simtă subtil starea emoțională inițială a celorlalți și, de asemenea, să construiască o interacțiune bazînduse pe această atitudine. Ei stabilesc rapid contactul emoțional cu oamenii, astfel încît o altă persoană foarte rapid începe să se simtă „singura persoană din cameră” și cui nu-i place să fie astfel?

Controlul emoțional

Persoanele carismatice pot să-și controleze emoțiile. Starea emoțională devine instrumentul lor, îl folosesc pentru propriile scopuri, în urma cărora emoțiile lor nu-și pierd sinceritatea.

Abilitatea de a exprima gîndurile

Practic toți oamenii carismatici sunt vorbitori buni, astfel încît aceștia influențează interlocutorii nu numai cu ajutorul emoțiilor, ci și cu ajutorul cuvintelor.

Sensibilitatea socială

Persoanele carismatice simt foarte bine interacțiunile sociale, sunt capabili să asculte și să fie pe aceeași lungime de undă cu interlocutorii lor. De aceea, astfel de oameni sunt aproape întotdeauna tactici și atenți la împrejurimile lor.

Autocontrol în comunicare

Aceasta este o abilitate importantă a oamenilor carismatici, care le permite să mențină calmul și grația în comunicarea cu orice public. Aceștia pot stabili un contact emoțional cu toate segmentele populației.

Deci, pînă în acest moment, am vorbit despre oamenii carismatici prin natura lor. Și cum să fii dacă indicatorii carismei sunt la nivel mediu sau scăzut? Este posibil să devii mai carismatic?

Dezvoltăm carisma

Înainte să infectezi cu ideile și emoțiile tale, trebuie să fii interesat singur de ele

Este imposibil să infectați alte persoane cu ceva în care nu sunteți sigur. De aceea înainte de a infecta pe alții cu emoții și să le stimulezi încredere în sine, trebuie să învățați să experimentați toate acestea singur.

Încetați să vă suprimați emoțiile. Dacă ceva vă bucură — rîdeți din suflet, fără a încerca să suprimați chicotirile, și dacă ceva vă supără  —  nu faceți o față indiferentă, trăiți emoțiile în întregime.

Desigur, nu toate emoțiile ar trebui să fie vărsate pe interlocutori, acest lucru este plin de excentricitate, dar și  popularitate acest lucru nu vă va adăuga.

Toți oamenii vor să fie îndrăzneți și pozitivi, să nu se îndoiască de ei înșiși și de puterile proprii. Dacă veți retrăi aceste emoții și veți radia deschis pozitivul și încrederea în sine, aceasta se va transmite oamenilor din jur.

Limbajul corpului corect

Poziția corpului în timpul conversației, mișcările mîinilor, expresiile faciale — toate acestea afectează puternic percepția ta de către alte persoane. Chiar dacă nervozitatea și nesiguranța nu va fi observată de conștiența interlocutorului, subconștientul îi va spune cu siguranță dacă se merită să comunice cu tine sau nu.

Din fericire, limbajul corpului acționează și în direcția opusă: dacă luați o poziție mai relaxată — începeți să vă simțiți mai dezinhibat, dacă zîmbiți — devine puțin mai luminos pe suflet.

Așa că fiți atenți la poziția și comportamentul corpului vostru: nu te gîrbovi, chiar și în timpul celei mai tensionate conversații, nu orbecăi obiectele în mîini și nu vă strîngeți degetele, încercați să zîmbiți mai des și să nu ocupați pozițiile închise.

Respectați interlocutorul și ascultați-l

Dacă transmiterea stării emoționale nu este atît de ușor de stabilit, atunci este mult mai ușor să înveți sensibilitatea socială. Tot ce trebuie să faceți  —  să încetați să vă considerați cea mai importantă persoană din lume și să acordați atenție interlocutorului.

Să ascultați alte persoane — o adevărată artă. Dacă ascultați o altă persoană și sunteți interesat de ea, atunci ea începe să se simtă specială. Nu cred că merită să explicăm cît de minunat este să simți asta.

Oare este posibil să dezvolți carisma, sau este un dar înnăscut, în absența căruia nu se poate face nimic?

Loading ... Loading ...

 

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.