Părinții – copilul – secretul armoniei

parintii copilul secretul armoniei

În timp ce erai mic, lumea era simplă și clară. Părinții puneau reguli, tu ascultai sau erai rebel. În orice caz, aceasta se întâmpla într-un sistem de coordonate, creat pentru tine.

Apoi ai crescut, și vechiul sistem de relații cu părinții a încetat să funcționeze. Și tu nu știi îmncă cum de a construi unul nou. Cinci sfaturi te vor ajuta să construieşti o relaţie sănătoasă cu părinţii tăi, astfel încât toată lumea să fie fericită.

Prima regulă pentru o relație excelentă cu părinții: lasă trecutul în trecut

parintii copilul secretul armonieiNu permite vechilor conflicte să vă distrugă relația din prezent. Trecutul nu mai există, viitorul încă nu a venit. Doar aici și acum. Este important să ierți părinților tăi totul, ce vă încurca să trăiți bine în anii din trecut. Da, au existat conflicte, dar acum voi sunteți cu toții alte persoane, cu o altă experiență de viață și cu un nou sistem de valori. Începeți relația de la o foaie curată.

Efectuați un exercițiu simplu: concentrează-te pe amintirile din copilăria devreme și socoate câți ani aveau părinții tăi la acel moment. Când ești copil, crezi că mama și tata sunt niște zei, dar, de fapt, ei sunt doar niște tineri obosiți și speriați de vreo 20-30 de ani. Ce vârstă ai ti acum? Poate că ei erau mai proști și mai tineri, decât ești tu în prezent. Dar au reușit. Ei te-au educat și te-au învățat, ți-au dat un început în viață. Merită oare să le spui pretenții pentru niște greșeli individuale și certuri vechi? Nu.

Dacă ai nervi de oțel, efectuează un experiment în minte. Amintește-ți de cineva dintre colegii tăi de clasă, care nu trăiau bine. Imaginează-ți că te-ai fi născut în familia lor. Sarcină devreme, alcoolism, probleme cu drogurile. Compară toate astea cu copilăria ta reală. Încă mai dorești să spui ceva pretenții acelor tineri părinți pentru o copilărie „nefericită“?

Trăiește-ți viața ta, și nu visele părinților despre copil

În copilărie, copilul nu este o persoană independentă, ci doar o continuare a părinților. Uneori asta se transferă în maturitate, atunci când mama sau tata, deja bătrânei, încearca să-și controleze copilul, de parcă el are încă cinci ani.

Se întâmplă și așa, când „copilul” de patruzeci de ani cerșește aprobarea mamei în orice situație. Aceste relații nu pot fi numite sănătoase – în astfel de familii nu există oameni fericiți. Pentru părinți, copii sunt insuficient de ascultători, iar copiii cred că nu obțin dragoste suficientă. Viața trece în insulte reciproce sau în gânduri nespuse.

Pentru a construi o relație armonioasă cu părinții, trebuie să te separezi de ei.

Mută-te în alt apartament, cât mai curând posibil încetează să mai iei bani de la ei și înțelege, ce înseamnă independența. Astfel va veni înțelegerea, că ești o persoană independentă și că numai tu ești responsabili pentru viața ta.

Nu mai aștepta, că părinții îți vor rezolva problemele și îți vor controla viața ta. Nu încerca să rezolvi toate problemele părinților, numai pentru a le întoarce „datoriile”. Trăiește-ți viața ta și după bunul tău plac.

Când vei înțelege asta, vei accepta și vei înceta să-ți mai învinovățești în gând părinții, vor dispărea imediat problemele din relația voastră.

Copilul și părinții săi sunt doar o parte din arborele genealogic

parintii copilul secretul armonieiUnii dintre clienții mei au încercat să renunțe la rădăcinile lor din cauza conflictelor cu părinții. Ei își considerau părinții răi sau greșiți și încercau mult timp să-și înceapă viața de la zero. Dar asta este o tactica destul de costisitoare, care absoarbe doar energie și te epuizează. Toți acești oameni au încercat să fugă nu de familie, ci de sine însăși. Desigur, cu rezultatele cunoscute.

Nu renunța la rădăcinile tale. Află cât mai multe despre strămoșii tăi și rudele tale.

O mulțime de energie internă dă înțelegerea faptului, că până la tine au fost mii de generații, care se nășteau, trăiau și mureau, pentru ca tu să trăiești aici și acum. Imediat se vor simplifica relațiile cu mama și tata. În primul rând, va deveni clar, că în familie, relația nu se închide doar la perechea de „mamă – fiică“. Tu ești doar o mică parte din familie. În al doilea rând, vine realizarea, că problemele tale sunt destul de tipice.

Calculează, cât de mulți strămoși ai în ultimii o mie de ani. Cel puțin aproximativ. Obținem un număr foarte mare. Crezi că ei toți au fost buni? Nu cred. Toată lumea în familie are nu doar sfinți, ci și păcătoși, bețivi, ucigași, nebuni, etc. Și ce, oare asta te influențează într-un fel personal? Vrei să jefuiești pe cineva în cinstea unui străbunic pușcăriaș? Bineînțeles că nu. Nu trebuie să răspunzi pentru întreaga ta familie. Fiecare are același set de strămoși, printre care au fost și buni, și răi. Tu și părinții tăi sunteți doar câteva cercuri pe trunchiul unui copac vechi.

Fă încă un exercițiu: desenează un arbore genealogic. Va fi deajuns doar până la străstrăbunici cu toate ramurile corespunzătoare. Caută fotografii, scrie istorii interesante. Astfel vei înțelege mai bine locul tău în univers și îți vei face mai puține griji cu privire la termometrul spart în copilărie. În pus, asta te va pregăti pentru etapa următoare.

Loading...

Acceptă-ți părinții în interiorul tău

Mulți dintre clienții mei nu găsesc un limbaj comun cu părinții lor, pentru că ei se opuneau acestora. Există unele caracteristici, cum ar fi nervozitatea crescută sau lăcomia, de care nu le place în părinții săi, și atunci omul se distanțează de părinți. „Nu vreau să fiu ca tata, așa că nu voi comunica cu el, și chiar voi face totul invers“ – o logică la acest nivel. Degeaba – nu funcționează.

Vei fi întotdeauna un copil al părinților tăi. Ai moștenit trăsăturile și înclinațiile lor. Recunoaște asta, și nu te distruge pe tine însuți și relațiile voastre

Acceptă-te pentru cine ești. Și apoi începe să te schimbi, înțelegând asta. Nu pentru că „nu vreau să fiu la fel ca mama“, ci în mod conștient. Vei fi mereu ca mama sau ca tata, dar viața ta va fi așa, cum ți-o vei construi tu singur.

Te-ai prins la astfel de gânduri? Apoi fă exercițiul, „Mamă, eu sunt la fel ca tine“. Scrie pe o foaie toate caracteristicile mamei tale: aspectul, obiceiurile, caracterul, hobby-uri. Cele bune și cele rele. Scrie până la o sută de parametri. O listă separată pentru mama, și una pentru tata. Apoi verifică, ce ai în comun și cu cine. Nasul este similar, gusturile alimentare, reacția la stres – scrie totul. Ca rezultat, vei realiza, că este imposibil să lupți cu asemănările de familie – este un constructor, din care mama și tata te-au creat pe tine.

Cu toate acestea, tu ai orizonturi mai largi, tu ai luat ce-i mai bun de la ambii părinți și trăiești într-un timp diferit. Dacă vei înceta să lupți și să concurezi cu părinții și vei avea grijă de tine, vei ajunge la acele înălțimi, la care părinții tăi nu au putut ajunge. Iar relația dintre voi va deveni calmă și echilibrată, pentru că nu ma aveți nimic de împărțit.

Scoate-ți mama și tatăl de pe piedestal

Noi ne formăm permanent în capul nostru imagini perfecte a celor dragi. Mama ideala, tata ideal. Copiii mici doresc ca mama lor să vorbească doar cu ei, și nimic altceva să nu-i distragă atenția. Copiii adulți alearga la mama și la tata după aprobarea lor. Mamele și tații, la rândul lor, cer de la copii să aibă un serviciu „decent“, „la fel ca toți ceilalți“, care corespunde cu viziunea lor asupra lumii.

Întoarce-te la primul exercițiu, dar la un nivel mai profund. Din nou, pune-te în locul părinților tău. Ai puțin peste 20 de ani, dar ai deja un copil, pentru că acestea au fost normele sociale în acei ani. Tu încă nu știi nimic și nu poți nimic, tocmai ai terminat universitatea. Tu cu siguranță vei deveni o mamă ideală și un tată ideal?

Iar părinții tăi au reușit. Ai crescut, ai obținut educație, te-ai socializat, folosești internetul – în spatele tuturor acestor lucruri stă o mare contribuție a unor doi tineri, fie nu prea ideali, dar omenește de înțeles.

Imaginile perfecte sunt teribil de departe de ceea, ce fel sunt oamenii de fapt. Părinții au propriile lor interese și obiective, care, de multe ori nu sunt legate de copil. Copiii au propriile lor vise, și, evident, ei nu sunt mulțumiți de cariera lor sau de nunta inventată și creată de cineva, dar nu de ei înșiși.

Nu trebuie să cazi într-o disonanță cognitivă, să te creți și să-ți arăți pretențiile. Necorespunderea părinților cu idealul imaginar este doar problema ta la toate 100%. Iubește-ți părinții așa cum sunt ei. Și scoate-i de pe piedestalul imaginar.

Constatări și concluzii cu privire la relația dintre copil și părinți

parintii copilul secretul armonieiCând îți vei schimba atitudinea interioară față de părinții tăi, vei vedea, că și părinții au început să te trateze într-un alt mod. De îndată ce vei înceta să îndrepți în partea lor revendicări nespuse, părinții nu vor mai reacționa inconștient la nemulțumirea ta și nu te vor mai bombarda cu pretenții în răspuns.

Nu te grăbi să le trimiți acest articol, mai întâi lucrează singur asupra exercițiilor de mai sus. Și relațiile voastre se vor îmbunătăți.

Cum rezolvi conflictele cu părinții tăi?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.