Sex pentru bani: teoria economiei sexuale

sex pentru bani teoria economiei sexuale

Acum voi spune ceva  înfricoșător. Aceasta este o  istorie despre cum bărbații de mai multe secole, cumpărau sex de la femei cu un preț ridicat în mod artificial. În această istorie  nu merge  vorba despre prostituate insolente, ci despre femei obișnuite, departe de industria sexului. Istoria plăcerii. Mai precis, cu privire la modul în care femeile au schimbat-o în favoarea  beneficiilor sociale în vremuri de nevoie severă. Și dintr-un motiv oarecare prin inerție, continuă să facă acest lucru și în ziua de azi.

Ce fel de fiară este asta

În 2004, Roy F. Baumeister și Kathleen D. Vos au publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie socială recenzii un articol, în care au prezentat heterosexual uman și, într-o oarecare măsură, relațiile romantice  ca un model de economie.

Sexul – o resursă.

Bărbații – cumpărători și crează cererea. Femeile – vînzători și controlează propunerea.

Originea economiei sexuale

Femeia de multe secole a fost omul de „clasa a doua“. Dacă ea avea putere, ea a venea de la un bărbat, și de multe ori se descurcau  chiar și fără aceasta: femeile de rînd lucrau din greu la egalitate cu soții lor, în paralel, dînd naștere la 10 copii și aveau grijă de gospodărie. Drepturile de moștenire sunt limitate, nu există nici un drept la vot, dreptul deplin de a alege un soț, cum nu are dreptul (și este extrem de important!), de a nu avea copii.

Și femeile au decis (nu la summite speciale, desigur, fără a se înțelege , instinctiv), să ridice prețul. Dar cum altfel? Alte  atu nu au . Eu îți dau sex, tu îmi faci nuntă, și împreună cu ea (în teorie) – stabilitate, alimentare, să garanteze viitorul copiilor și carne în zilele de sărbătoare. Să considere  sexul ca o sursă de plăcere o astfel de femeie nu-și  putea permite, pentru că atunci nu va fi tentația de a face o reducere, dar aceasta va rezulta nu numai reducerea beneficiilor ( „a curtat și a lepădat“), dar, de asemenea, o respingere a societății, și mai precis – a celorlalte femei care sunt la egalitate cu bărbații și clericii adepți de moralitate.

Și apoi se întâmplă trei lucruri:

  • Revoluția sexuală;
  • Revoluția sexuală și mișcarea sufragetelor;
  • Prezervativele cu contraceptive orale

Sistemul sa prăbușit? Toată lumea a fugit să se bucure de sex? Nici vorbă să fie.

Ce avem acum

Oamenii se schimbă încet. Societatea în ansamblu – încă mai lent. Multe femei au acum posibilitatea să se asigure singure ,și să nască copii nu cînd este sex, dar atunci cînd ele doresc , dar vechiul sistem a funcționat atît de bine pentru o lungă perioadă de timp, că fost fixat nu la nivelul de „pentru mine este profitabil “, dar la nivelul „așa este  bine și corect.“ Ea a devenit parte a moralei și a eticii lumii occidentale.

Nu te-ai întrebat niciodată de unde apar prejudecățile noastre sexuale? De exemplu, că o femeie nu ar trebui să flirteze prima, sau că nu ar trebui să propună  în mod deschis sexul . Că, chiar dacă vrei, trebuie să „te fărîmi pentru spectacol .“ Că chiar dezbracînd chiloții, nu te poți comporta dezinhibat , ca „nu cumva să creadă ceva rău despre mine.“  Dar invers, bărbatul  ar trebui să fie cu inițiativa și să mențină un flirt, „să ducă “ femeia în pat, să fie mascul , care va domoli și va lua femela.

Desigur, poate exista o mulțime de condimente cu condiția ca ambii doresc să joace astfel de  jocuri și înțeleg foarte bine de ce fac asta. Problema este că aceasta este redusă la absurditate, și la automatizare.

Educația

Cum crezi ce va spune tatăl , dacă fiul său îl va  întreaba despre sex? Cred că tata ar spune că sexul –este cool, și apoi, dacă tata-l nu este prost, va spune despre respect, siguranță, și sarcina nedorită.

Iar dacă o fată va întreaba de mama ei? Vă garantez că lecțiile despre siguranța cu o concentrare sporită a ororilor va fi primul punct. Dar posibil și singurul. Eu personal nu cunosc nici o femeie care în timpul unei astfel de  conversații măcar să facă aluzie că sexul – este ceva grozav.

Fetele doresc, de asemenea, și ele vor face sex oricum, dar teama înrădăcinată  din copilărie va obține unul din cele două ieșiri: ori fata se va revolta (voi  face sex fără prezervativ în ciuda mamei) sau va avea  o traumă (vreau, dar mi-e teamă), iar  apoi va „vinde „ sexul.

Cultul virginității

Pierderea virginității – este pentru doi, dar noi lăudăm fetele pentru virginitate („bravo, se păstrează pentru cel iubit“), iar pe  băieții nu îi  laudăm. Bine, cînd fecioara noastră ajunge la un iubit, și nu înțelege nimic  despre corpul său (știi cât de des femeile de peste patruzeci de ani, după divorț și cu cumpărarea primului vibrator dintr-o dată au descoperti că pot avea orgasm?), dar uitați-vă  singuri: virginitatea unui grup este  foarte apreciat, iar a celuilalt  – nu. Cum ar trebui aceasta să funcționeze?

Băieții, între timp, au cultul său și stigmatul social să nu fie virgin. Niciodată. Ai făcut sex? Desigur. Cum m-am născut, imediat am început să fac sex. Sexualitate bărbaților  nu este considerată ca parte a economiei, astfel încît nu este nevoie pentru ei înșiși ca  „să se păstreze.“ Dimpotrivă, cu atît mai multe biruințe (citește: cît mai mult sex a primit, la un cost minim), cu atît este mai cool.

Iată că doar pe fete  le-au învățat lucrul opus, iar  băieții sunt nevoiți cu  convingeri, amenințări, lingușire, înșelăciune, cu orice preț să primească sex. Nu pentru a face partenerului ceva plăcut , dar pentru a nu fi niște luzeri.

Îți  voi da, doar în schimbul acelor cercei

Iată că am ajuns și la miez.

Moștenirea principală al economiei sexuale  – convingere că sexul nu ar trebui să fie dat pur și simplu.

«Îmi place de tine, te vreau, și sunt gata»- un motiv insuficient. Un bărbat ar trebui să cîștige sexul.

Această abordare generează femei pasive-sexual (la urma urmei, sexul – este pentru el, iar  ea este doar un rezervor pentru resursa) și bărbații care văd fata ca o păpușă pentru sex, dar nu ca un participant cu drepturi depline în proces („cel care plătește alege muzica“).

Aceasta funcționează de succes  într-o relație, cum ar fi „tata – fetiță“, unde el         muncește și ia decizii, iar ea  este frumoasă, dar un parteneriat orizontal pe acest exemplu  nu vei construi. Dar și  sexul, mult probabil să fie așa și așa. Nici o creație comună și extaz, doar masturbarea unul celuilalt. Ce zici, te excită?

Loading...

Nu ești căsătorită, sărăcuța

Milioane de oameni încă mai consideră că căsătoria este vîrful  ierarhiei sociale a femeilor, pentru că expresiile  «ai deja  X ani, și încă nu ai soț», le sunt spuse nu numai prostuțelor care nu lucrează, și stau pe capul părinților, dar, de asemenea, și celor deștepte, femeilor  de afaceri. Ultimelor le spun chiar mai mult. Sună amuzant mai ales atunci cînd o femeie are un partener permanent, cu care îi place totul.

Ce îi va da acest inel? Nu, nu sunt împotriva căsătoriei, mai ales atunci cînd vine vorba de viitorii copii și toate aspectele juridice legate de ei , pur și simplu trebuie de înțeles un singur lucru: dacă un bărbat va dori să plece , el va pleca, iar inelul nu-l va opri. Și dacă vrea să rămână, el va rămîne și fără inel.

Femeile care au sărit să se căsătorească cu primul venit, sub presiunea mamelor și bunicilor, iar ani mai tîrziu trecuți  prin scandaluri, depresie și procesul dureros  de divizare a proprietății, rămîi nedumerit: „Ce nu am făcut  corect?“. Răspunsul este simplu: ea a crezut în iluzia că mariajul va rezolva problemele ei. Că după ce a primit ștampila, a luat locul ei confortabil în economie. Ea a câștigat. El îi aparține ei  și  nu va pleca  nicăieri. Ei bine, bine.

Ea oferă, el ia

Diferența de sexualitatea dintre bărbați și femei sunt considerabil exagerate.

Da, avem diferite organe genitale, hormoni și alți factori obiectivi (forța fizică, sarcina), ceea ce face ca femeile la general să fie mai prudente  și selective în ceea ce privește sexul, dar economia pînă la absurditate umflă diferența.

Toate aceste «femeilor  nu le place sexul», «bărbatul  – un animal și nimic nu poate face cu asta», « bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus» – un construct social, paradigma subiectivă a gîndirii, care funcționează pe două fronturi: suprimarea sexualității feminine și demonizare a  bărbaților.

Și care e lifehack-ul ?!

Lifehack-ul aici este simplu: nu te juca. Din cauza sugestiei femeilor că  dorințele lor naturale sunt rele, iar bărbații – sunt  nevoiți  să „cumpăre“ sexul, în cele din urmă nu cîștigă nimeni.

Ce părere  aveți în legătură cu repartizarea rolurilor sexuale în societate?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.