Obiceiuri sănătoase pentru un creier sănătos

obiceiuri sanatoase pentru un creier sanatos

Boala Alzheimer – una din cele mai frecvente boli ale creierului, dar un remediu pentru ea încă nu există. Cu toate acestea, putem reduce riscul de a dezvolta această boală modificînd puțin  stilul de viață.

Mîncați sănătos

Dieta sănătoasă  pentru creier, include o mulțime de legume (în special verdețuri ), boabe, nuci, cereale integrale, legume, ulei de măsline, fructe de mare,carne de pasăre. Potrivit studiului, o astfel de dietă scade semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Dormiți suficient

In cazul bolii Alzheimer, în creier se acumulează o substanță numită beta-amiloid. Ea formează o placă, care nu permite transmiterea semnalelor între neuroni. Oamenii de știință cred că somnul ajută la reglarea nivelului de beta-amiloid, și le împiedică acumularea.

,,La momentul dat nu știm încă exact  cum somnul este asociat cu boala Alzheimer – spune Lucy Brendan (Brendan Lucey), un neurolog de la Școala Medicala de la Universitatea George Washington – dar există dovezi simple că lipsa de somn crește riscul de îmbolnăvire,,

De aceea, el recomandă să dormiți suficient, iar în cazul în care aveți  probleme cu somnul (apnee de somn, insomnie) să contactați un specialist.

Antrenează-ți creierul

În ultimul timp,au devenit foarte populare jocurile de antrenare a creierului , care promit să îmbunătățească memoria. Și, deși ele contribuie la dezvoltarea unor abilități, încă nu există nici o dovadă că acestea influențează într-un fel viața noastră.

„Citiți și discutați despre cărți, învăța-ți noi limbi străine, încercați să cîntați la instrumente muzicale, mergeți la cursuri și nu uitați să comunicați – sugerează neurologul Arthur Cramer (Arthur Kramer) de la Northeastern University din Boston. – activitatile mintale și sociale sunt necesare pentru a avea un creier sănătos „.

Loading...

Mișcați-vă cît  mai mult

Potrivit unui studiu publicat în revista Lancet Neurologie, o cincime din toate cazurile de boală Alzheimer în SUA este asociat cu un stil de viață sedentar. Și în timpul   unui  alt studiu s-a constatat că persoanele mai active au probabilitate de 40% mai scăzută de apariție a bolii, decât cei care foarte rar se mișcă.

Mișcarea și exercițiile fizice sunt importante pentru sănătatea creierului. Medicii recomandă să faceți exerciții aerobice cel puțin 150 de minute pe săptămînă. Aceasta poate include mersul pe jos, cu bicicleta sau înot.

Ai grijă de inima ta

Este foarte important să aveți grijă de sănătatea inimii , deoarece ea determină și sănătatea creierului. Conform datelor obținute timp de  25 de ani de studiu, persoanele cu boli de inimă, cum ar fi insuficiența cardiacă sau fibrilație atrială, mărește în mod semnificativ riscul de  îmbolnăvire cu boala Alzheimer.

Mai mult de atît, a fost găsită legătura între nivelul crescut de colesterol în sînge, hipertensiune arterială și boala Alzheimer.

Cu cît mai mult vei avea grijă de inima ta (să faci sport, să te alimentezi  sănătos, sa ai grijă de tensiune și de nivelul de colesterol), cu atît mai sănătos v-a fi creierul. În plus, acesta este o profilaxie excelentă a bolilor sistemului cardiovascular.

Rezumat și concluzii

Relaxați-vă pe deplin , mîncați alimente diferite, și nu chinuiți  organismul cu diete, faceți sport  și dezvoltați abilitățile mentale. Despre obiceiurile de frumusețe citiți aici.

Să aveți o stare bună de sănătate!

 

 

Care este atitudinea ta față de un stil de viață sănătos?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.