Regulile etichetei: cum să mănînci produse șmechere?

regulile etichetei cum sa maninci produse smechere

Unele feluri de mîncare celebre, inclusiv delicatesele, sunt consumate într-un mod foarte specific. Din păcate, mulți dintre noi s-ar putea confrunta cu unele dificultăți în acest domeniu. Haideți să vorbim despre cum să mîncați corect anghinarea, sparanghel, stridii, homari și alte delicatese.

Cum se mănîncă corect anghinarea

regulile etichetei cum sa maninci produse smechere

Acestea sunt servite, de obicei, cu un sos de unt topit sau cu un condiment rece, pe bază de ulei vegetal cu oțet de vin sau suc de lămîie. Rupeți cîte o frunză, ținîndu-le de capătul ascuțit, scufundați partea albă moale în sos/condimente și răzuiți cu dinții baza albă delicioasă.

De obicei, se plasează o farfurie alături pe care se pot pune părțile verzi tari ale frunzelor. Dacă nu este, atunci puneți-le pe marginea farfuriei. Miezul păros trebuie tăiat, dar nu mîncat (în unele restaurante este înlăturat înainte de servirea bucatei pe masă). Veți vedea o minunată inimă albă / bază. Aceasta se mănîncă cu un cuțit și o furculiță și primește plăcere.

Cum să mănînci corect sparanghel

Puteți lua muguri cu degetele. Se mănîncă numai vîrfurile moi, scufundîndu-le într-un sos (de obicei olandez), iar restul este lăsat deoparte. Dacă mugurii sunt subțiri și moi, folosiți un cuțit și o furculiță.

Cum să mănînci corect un homar

Carapacea se sfărîmă cu un clește special, asemănător cu cleștii de nuci. Carnea este extrasă cu o furculiță specială în formă de cîrlig, pentru care se pune de obicei un suport. Dacă homari sau racii sunt serviți fierbinți, nu trebuie să fie mîncați cu mînile.

Cum se mănîncă corect stridiile

regulile etichetei cum sa maninci produse smechere

Ele sunt servite cîte șase, nouă sau doisprezece bucăți. Dimensiunile variază de la „regale” — cele mai mari —  pînă la numărul unu; cele mai frecvente — sunt numărul doi. Puteți să scoateți stridia din cochilie și să o luați cu o furculiță, fie să ridicați cochilia și să scuturați stridia în gură.

Cum se mănîncă corect păstrăvii (peștele întreg)

Mai întîi se mănîncă jumătatea superioară. Apoi, cu cuțitul și cu furculita se separă creasta și capul, se pun pe marginea farfuriei, după care puteți mînca cealaltă jumătate de pește.

Cum se mănîncă corect o pasăre mică

Cu un cuțit și o furculiță, tăiați carnea numai de pe aripi și piept (picioarele nu se mănîncă). Nu întoarceți și nu tăiați corpul eviscerat și împrospătat (la fel și în cazul potîrnichelor).

Cum se mănîncă corect mazărea verde

Ținînd furculita cu partea convexă în sus, străpungeți cîteva boabe de mazăre cu furculița și încercați să țineți încă cîteva boabe deasupra celor dintîi (acest lucru nu este ușor); sau luați mazărea cu furculița, ca cu un făraș.

Loading...

Cum să mănînci un crab în coajă

Crabii se servesc puși înapoi în propria coajă (fără clește). Se mănîncă cu o furculiță.

Cum se mănîncă corect creveții mari

regulile etichetei cum sa maninci produse smechere

Cu mîinile, curățați creveții de coajă și apoi cu o furculiță scufunzi în maioneză, pusă pe o farfurie alături.

Cum să mănînci corect spaghetele

Luînd furculița în mînă cu care scrieți de obicei și o lingură în cealaltă mână, luați o lingură de spaghete nu prea plină, apăsînd cu vîrfurile furculiței  aproape sub un unghi drept în centrul lingurii. Învîrte furculița fără să o luați din lingură și o duceți la gură pînă cînd simțiți că puteți îndepărta lingura și puteți mînca spaghetele de pe furculiță. După ce te vei antrena, vei învăța să mîncați spaghetele fără lingură — aceasta distinge expertul de un începător!

Cum să manînci corect pateu

Se servesc de obicei cu pîine prăjită și unt (francezii fac cel mai adesea fără unt, deoarece consideră că pateul este deja suficient de gras). Tăiați o bucată de pîine prăjită cu un cuțit pentru unt, ungeți-o cu unt și puneți puțin pateu deasupra. Continuați în același mod să mîncați cu bucăți mici.

Concluzie: cupa pentru clătire

Nu este nici un semn de bune maniere în faptul că acestea sunt de obicei puse alături. Cînd terminați să mîncați cu mîinile, veți fi bucuroși să vă scufundați degetele în apă. De regulă, se pune în apă o felie de lămîe: aceasta ajută la spălarea grăsimilor. 

Cum mănînci de obicei produsele, dacă nu cunoașteți regula etichetei?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.