Oamenii de știință au descifrat codul genetic al ciupercii, care cauzează mătreața 

oamenii de stiinta au descifrat codul genetic al ciupercii care cauzeaza matreata e

În cadrul unui studiu realizat de Procter and Gamble, o echipă internațională de oameni de știință a descifrat codul genetic al ciupercii Malassezia globosa, care duce la apariția mătreții.

Conform statisticilor, pe capul unui om trăiesc în medie aproximativ 10 milioane de ciuperci Malassezia globosa, care provoacă mâncărimi și exfolierea pielii.

Se crede, că de mătreață suferă jumătate din populația lumii, și se știe că bărbații suferă de mătreață mult mai des decât femeile. Prin urmare, experții au o speranță, că o înțelegere detaliată a genomului ciupercii Malassezia globosa îi va ajuta la dezvoltarea unor metode noi și mult mai eficiente pentru a scăpa de mătreață.

Experții menționează, că ciuperca de tip drojdie se hrănește cu așa-numita secreție a glandelor sebacee, adică sebum. Această secreție este necesară pentru a proteja părul și scalpul – ea îi protejează de uscarea excesivă și de deteriorare. Și așa cum ciuperca nu poate produce singură acizi grași, ea depinde de sebumul pielii.

Loading...

În timpul acestor cercetări oamenii de știință au crescut zece litri de aceste ciuperci și le-au congelat apoi în azot lichid. După asta ei au extras ADN-ul și l-au desfăcut în cele mai mici componente. S-a constatat faptul, că genomul Malassezia globosa este de 300 de ori mai mic, decât al un omului și este format din numai 4285 gene.

De asemenea, s-a constatat și faptul că ciuperca produce lipaza – anume acel ferment, care provoacă mătreață. De la început, ciuperca folosește lipaza pentru a depăși stratul de secreție a glandelor sebacee, și apoi pătrund în stratul superior al pielii și acolo provoacă accelerarea procesului natural de reînnoire a celulelor pielii capului și, prin urmare – apariția mătreții.

Oamenii de știință speră, că deschiderea genomului ciupercii Malassezia globosa îi va ajuta să creeze un produs, care ne va scăpa de mâncărimea neplăcută și de mătreață la toate 100%.

Există mai multe modalități simple de a scapa de mătreata.

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.