Șapte pași pe calea din „bufnițe” în „ciocârlii”

sapte pasi pe calea din bufnite in ciocarlii e

Acum, că v-am convins, că de a te trezi devreme este nu numai un scop, pentru care merită să cheltui timp, dar și o strategie excelentă, care te poate duce la un succes incredibil pentru o lungă perioadă de timp, vreau să vă spun despre cele șapte etape, care te vor transforma dintr-o bufniță de noapte într-un fan al dimineții devreme.

1. Deschide-l pe Ned Flanders în interiorul tău

Ned Flanders este un personaj din serialul de desene animate „The Simpsons”. El este foarte plictisitor: are niște ochelari foarte mari, o voce urâtă și o dispoziție teribil de veselă. El este prietenos, organizat și urmează trei principii: nu consumă droguri și alcool, mestecă foarte bine mâncarea și merge de multe ori la biserică. Pentru a îndrăgi trezirea de dimineață devreme, trebuie să gândești ca o „ciocârlie”. Este timpul să deschizi în interiorul tău pe acest Flanders și să începi să acționezi ca el. Dacă scopurile principale din viața ta sunt importante pentru tine, atunci necesitatea de a sări cu bucurie dimineața din pat ar trebui să fie încă mai importantă.

  • ACȚIUNE.Să presupunem, că nu ești un fan al domnului Flanders, dar există un alt iubitor al trezirii dis-de-dimineață, pe care ai dori să-l imiți. Ia acest om și crede în el necondiționat. Poate vei deveni următorul Thomas Jefferson sau Margaret Thatcher, studiind biografia lor, obiceiurile și realizările. Acționează urmând exemplul persoanei celei mai de succes din domeniul tău sau persoanei, care ți se pare a fi o versiune perfectă a ta în viitor.

2. Antrenează-te ca o broască țestoasă

Orice schimbare semnificativă în viață este ușor de a o face o singură dată. Poți o singură dată să alergi un maraton fără să te antrenezi. Poți împrumuta bani, fără să ai un plan, cum să-i întorci înapoi. Poți să nu dormi toată noaptea și să termini un proiect mare. Problema este că toate aceste soluții pe termen scurt duc rapid la consecințe dureroase. Toate aceste soluții sunt temporare.

Toate acestea sunt impulsive și aproape inutile pe termen lung. Este mai bine să împarți proiectele mari în bucăți mai mici și să organizezi planul de lucru în prealabil. Pentru a deveni o „ciocârlie” de succes, nu vor fi de ajuns niște mofturi sau decizii spontane – acesta este un stil de viață și un mod de a gândi. Dacă dorești să reușești ceva în această săptămână, anul viitor sau peste 50 de ani, vei avea nevoie de un plan bun.

  • ACȚIUNE. Ia jurnalul și fă modificările necesare în programul tău. Știind, că regimul tău de somn se va schimba în curând, fă un planul despre modul în care vor arăta aceste schimbări pe termen lung. Asupra căror altor scopuri vrei să lucrezi dimineața devreme? Care sunt sarcinile programate pentru seara târziu, care vor trebui mutate?

3. Fii foarte atent cu cofeina

Pentru a te trezi devreme, nu trebuie să renunți la cafea. Dar, poate merită să reduci cantiatea sa pentru perioada de trecere, pentru a adormi mai devreme. Cu cât mai devreme vei adormi, cu atât mai devreme te vei putea trezi. Logica aici este evidentă, dar povara de renunțare la cofeină poate deveni o mică tragedie pentru tine. Îmi pare rău!

  • ACȚIUNE.Reduce cantitatea de cofeină, pe care o consumi în fiecare zi, stabilind o limită clară. De exemplu, eu beau cafea doar dimineața și renunț la ea în a doua jumătatae a zile pentru a dormi mai repede și mai bine.

4. Transferă pentru alt timp lucrurile, de care te ocupi de obicei seara târziu

Evaluează-ți obiceiurile tale de seară și decide la ce timp acestea pot fi transferate, dacă, desigur, este cazul de a o face. Stai prea mult timp în fața televizorului? Renunță la el. Stai pe Facebook până la miezul nopții? Încetează să faci asta. Comunici cu prietenii până noaptea târziu în timpul săptămânii? Așteaptă cu asta până vineri.

Pentru a face transferul cât mai ușor posibil, pur și simplu mută obiceiurile preferate de seară pentru un alt timp. Nu renunța la TV și rețelele sociale pentru totdeauna, pur și simplu nu le mai absorbi cu porțiuni uriașe, atunci când vine timpul pentru a merge la culcare.

  • ACȚIUNE.Fă o listă a lucrurilor, de care te ocupi în mod regulat seara târziu. Care dintre ele le poți muta, pe care le poți reduce sau chiar poți renunța la ele?
Loading...

5. Stabilește o limită pentru finalizarea lucrului și mergi la culcare

Cel mai eficient mod de a te scula mai devreme este de a te culca mai devreme. Cel mai bun mod de a te asigura, că vei merge la culcare la momentul potrivit – este de a distruge barierele dintre „eu” cel ocupat și „eu” obosit, culcat în pat cu ochii închiși.

„Ritualul meu de seară este înregistrat pe hârtie, – spune Sanders. – Este planificat în prealabil, este corectat odată ce trece timpul și este optimizat astfel, încât eu să fiu într-adevăr în pat în fiecare noapte, la momentul potrivit. Există excepții? Desigur, dar probabilitatea de succes crește foarte mult, dacă există o structură bine organizată, pe care o ții în mod constant sub control”.

  • ACȚIUNE.Planifică-ți pe hârtie programul de seară perfect. Scrie ce ai de gând să faci și când. Dacă există așa necesitate, stabilește-ți o limită, când vei opri toată munca de zi. Povestește despre acest plan tuturor persoanelor, care trăiesc cu tine sau care iubesc să-ți trimită seara târziu diverse sarcini din birou. (Sugestie: spune-i șefului despre noul tău regim zilnic, astfel încât el sau ea să nu te oblige să stai treaz până la miezul nopții.)

6. Mută timpul somnului

Anume cu asta vor începe schimbările. Mută deșteptătorul la doar 15 minute mai devreme decât de obicei și mergi la culcare, de asemenea, la 15 minute mai devreme. Acesta este un pas mic către scopul pe termen lung – să te trezești la momentul perfect pentru tine. Dacă la momentul dat mergi la culcare undeva la ora 23:00, însă dorești să fii în pat la 21:30, desparte această diferență de 90 de minute în pasuri de cincisprezece minute.

Nu-ți fă griji cu privire la cât timp poate dura acest proces. Pur și simplu fă această mică schimbare atunci când simți că a venit timpul. În funcție de programul tău și de reacția organismului la aceste schimbări, poți ajunge la momentul ideal chiar mâine, săptămâna viitoare sau mai multe săptămâni mai târziu.

  • ACȚIUNE.Plănuiește prima schimbare timp de 15 minute. Stabilește o oră concretă pentru a merge la culcare și timpul corespunzător de trezire, pentru a avea posibilitatea de a dormi atâta timp, cât este necesar pentru organismul tău.

7. Trezește-te și fă ceva pozitiv

La momentul de transfer plănuiește-ți un nou obicei sănătos și productiv, de care te vei ocupa aceste 15 minute. Dacă pur și simplu te vei trezi mai devreme și vei continua să faci ceea, ce făceai de obicei, nu se va schimba nimic altceva, decât timpul de ridicare din pat. Dar scopul nostru este de a crește productivitatea și de a obține rezultate concrete și vizibile.

Aceste 15 minute în plus le poți cheltui pe orice obicei, care ți se pare demn sau plăcut, dar pentru început eu aș recomanda să te concentrezi pe lucrurile, care nu îți ajungeau până acum. Dacă îți place yoga, dar nu ai timpl pentru ea, lasă pentru ea 15 minute mâine dimineața. Datorită hobby-urilor preferate vei aprecia acest timp cu mult mai mult decât până acum.

Pentru început, fă o listă a obiceiurilor de dimineață, pe care dorești să le obții sau să le muți de la o oră mai târzie, la una mai devreme. Cele mai bune obiceiuri de dimineață sunt cele, care contribuie la trezirea ușoară și vioaie, și asigură o dispoziție bună pentru întreaga zi. Eu îți recoman să alegi ceva liniștit și pașnic, cum ar fi rugăciunea, meditația sau citirea unei cărți cu un conținut pozitiv.

  • ACȚIUNE. Plănuiește-ți un obicei sănătos format pentru aceste 15 minute de timp liber. Nu este obligatoriu să alegi doar unul. Poți trece printr-o serie de obiceiuri, care se vor alterna unele cu altele, – de exemplu, luni – meditația, marți – alergatul, miercuri – citirea, etc.

Succes, zâmbete și bună dispoziție!

Pentru sănătatea bărbaților somnul este foarte important. Citește despre asta în blog-ul nostru

 

Loading...

This article has 1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.