Prelucrarea termică distruge vitaminele din legume: adevăr sau mif

prelucrarea termica distruge vitaminele din legume adevar sau mif

Prelucrarea termică schimbă structura legumelor,dar aceasta nu este întodeauna rău.Cîteva studii au demonstrat că sub influența prelucrării termice , unele substanțe nutritive sunt distruse, dar altele sunt eliberate.

Totul depinde de tipul elementelor nutritive

Mulți consideră ,că legumele crude conțin mai multe substanțe nutritive ,decît cele preparate, dar aceasta depinde de tipul substanțelor.

Cînd are loc prelucrarea termică pereții groși a celulelor a multor plante sunt distruse , eliberînd substanțele nutritive stocate în ele.

Un studiul german efectuat de un grup de 200 de oameni care se alimentează doar cu alimente crude, au constatat că au avut un nivel mai ridicat de beta-caroten în plasmă, dar conținutul de licopen era sub medie. Unul dintre factorii care a influențat la rezultat, era conținutul minim de licopină în roșiile proaspete comparativ cu cele prelucrate termic.

Ce se întîmplă cu vitamina C și cu alte substanțe solubile în apă

Pierderea de vitamina C, în funcție de metoda de preparare poate fi de la 15% la 55%. Spanacul  proaspăt în procesul de preparare pierde aproximativ ⅔, iar mazărea și morcovii – 85-95% din vitamina C.

Elemente nutritive solubile în apă, cum ar fi vitamina C, vitamina B și polifenoli, sunt cele mai sensibile la degradare în timpul prelucrării și preparării.

Interesant, că nivelurile de vitamina C sunt adesea mai mari în produsele congelate comparativ cu cele proaspete, datorită faptului că scade în timpul depozitării și transportului recoltei brute.

Un alt studiu a constatat că, după șase luni , cireșele congelate au pierdut 50% din antociani – nutrienți găsiți în pigmenții închiși a fructelor  și legumelor. Așa că, în produsele  congelate nu sunt păstrate întotdeauna vitaminele.

Loading...

Ce se întîmplă cu vitamina A și cu alte substanțe liposolubile

Pentru a păstra vitaminele în morcovi, dovlecei si broccoli este mai bine să fie fierte decît preparate  la aburi, prăjite  sau mîncate crude. Prăjirea sa dovedit a fi cel mai rău mod de a păstra nutrienții.

Compușii liposolubili, cum ar fi vitaminele A, D, E și K și compuși antioxidanți numite carotenoide, sunt mai bine păstrate  în timpul prelucrării termice  și preparării.

Dar cînd vine vorba de prepararea legumelor, trebuie întotdeauna să mergem la un compromis. Una și aceeași metodă poate crește disponibilitatea unor nutrienți, dar se descompun alții. De exemplu, în morcovul  fiert nivelul de carotenoide este mai ridicat comparativ cu cel proaspăt. Însă în  morcovul proaspăt sunt  mult mai mulți polifenoli, care dispar imediat cînd începeți să îl preparați.

Ce se întâmplă cu vitaminele în cuptorul cu microunde

Deși mulți oameni consideră  că prepararea într-un cuptor cu microunde este foarte dăunător, legumele fierte în acesta pot avea o concentrație mai mare de anumite vitamine .

În martie 2007, a fost realizat un experiment, în timpul căruia oamenii de știință urmăreau cum fierbere, prepararea pe aburi, gătitul într-un cuptor cu microunde și prepararea  sub presiune influiențează asupra  substanțelor  nutritive din broccoli. Aburirea și fierberea a dus la pierderea de 22 pînă la 34% de vitamina C. Preparat într-un cuptor cu microunde, sub presiune, legumele au  păstrat  90% din vitamina C.

Concluzii

  1. Nici un mod de preparare,servire și depozitare nu vor păstra toate elementele nutritive din legume.
  2. Dacă oamenii de știință au decis că dovleceii fierți sunt utili, aceasta nu înseamnă că este potrivit pentru tine. Dacă nu îl poți înghiți , nu va aduce nici un beneficiu. Prin urmare, cînd alegeți  o metodă de preparare, bazează-te și pe gusturile tale.
  3. Cea mai bună metodă de a obține maximum beneficiu din legume – bucurăte de ele în diferite variante: crude, aburite, fierte, coapte și preparate la grătar.
  4. Dacă regulat mănînci o varietate de fructe și legume, poți să nu-ți faci griji cu privire la metoda de preparare a alimentelor.

Cum vă pregătiți de obicei mîncarea?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.