Secretul succesului de la Bill Gates

secretul succesului de la bill gates

O teorie lansată acum 20 de ani susţine că 10.000 de ore de practică într-un domeniu oarecare te pot transforma într-un expert în domeniul dat. Adică această teorie susține zicătoarea, potrivit căreia oamenii nu se nasc geniali, ci devin geniali. Regula celor 10.000 de ore poate fi aplicată în orice profesie. Ea presupune că, pentru a atinge un nivel performant într-un domeniu oarecare, este nevoie de 10.000 de ore de muncă, atenţie, implicare și antrenament (adică practică).

Jurnalistul Malcolm Gladwell este cel, care a vorbit primul despre această regulă, în cartea sa „Outliers”. Conceptul teoriei datează din anul 1993, când Anders Ericsson, un profesor la Universitatea din Colorado, a studiat munca unor psihologi din Berlin, care urmăriseră rezultatele celor, care au studiat vioara în copilărie, adolescenţă şi la maturitate. În cele din urmă Anders Ericsson a ajuns la concluzia că „multe caracteristici, odată atribuite talentului, sunt rezultatul unei repetiţii intensive, întinse pe o perioadă de cel puţin 10 ani”..

Din carte: „Indiferent despre ce domeniu merge vorba, în scopul de a ajunge la un performant de calificare, care este proporțional cu statutul unui expert de nivel mondial într-un anumit domeniu, este nevoie de cca 10.000 de ore de practică. În studiile, subiecții cărora au devenit compozitori, jucători de baschet, scriitori, skateri, pianiști, sahisti, criminali înrăiți și așa mai departe, acest număr se întâlnește cu o regularitate surprinzătoare. 10 000 de ore sunt echivalente cu aproximativ 3 ore de practică pe zi sau 20 de ore pe săptămână timp de 10 ani. Dacă luăm 5 ore pe zi și o zi liberă pe săptămână, 10000 de ore se fac în 7 ani; 8 ore pe zi, 365 de zile din 365 zile pe an, 10000 de ore înseamnă aproape 4 ani. Acest lucur, desigur, nu explică, de ce unii oameni obțin mai multe beneficii de la această practică, decât alții. Dar până acum nimeni nu a întâlnit așa caz, în care cel mai înalt nivel de performanță a fost atins în mai puțin timp. Se pare, că creierul uman are nevoie anume de această cantitate de timp pentru a asimila toată informația necesară”.

Loading...

În calitate de exemplu sunt aduse succesele lui Mozart, «The Beatles», Bill Gates, Bobby Fischer și alții:

  • Mozart, în vârstă de 21 de ani, a scris primul său concert, care este considerat cu adevărat mare, absolut singur (fără ajutorul tatălui său). Până la acel moment Mozart compunea muzică timp de zece ani.
  • Pentru a deveni un grandmaster, de asemenea, este nevoie de aproximativ zece ani. Numai legendarul Bobby Fischer a venit la acest titlu onorific puțin mai repede: acest drum a durat nouă ani.
  • Bill Gates, conform calculelor, a petrecut la calculator aproximativ 10 000 de ore de programare, și numai după asta el a fost în măsură să facă un salt semnificativ înainte.
  • «The Beatles» au venit în SUA în februarie 1964, punând începutul „invaziei britanice“ pe scena muzicii ale Americii și creând o serie de hituri, care au schimbat sunetul muzicii populare. De la întemeierea grupului și până la înregistrarea unor astfel de albume celebre, precum „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ și „The White Album“ au trecut zece ani.

Astfel, Malcolm Gladwell susține, că cheia succesului nu constă atât de mult în talentul înnăscut sau într-un IQ ridicat al persoanei, cât în antrenamentul cu ocupația preferată pe parcursul unei lungi perioade de timp. Un rol important îl joacă și mediul înconjurător, adică ajutorul oamenilor de alături. Nici marii oameni de știință, nici muzicienii celebri sau sportivii profesioniști nu sunt în măsură să ajungă la succes singuri, fără susținere sau fără bani.

O precizare importantă: nu trebuie să-ți petreci timpul pe studierea domeniului, ce te interesează, ci anume pe latura practică a acestuia. Și încă un lucru: poți obține efectul dorit numai datorită unor antrenamente persistente, ce cuprind sarcini din ce în ce mai complexe. În caz contrar, există riscul să fii blocat la același nivel.

Deci, 10 000 de ore sau 5 ani cu zile pline de lucru – este numărul magic pentru obținerea unui nivel performant în orice domeniu. Vrei – crede, vrei – verifică singur această regulă și convinge-te. Puneți-vă obiectivele corect, atingeți-le, fiți mereu cu un pas înainte! Nu contează, fiți as în tot ce faceți – în raw vegan , CrossFit , sau scrierea unui volum de memorii. Veti reusi!

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.