Nu vei putea dormi: 5 alimente, pe care nu trebuie să le mănânci pe timp de noapte

Nu vei putea dormi: 5 alimente, pe care nu trebuie să le mănânci pe timp de noapte

Care produse alimentare nu te lasă să dormi.

Dormi ca un copil sau te lupți toată noaptea cu insomnia, depinde în mare măsură de ceea ce ai mâncat seara. Din acest articol vei afla, ce produse alimenatre nu te lasă să dormi și ce se permite într-adevăr să consume în calitate de o gustare înainte de a merge la culcare.

 Cafeaua

Nu se recomandă să consumi cafea înainte de a merge la culcare. Cofeina poate stimula sistemul nervos central timp de câteva ore după ce ai băut o ceașcă de cafea. Va fi corect să spunem, că acest lucru nu se întâmplă la toți oamenii. Dar, în cazul în care organismul tău este sensibil la cofeină, cel mai probabil, că nu vei putea adormi. Efectul stimulator al acestei substanțe poate dura până la 14 ore. De aceea, ar fi ma bine să nu mai bei cafea cu cel puțin 8 ore înainte de a merge la culcare. Adică, dacă te duci la culcare la orele 23.00, pauza de cafea la orele 15.00 ar trebui să fie ultima.

Fast-food

Este vorba despre astfel de feluri de mâncare nu prea sănătoase, cum ar fi cheeseburgers, burritos, sandvișuri și pizza, în special. Toate acestea conțin cantități mari de grăsimi. Mâncarea grase provoacă adesea balonare și indigestie, ceea ce nu te lasă să dormi normal. Somnul devine fragmentat, adică persoana se trezește de multe ori pe un timp scurt. Dimineața următoare, el nu se simte odihnit și este somnoros pe tot parcursul zilei. Pizza este deosebit de dăunătoare, deoarece combinația de grăsime din cașcavel și acidul din tomate poate provoca arsuri la stomac.

Ceapa crudă

Desigur, nu vei tăia cu plăcere felii de ceapă și nu le vei mânca așa goale, în timpul foamei de seară. Cel mai adesea, ceapa obișnuită sau ceapa verde sunt incluse în așa-numita salată ușoară de legume cu castraveți, roșii și ardei gras, de exemplu. S-a dovedit, că respirația urât mirositoare nu este singurul motiv pentru a nu mânca ceapa crudă pe noapte. Mult mai rău este faptul că aceasta poate contribui la balonare, apoi aceste gaze cresc presiunea în stomac și asta face acidul să se ridice înapoi în gât. În general, acest reflux este considerat normal, numai dacă nu îți provoacă un disconfort puternic și atunci când este de scurtă durată. Dar, în orice caz, chiar dacă ești un adept al stilului sănătos de viață, va fi mai bine să excluzi ceapa din salata ta de seară.

Pâinea și produsele de patiserie

Fiecare produs alimentar are un indice glicemic. Acest indice arată cât de mult crește nivelul de zahăr din sânge, după ce mănânci acest produs. Și, dacă n-ai știut încă, pâinea și produsele de patiserie au un indice glicemic, care este printre cele mai ridicate. Imaginează-ți că pe timp de noapte ai mâncat o chiflă bogată în calorii, apoi iei o lungă pauză în consumul de mâncare, din cauza căreia nivelul de zahăr din sânge scade brusc. Această scădere declanșează un alt proces – nivelul de cortizol (hormonul, care reglează metabolismul glucidic) crește, ducând la scăderea producției de melatonină. Și anume hormonul melatonina reglează activitatea sistemului endocrin, a tensiunii arteriale și periodicitatea somnului. Mai pe scurt, regimul tău alimentar, mai ales seara, nu trebuie să conțină pâine și altele de acest gen.

Loading...

Apa

Este necesar să bem multă apă pe tot parcursul zilei, pentru a furniza organismului nostru umiditate. Însă, dacă bei multă apă înainte de a merge la culcare, te vei trezi de câteva ori pe noapte pentru a merge la toaletă. Iar acest lucru înseamnă, că somnul tău va fi întrerupt, nu îți vei împlini somnul, a doua zi vei fi somnoros, fără dispoziție și nu prea productiv. Prin urmare, în mod ideal, este mai bine să nu bei mult lichid cu trei ore înainte de a merge la culcare.

Să mori de foame este la fel de rău

Reiese, că concluzia este următoarea – este rău să mănânci prea mult înainte de a merge la culcare. O cantitate mare de alimente va face organismul să lucreze pe tot parcursul nopții, pentru a digera excesul de mâncare. Iar atunci când organismul lucrează din greu, asta nu te lasă să dormi normal și, pe lângă asta, mai adaugi și în greutate. Cu cât mai târziu vei adormi, cu atât mai rău te vei simți ziua următoare.

Dar nici nu trebuie să mori de foame. „Nu merge la culcare, pe stomacul gol – a spus Ajshat Yandieva, un medic-terapeut, somnolog în clinica eurasiatică EA Clinic. – Este mai bine să iei cina nu mai târziu de 4 ore înainte de culcare. Dacă ești cu adevărat înfometat, este permisă o mică gustare – cum ar fi unm iaurt ușor, cu 1,5-2 ore înainte de a merge la culcare. Apropo, o gustare înainte de a merge la culcare este adesea recomandată și femeilor însărcinate. Această gustare nu ar trebui să fie consistentă – un pahar de chefir te va ajuta destul de ușor să-ți potolești foamea și să adormi în liniște”.

Pentru tine am adunat aici câteva gustări cu număr scăzut de calorii

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.