Pentru pielea perfectă există doar un singur secret! 

pentru pielea perfecta exista doar un singur secret

Dacă ai încercat vreodată să alegi o cremă, probabil știi, că pe majoritatea dintre ele este scris „pentru piele uscată (grasă, normală)“. Nu este clar întotdeauna ce înseamnă asta și, cel mai important, ce cremă ți se potrivește anume pentru tine. De fapt, nu este atât de dificil să determini ce tip de ten ai, iar această cunoaștere îți va ușura foarte mult căutările produselor corecte de îngrijire a pielii.

Pentru a afla ce tip de ten ai, trebuie să observi, cât de multă grăsime sau sebum produce pielea. Există patru tipuri de ten: uscat, normal, gras și mixt. Dacă pielea este uscată, aspră și te ”strânge”, ea produce mai puțin sebum – aceasta înseamnă că ai un ten uscat. Dacă pielea este grasă, lucioasă, cu predispoziție la acnee – acesta este tipul de ten gras. Tenul normal este fără imperfecțiuni, fără pori dilatați și pielea este catifelată. Al patrulea tip este tipul de ten mixt – atunci pielea este strălucitoare în zona T, iar pe restul suprafeței are tendință de uscare. Tipul de ten este unul dintre principalele puncte de referință atunci când alegi un regim de îngrijire. Cam la fel ca și atunci când alegi hainele în funcție de vremea de afară, este important să alegi cosmeticele în funcție de ce piele ai tu. Tipul de piele este controlat de ereditate și de hormoni și practic rămâne neschimbată pentru toată viața. Desigur, el se poate schimba puțin odată cu vârsta, poate varia ușor în funcție de vreme, dar, în general, este un lucru constant. Desigur, fiecare tip de ten are gradele sale diferite – acesta poate fi uscat, dar aproape de normal, foarte uscat sau foarte gras.

Cel mai simplu mod de a înțelege ce tip de ten ai este să-ți demachiezi tenul și să te speli pe față, iar apoi să aștepți două ore și să observi ce fel devine fața ta. Nu este nevoie să aplici pe față produse suplimentare. În aceste două ore se restabilește bariera de lipide a pielii și ea revine la starea sa normală, pe care tu o vei analiza.

TENUL USCAT

pentru pielea perfecta exista doar un singur secret

Deci, dacă după două ore ai o senzație de parcă pielea ”te trage”, ai o dorință mare să o ungi mai repede cu ceva și dacă pielea se exfoliază (atunci când vezi particule mici de piele uscată), nu este nicio urmă grasă și porii nu sunt dilatați, asta înseamnă că pielea ta este uscată. Un alt indicator destul de sigur al tenului uscat sunt ridurile mici premature, care încep să apară încă în adolescență. De asemenea, observi și exfoliere după bărbierit .  

Spre deosebire de coșuri, pe care cel mai probabil nu le-ai avut niciodată.

Pentru pielea uscată ar trebui să alegi creme dense, groase și bogate, care au multe componente nutritive și de protecție – cum ar fi, de exemplu, uleiuri, siliconi și lanolină. Pe lângă asta, tenul uscat mai are nevoie și de hidratare: cel mai răspândit component de hidratare este renumita glicerină.

TENUL NORMAL

pentru pielea perfecta exista doar un singur secret

Iar dacă pielea ta nici nu se exfoliază, nici nu este grasă, nici nu simți cum pielea ”te trage” și, în genere, nici nu te-ai gândit vreodată că este ceva în neregulă cu pielea ta, atunci te felicităm și te invidiem – ești norocoasa, care are un ten normal. Uneori este posibil să apară exfoliere și inflamații, dar pentru tine este mai degrabă o excepție, decât o regulă constantă. Este posibil să ai pori dilatați, dar numai pe nas.

Loading...

Pentru pielea normală ar trebui să alegi texturi mai ușoare – creme și loțiuni nu prea dense. Pielea ta, practic, nu are nici o problemă, așa că principalul lucru de care ai nevoie – este de a o satura cu apă și de a o proteja de mediul înconjurător.

TENUL GRAS

pentru pielea perfecta exista doar un singur secret
Tenul gras este cel mai simplu de determinat – toată fața este lucioasă, iar vara tu în general arăți de parcă ai fi uns-o cu ulei. Ai pori dilatați, foarte vizibili pe nas și obraji. Când erai adolescent, sufereai probabil de acnee, care și în prezent te deranjează periodic. Dar aici este și o parte bună – probabil, chiar și după 30 de ani, tu încă nu ai riduri deloc, iar senzația de piele uscată sau exfolierea te deranjează foarte rar, probabil numai în timpul iernii.

Tenul gras are nevoie de hidratare, dar este necesar să alegi produse de îngrijire lichide și fluide – geluri, loțiuni sau fluide. Texturile mai dense îți vor da senzația neplăcută de polietilenă pe față și îți vor face pielea vizual mai grasă. Alege acele produse de îngrijire a pielii, în compoziția cărora este glicerină și acid hialuronic, și evită numaidecât acele produse, care conțin ulei mineral și lanolina.

TENUL MIXT

pentru pielea perfecta exista doar un singur secret
Tenul mixt – este atunci când diferite zone ale feței manifestă proprietățile tuturor celor trei tipuri de ten, în funcție de zona feței și de vremea de afară. Cel mai adesea ea este mai grasă pe nas, pe frunte și bărbie (zona T), cu puncte negre și cu pori vizibili dilatați, iar pe obraji – pielea este normală sau uscată, cu riduri mici și o ușoară exfoliere a pielii. Acest tip de piele devine mai gras în timpul verii, iar iarna este uscată, și, în general, acest tip de ten este cel mai dificil de îngrijit. Dar, cu toate acestea, el este și cel mai frecvent.
Atunci când alegi o cremă, ar trebui să te orientezi la cât de uscată este pielea ta în acest moment. Pe timp de vară, ar trebui să alegi geluri și loțiuni ușoare, iar iarna trece la produse de îngrijire puțin mai dense. În zonele mai uscate ale feței aplică mai multă cremă, decât în zonele grase.

Ar fi minunat dacă ne-am putea limita numai la tipul de ten. Dar toate se complică datorită faptului că, pe lângă tipul de ten mai este și starea lui. Bine că acesta este doar un fenomen temporar, și poate fi schimbat cu ajutorul produselor cosmetice, medicamentelor și regimului alimentar. Prin starea pielii se are în vedere acneea (sau coșurile), deshidratarea și sensibilitatea.

Loading...

This article has 1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.