Programul de curățenie, care va ajuta să  nu uitați de nimic

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Chiar dacă faceți curățenie  în mod regulat,  unele colțuri ale casei oricum rămîn necurățate. Unele din motive oarecare le neglijăm (și în zadar!), iar despre unele chiar uităm.

Regula curățeniei

 Să faci curățenie generală dintr-o dată este foarte dificil. Dacă împărțiți menținerea curățeniei casei pe categorii și le vei efectua în mod regulat, nevoia de curățenie generală va disparea doarece întotdeauna v-a fi curat!

Zilnic

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Prosoapele de bucătărie

Cum. Spălațile în mașina de spălat, în conformitate cu instrucțiile.

De ce. Prosoapele de bucătărie se murdăresc foarte repede, pentru că noi le folosim de multe ori pe zi. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți o familie mare. Prosoapele pot fi curate la prima vedere, dar păstrează în ele o cantitate mare de bacterii.

Vesela

Cum. Înainte să mergeți la culcare spălați toată vesela care s-a adunat sau pur și simplu puneți-o în mașina de spălat vase.

De ce. Dacă lăsați vasele murdare și tigăile peste noapte, ele vor fi mai dificil să fie spălate dimineața. În plus, resturile  alimentare uscate servesc ca mediu perfect pentru înmulțirea bacteriilor și poate apărea mirosuri neplăcute.

Masa de bucătarie

Cum. Ștergeți masa cu soluție de dezinfectare. Apropo, nu ștergeți toate suprafețele din bucătărie cu aceiași cîrpă: astfel doar veți răspindi microbii pe toată bucătăria, iar sensul  unei astfel de curățenii este minim.

De ce. Ce punem  pe masa de bucătărie: cheile, gențile, banii, ca să nu mai vorbim de produsele aduse de la magazin. Bacteriile de pe toate aceste lucruri ar putea pătrunde  în alimente.

Bolurile animalelor domestice

Cum. Majoritatea bolurilor pot fi spălate în mașina de spălat vase. Nu uitați să clătiți bine vasele, ca pe ele să nu rămînă  urme de detergenți.

De ce. Boluri nespălate pentru apă și măncare atrag o mulțime de dăunători și pot cauza probleme de sănătatea a animalele voastre de companie. Fiți de acord, mai ușor este să curățați  boluri lor, decît mai tărziu să vă faceți griji cu privire la starea de sănătate a animalelor voastre de companie.

O dată pe săptămînă

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Dulapurile de la bucătărie

Cum. Ștergeți cu o cîrpă cu soluții de curățare. Acordați o atenție deosebită acelor locuri, unde pot pătrunde resturi de mîncare.

De ce. Pe ușile dulapurilor de bucătărie se adună praf și grăsime de la gătit. Acolo de asemenea pot fi microbi cu boli.

Vasul de wc

Cum. Turnați în vasul de wc 100 ml de oțet alb sau 50 ml de clor înălbitor (cel mai important, în nici un caz să nu le amestecați) și lăsați pentru cîteva minute. Curățați în interior cu o perie, iar apoi trageți apa. În cazul în care pe vasul de wc sunt  depuneri de calcar și rugină, lăsați oțetul sau înălbitorul timp de o oră. Pe din afară ștergeți cu un dezinfectant special. Această metodă de curățare a vasului de wc este rapidă și eficientă.

De ce. Cel mai probabil, deja știți, că în vasul de wc se acumulează  o mulțime de bacterii.

Cada

Cum. După fiecare utilizare, pur și simplu clătiți cada cu apă. Dar, o dată pe săptămînă, trebuie să spălați cu mai multă atenție. Utilizați o soluție de curățare ușoară, ca să nu  deteriorați  smalțul.

De ce. În cadă  se adună bacteriile,iar smalțul se întunecă de la murdărie, grăsime și apă tare.

Cabina de duș

Cum. Spălați pereții cabinei de duș cu apă caldă și prelucrați cu un spray antibacterian.

De ce. Aceasta protejează peretele cabinei de duș de la decolorare, depuneri de calcar și mucegai.

Mobila moale

Cum. Aspirați mobila, pernele și nu uitați să mergeți cu aspiratorul pe sub scaune și canapele.

De ce. Pe mobila moale se acumulează în mod  special rapid praful și blana animalelor de companie. De aceea, este nevoie de curățare  regulată. Nu uita să scăpi de ea, mai ales dacă cineva din familia ta are alergie.

Coșul de gunoi

Cum. Spălați  cu apă caldă și săpun sau cu o soluție de dezinfectare.

De ce. În coșul de gunoi se adună resturi de mîncare și bacterii.

O dată la două luni

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Perdeaua de la baie

Cum. Aspirați cu atenție cu duza- perie. Spălați-o manual sau într-o mașină de spălat, în funcție de material.

De ce. Perdeaua de la baie absoarbe  mirosurile și atrage praful.

Intrerupatoarele și mînerele ușilor

Cum. Ștergeți cu cîrpa cu o soluție de curățare. Încludeți  această procedură în programul de curățare.

De ce. Pe mînere și pe întrerupătoare zilnic se adună o mare parte de microbi.

Locul unde dorm animalele de companie

Cum.  Aspirați și spălați  separat de hainele tale. Dacă doriți doar să scăpați de mirosurile neplăcute, presărați locul unde dorm cu bicarbonat de sodiu și lăsați  timp de 15 minute. Apoi strîngeți cu asperatorul.

De ce. În locul unde doarme animalul tău se adună  blana, mătreața și murdăria.

Covorașe de baie

Cum. Spălați cu apă caldă în mașina de spălat.

De ce. Pe covoraș  poate ușor apărea mucegai, mai ales dacă este prost uscat. In plus, acolo se acumulează microbi și murdărie.

Cuptorul cu microunde

Cum. Dacă cuptorul vostru cu microunde  are o farfurie rotativă, se scoate și se spală în apă caldă cu detergent sau în mașina de spălat vase. Pentru a curăța interiorul cuptorului cu microunde, puneți un pahar cu apă cu felii de lamîie și încălziți timp de 3–4 minute. După ștergeți murdăria cu un burete umed. Pentru a îndepărta mirosul neplăcut, se adaugă în apă bicarbonat de sodiu. Apoi ștergeți cu atenție cu o cîrpă uscată.

De ce. După fiecare utilizare în cuptorul cu microunde rămîn resturi de mîncare.

O dată pe lună

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Aspiratorul

Cum. Înlocuiți sacul, curățați filtrele și ștergeți aspiratorul în interior.

De ce. Curățarea regulată a aspiratorului va crește eficiența curățeniei.

Mașina de spălat vase

Cum. Scoateți filtrul, înmuiați-l în apă cu detergent și apoi clătiți bine. Puneți filtrul la loc,pe partea de jos a mașinii puneți un pahar de oțet și porniți  un ciclu complet fără veselă. Pe noapte, lăsați în mașina în partea de jos bicarbonat de sodiu. Dimineața, porniți ciclul din nou, fără veselă.

De ce. Cu timpul, în mașina de spălat vase se acumulează murdăria, grăsimi și particule  de mîncare. Din această cauză apare un miros neplăcut și depuneri  pe vase.

Loading...

Jucăriile copiilor

Cum. O dată pe lună spălați jucăriile moi în mașina de spălat într-un  regim delicat. Între spălări îndepărtați  praful de pe ele cu ajutorul rolei adezive pentru curățarea hainelor.

De ce. Pe jucării se acumulează rapid bacteriile, iar la copii nu este încă suficient de puternic sistemul imunitar.

Țevile chiuvetei și vanei

Cum.Turnați în țevi  ½ pahar de bicarbonat de sodiu și imediat turnați aceeași cantitate de oțet. Acoperiți deschiderea cu o mănușă de cauciuc, lăsați amestecul să lucreze timp de 10-15 minute și apoi porniți apa fierbinte.

De ce. Pe pereții țevilor se acumulează  grăsime și resturi care  provoacă un miros neplăcut și blocaje.

Odată la două luni

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Sub și în spatele mașinei de spălat

Cum. Aspirați cu atenție podeaua sub și din spatele mașinei de spălat, în special trebuie  curățat locul lîngă cablul de alimentare.

De ce. Sub mașina de spălat  se acumulează praf și murdărie, iar acest lucru crește riscul unui incendiu.

Jaluzele

Cum. Asirați. În cazul în care jaluzelele sunt destul de murdare, scoateți-le și spălați-le  în poziția închisă, cu apă caldă și cu o perie moale. Întoarceți și repetați  același lucru pe cealaltă parte. Apoi, deschideți-le și lăsați să se usuce.

De ce. Pe ele se acumulează foarte mult praf, care este deosebit de dăunător pentru persoanele  alergice.

Odată la 3 luni 

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Hota de bucătărie

Cum. Scoateți filtrul din hotă și spălați în apă caldă cu detergent, apoi clătiți bine. În mașina de spălat vase mai bine nu spălați.

De ce. În filtru se adună praf, grăsime și particule de mîncare, care împiedică la funcționarea hotei de bucătărie.

Frigiderul

Cum. Înmuiați  sertarele și rafturile  în apă caldă cu detergent și ștergeți  cu buretele interiorul frigiderului. Pentru a îndepărta petele, utilizați mai bine bicarbonatul de sodiu, decît soluțiile de dezinfectarea.

De ce. Acest lucru va reduce riscul de intoxicații alimentare și elimină bacteriile acumulate.

Cărțile

Cum. Scoateți cărțile de pe rafturi, ștergețile bine de praf și scuturați praful de pe pagini. Dacă păstrați cărțile în teanc, mutațile cu locul pentru ca copertele să nu se deformeze.

De ce. Paginile de hîrtie se decolorează și se deteriorează și poate apărea mucegai.

Sub vazoanele de flori

Cum. Odată în trimestru, mutați vazoanele în alt loc, ca pervazul ferestrei sau locul sub ele să nu se decoloreze din cauza soarelui. Și desigur, nu uitați să curățați locul unde sunt florile, cel puțin o dată pe săptămână.

De ce. Dacă vazoanele vor sta în același loc,suprafața de sub ele din cauza distribuirii neuniforme a luminii poate fi mai închisă decît alte porțiuni.

Aragaz (plită)

Cum. Scoateți toate mînerele și spălați-le în apă caldă cu detergent, plita în spatele ei (sub ea), de asemenea, se spală și se șterge cu o cîrpă uscată. În cazul în care mînerele nu se scot, ștergețile cu un burete bine stors cu detergent, iar în locurile greu accesibile folosiți o scobitoare.

Apropo, suprafața de lucru a plitei  trebuie să fie curățată  în mod regulat cu un detergent special sau bicarbonat de sodiu cu suc de lamaie (1: 1).

De ce. Praful și resturile de mîncare nu strică doar aspectul exsterior, dar, de asemenea, servește ca un loc comfortabil pentru  înmulțirea bacterii.

Cuptorul

Cum. Petele arse le prelucrați cu sodă, apoi se toarnă  oțet, pentru a începe reacția. Grătarul din cuptor se spală cu apă și detergent. Pentru a spăla ușa de sticlă, folosiți o soluție de spălat sticle sau un amestec de oțet și apă (1: 1). Înmuiați o cîrpă sau un prosop de hîrtie în amestec, stoarceți și puneți-o pe ușa de sticlă deschisă. Lasă timp de o jumătate de oră pentru ca să se înmoaie murdăria. Se spală cu apă și se usucă cu prosoape de hîrtie sau cu o cîrpă care nu lasă scame din țesatură.

De ce. Resturile de mîncare rămase în cuptor, cînd acesta este încălzit lasă fum.

De două ori pe an

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Perna și plapuma

Cum. Splați manual sau în mașina de spălat într-un regim delicat și uscațile la aer.

De ce. Este foarte important mai ales pentru persoanele care suferă de alergie.

Salteaua

Cum. Întoarceți salteaua, schimbați cu locul pe o parte și pe alta și făceți rotații  „cap – picioare“.

De ce. Astfel puteți preveni deformarea saltelei.

Lămpile

Cum. Opriți alimentarea înainte de a scoate orice parte a corpului de iluminat. Ștergeți ușor cu o cîrpă umedă, se poate si cu apă și săpun.

De ce.Praful și murdăria adunată pe lămpi poate întuneca lumina lămpilor pînă la 30%.

În spate și sub frigider

Cum. Scoateți frigiderul din priză, scoateți grila de protecție din spate, curățați-o și ștergeți ușor condensatorul și ventilatorul. Aspirași peretele din spatele frigiderului. Ștergeți cu cîrpa peretele lateral al dispozitivului, și podeaua de sub el.

De ce. Praful de pe podea, amestecat  cu umezeală, poate deteriora suprafața podelei. Iar excesul de praf de pe pereți crește riscul unui incendiu. În plus curățarea va mări în mod semnificativ eficiența sistemului de răcire, și va crește durata de viață a frigiderului iar aceasta vă va economisi bani.

Capul dușului

Cum.Scoateți capul dușului și înmuiațil în oțet alb, iar apoi clătiți bine cu apă.

De ce. Cu timpul, capul dușului se înfundă, iar din aceasta cauza se înrăutățește presiunea apei.

Ferestrele

Cum. Treceți  pe ambele părți cu o rolă adezivă pentru a strînge praful. În cazul în este mai multă  murdărie, se spală cu apă și cu o perie. Amestecați 2 lingurițe de oțet în 3,5 litri de apă, Turnați într-un flacon cu pulverizare și spalați geamurile cu acest amestec, ștergețile bine cu o cîrpă din microfibră.

De ce. Ferestrele murdare impiedică să pătrundă lumina, iar praful poate provoca o varietate de boli respiratorii. Nu vă leniți să includeți spălarea ferestrelor cînd faceți curățenie.

O dată pe an

programul de curatenie care va ajuta sa nu uitati de nimic

Covoarele

Cum. Covorul  se spală și se usucă bine. Nu uitați să întoarceți covorul, astfel încît dacă se va deccolora, să se decoloreze uniform.

De ce. În covoare se acumulează mult praf și murdărie,mai ales dacă aveți animale domestice.

Incalzitor de apă

Cum. Pentru a spăla încălzitorul de apă, dezactivați-l, opriți accesul de apă rece. Deschide-ți  robinetul fierbinte pentru a reduce presiunea din interiorul rezervorului. Apoi, conectați furtunul la duză și scurgeți toată apa din încălzitor.

De ce. Spalarea regulată prelungește durata de viață a încălzitorului de apă și economisește energia electrică.

Mașina de spălat

Cum. Turnați  în tamburul mașinei de spălat  100 ml înălbitor de clor sau turnați 100 g de acid citric și porniți un ciclu fără rufe la o temperatură maximă. Sertarul pentru detergenți îl spălați manual.

De ce.Tamburul mașinei de spălat se murdărește foarte repede, iar cu timpul poate apărea și mirosul urît.

Curățenia garanția  sănătății

Voi singuri înțelegeți că într-o casă curată  sunt mult mai puține șanse să te îmbolnavești, iar atunci cînd este curățenie regulată în încăpere, este mult mai plăcut să te afli în ea, mai ușor respiri, chiar și atmosfera este mai favorabilă.

Transformați curățenia într-un proces de distracție, atrageți pei cei dragi. Iar atunci de negativitatea și murdărie din casa ta nu va rămîne nici urmă!

 

Cît de des faceți curățenie în casă?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.