Sinuzita maxilară: ce să faci, ca nasul înfundat să nu devină un coșmar

sinuzita maxilara ce sa faci ca nasul infundat sa nu devina un cosmar

Cu sinuzita au fost îmbolnăviți măcar odată aproape toți oamenii de pe planetă. Ne-am clarificat, dacă trebuie să se facă o puncție și să se încălzească nasul, ca să nu te trezești la spital.

Ce este sinuzita maxilară

Pentru a înțelege ce este sinuzita maxilară, este necesar să se cunoască anatomia.

În oasele craniului, sunt niște cavități mici, care comunică cu nasul. Ele sunt numite  sinusuri. În interior, ei sunt acoperiți cu o membrană mucoasă. Inflamarea acestor sinusuri este numită sinuzita.

Sinuzita maxilară — este un caz particular al sinuzitei, inflamația  sinusurilor maxilare, care sunt situate în osul maxilar (pe părțile laterale ale nasului, sub ochi).

Pe lîngă sinuzita maxilară, mai există și sinuzita frontală (inflamație a sinusurilor frontale), etmoidală (inflamarea sinusurilor osului etmoid) și sfenoidală (atunci cînd suferă sinusurile sfenoide). În cele mai multe cazuri, chiar și la o IRVA obișnuită  inflamația captează multe sinusuri, astfel încît termenul mai corect ar fi „sinuzita“. Dar pacienții nu îl folosesc.

giphyÎn starea normală sinusurile îndeplinesc diferite funcții: încălzesc aerul, pe care îl respirăm, înmoaie loviturile cu leziuni și așa mai departe. Dar atunci cînd ești bolnav, sinusurile se ocupă cu lucrurile mult mai puțin plăcute: eliberează o mare cantitate de mucus, se umflă și împiedică respirației.

Apropo, la copii sinusurile nu sunt dezvoltate, deaceea copii cu vîrsta preșcolară  aproape niciodată nu se îmbolnăvesc de sinuzita maxilară și de alte tipuri de sinuzită.

Principalele cauze ale sinuzitei maxilare

 1. Virușii. Sinuzita maxilară cauzată de viruși, mulți sunt transferați împreună cu o IRVA obișnuită. În cele mai multe cazuri, trece de la sine.
 2. Infecția bacteriană a sinusurilor este mai periculoasă decît cea cu un virus, deoarece, atunci cînd se acumulează în sinusuri o mulțime de puroi, se poate forma un abces, iar procesul de inflamație se va răspîndi  la alte organe. Bacteriile adesea atacă organismul debilitat de viruși.
 3. Sinuzita maxilară alergică nu trece luni de zile și împiedică în mod constant respirației normale.

Prin urmare, cît de mare este riscul de a te îmbolnăvi cu IRVA, cu atît mai mare este riscul de îmbolnăvire cu o inflamație a membranei mucoase la nivelul sinusurilor paranazale. Dacă IRVA nu este tratată (adică, nu îi dați organismului să se recupereze), atunci se activează  bacteriile.

giphyMai mult, uneori  bacteriile pot „pătrunde“ în nas din organele din apropiere: amigdale, urechi și chiar dinți netratați. Și dacă te vei înconjura cu alergeni, praf și fum de tutun, atunci va fi mai ușor să te îmbolnăvești.

Simptomele sinuzitei  maxilare

Tipul cel mai neplăcut și periculos de sinuzită maxilară este cel bacterian. Anume el  apare cel mai adesea după IRVA ca o complicație. Și el are simptome distincte:

 1. Pe termen lung (mai mult de trei săptămâni), curge nasul.
 2. Amplificarea curgerii nasului după ameliorare.
 3. Creșterea temperaturii.
 4. Secreții nazale purulente.
 5. Nas înfundat ,dificultăți de respirație.
 6. Incalcarile ale
 7. Sentiment, că sinusurile explodează.
 8. Dureri în partea din față a feței, în special atunci cînd apleci capul înainte.

Cîteodată la simptomele esențiale se alătură mirosul urît din gură, dureri de dinți, dureri în urechi și slăbiciune.

Toate aceste simptome ale sinuzitei maxilare —  un motiv evident să vizitezi un medic și să nu te lecuiești singur acasă.

Loading...

Cum se tratează sinuzita maxilară

Cauza sinuzitei maxilare  trebuie să fie stabilită de un medic, care va prescrie medicamente, dacă acestea vor fi necesare. Sarcina ta — la timp să te adresezi la un otorinolaringolog, să dai analize și să urmezi îndreptările .Medicul poate prescrie fizioterapia, care nu ar trebuie să fie ocolită.

Iar încălzirea nasului sub aburi nu este necesară. În primul rînd, riscul de a arde mucoasa nazală este mai mare decît beneficiile. În al doilea rând,dacă în sinusurile paranazale aveți puroi, atunci încălzirea poate duce la agravari.

giphyObligatoriu trebuie să asigurați scurgerea mucusului. Sinuzita maxilară  — acel caz, cînd este posibil și este necesar să instilați picături vasoconstrictoare în nas, să administrați preparate antihistaminice, să  instilați în nas picături de ulei sau soluții sărate. Pentru a nu duce la complicații, să spălați cavitatea sub jet de presiune cu soluție este posibil numai în cazul dacă nasul nu este înfundat.

Dacă boala trece fără febră, străduiți-vă să faceți mai multe plimbări și respirați cu aer curat.

Este oare nevoie de puncție și de încălzire

Puncția și încălzirea sinusurilor — este un tratament de ultimă instanță, de care nu va fi nevoie, dacă medicul va stabili corect cauza inflamației și va prescrie medicamentele corecte. Cu toate acestea, uneori este nevoie de puncție în cazul în care, de exemplu, tratamentul nu dă rezultate și trebuie să fie luate analize suplimentare și să se determine care microb a cauzat inflamația.

În ciuda părerilor răspindite, dacă faci o dată o puncție, nu veți fi dependenți de  această procedură. Dar mai bine să nu ajungeți pînă la aceasta, adică faceți profilaxie IRVA, să tratezi alergiile și să alergi la medic la primul semn de boală.

Ce să faci, dacă aveți sinuzită maxilară

Totul depinde de care tip este ea :

 1. În cazul în care inflamația sinusurilor este cauzată de un virus,atunci tratamentul este simptomatic.
 2. În cazul în care s-a alăturat o infecție bacteriană, atunci este nevoie de antibiotice, pe care le va prescrie medicul.
 3. În cazul în care motivul este alergia, atunci trebuie să scapi de alergeni.

Cum procedați, atunci cînd simțiți primele simptome ale bolii?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.