NU TOATE OBICEIURILE „SĂNĂTOASE“ SUNT ȘI UTILE

giphy

Noi toți iubim să avem grijă unul de celălalt. Și fiecare dintre noi aude permanent sfaturi despre ce ar trebui să facem pentru sănătate și ce nu. Din păcate, cultura de masă a introdus în conștiința a milioane de oameni niște stereotipuri complet nebune.

1. Folosești masa, la care ar trebui stai în picioare. 

giphyAceasta este principala tendință „sănătoasă“ în ultimii doi-trei ani. Se crede, că este rău să stai așezat, dar este bine să stai în picioare. Dar oare este adevărată această afirmație?

Un studiu recent, care a durat câțiva ani la rând și care a implicat 4.000 de adulți americani, a dovedit că masa, la care trebuie să stai în picioare, nu reduce șansele de apariție a bolilor cronice legate de stilul de viață sedentar.

Pe de altă parte, în acest fel caloriile ard într-adevăr mai repede. Așa că, dacă dorești să pierzi puțin în greutate, acest experiment poate fi destul de bun pentru tine.

2. Ți-e frică să folosești toaletele în locuri publice.

giphyDe fapt, virusurile „sexuale“ în general (și HIV, și herpes în special) nu sunt atât de rezistente cum crezi tu. Lăsând organismul uman plăcut și cald, ele mor aproape imediat. Chiar înainte ca „gazda“ lor să părăsească cabina și să iasă afară. Au fost efectuate o mulțime de studii pe acest subiect și toate indică faptul, că cei mai periculoși agenți patogeni nu se transmit în acest mod.

Mai mult decât atât, pielea ta este un apărător eficient și un ucigaș al tuturor microbilor. Singura excepție: cazurile, când te rănești. Dacă pe picioarele tale sau pe fundul tău sunt tăieturi, răni sau zgârieturi adânci, în acest caz ar fi mai bine săfii foarteatent când vizitezi toaletele pblice!

3. Nu mănânci pâine.

Acest lucru este ”la modă” în ultima vreme. Din cauza pâinii te îngrași – asta în primul rând. Și încă un punct – unii oameni suferă de „intoleranță la gluten“, – ne asigură mass-media americană.

Însă, dacă sapi mai adânc, poți afla, că nu mai mult de 1% din populația planetei suferă de această alergie ciudată. Toți ceilalți suferă de balonare, flatulență și alte probleme legate cu intestinele, și deloc nu din cauza pâinii, după cum încearcă să ne asigure unii oameni!

4. Bei suc proaspăt stors.

Sucul din fructe și legume proaspete – oare ce ar putea fi mai sănătos? Dar, de fapt, puterea de vindecare a acestui suc este foarte supraestimată. Atunci când storci sucul, tu astfel elimini din fructe toate fibrele, iar acestea sunt ingredientul cheie, care ne dă sănătate, o stare de spirit bună și o senzație de sațietate.

Dacă cumperi suc în cutii de carton, atunci treaba e și mai rea: tu te încarci nu cu vitamine, ci cu zahăr. Rezultatul: o senzație accentuată de foame, schimbări frecvente ale dispoziției, oboseală cronică și pierderea masei musculare. Ține minte: fructele sunt sănătoase pentru organismul și aduc beneficii numai în cazul în care le mâncăm, și nu atunci când le bem!

5. Iei tone de vitamina C „pentru a nu te îmbolnăvi“.

Da, de fapt vitamina C chiar poate mări eficacitatea sistemului tău imunitar. Dar adevărul este că excesul de vitamina C este aproape mai strașnic decât deficitul ei. Și asta într-adevăr te poate face să devii un om bolnav!

Limita superioară de consum a acestei vitamine este de 2000 mg pe zi. Orice depășire a acestei norme provoacă diaree, greață, vărsături, arsuri la stomac, dureri de cap și o mulțime de alte efecte secundare nu prea plăcute.

Loading...

6. În loc de ouă întregi mănânci numai albușurile.

giphy„Experții“ în alimentație au inspirat în milioane de oameni încrederea, că gălbenușurile de ou sunt doar o sursă de colesterol. Dar din ce în ce mai multe cercetări arată, că ouăle, indiferent de cât de multe mănânci, au o influență prea mică asupra concentrației colesterolului în sânge.

Deci, dacă nu ai probleme cu bolile cardiovasculare, poți să nu-ți mai faci griji în privința acestui subiect. Bună dimineața, ouă Benedict!

7. Cumperi săpun antibacterian pentru mâini.

Te speli foarte des pe mâini cu dezinfectanți? Atunci a sosit timpul să afli, că ceea ce faci numai că este inutil, dar chiar e periculos. Deoarece pe corpul tău se află nu numai bacterii dăunătoare, ci și benefice. Nu asculta agenții de publicitate. Cumpără cel mai obișnuit săpun care îți place și spală-te pe mâini numai cu el.

8. Consumi multivitamine.

giphyAproape jumătate din adulții americani iau multivitamine în fiecare zi ! Aici funcționează puterea incredibilă a publicității și a propagandei comerciale! Cu toate acestea, cercetările pe această temă, care au durat zeci de ani, arată că vitaminele din pastile nu au niciun sens! Însă acest lucru nu înseamnă că nu ai nevoie de vitamine.

Dar, în primul rând, acestea ar trebui să fie consumate doar din fructe și legume: iar ceea, ce se conține în pastile, practic, nu se absoarbe deloc. Și în al doilea rând, marea majoritate dintre noi nu simte nici un fel de deficit de vitamine, deoarece noi le obținem într-o cantitate suficientă din produsele alimentare consumate în fiecare zi. De ce ai nevoie de pastile, dacă ești o persoană sănătoasă?

9. Îți ții respirația, dacă cineva strănută sau tușește alături de tine.

giphyAtunci când o persoană strănută sau tușește, fără a-și acoperi gura, bacteriile din nasul și gura acestei persoane sunt aruncate în aer cu o viteză de la 80 până la 350 km/h. Așa că toate aceste încercări ale tale de a te proteja de aceste bacterii sunt pur și simplu ridicole! Va fi destul doar să rogi această persoană să-și acopere gura. Sau să strănute în altă parte!

10. Ți-e frică să îți trosnești degetele.

Până de curând nimeni nu înțelegea natura acestui proces. De ce naiba articulațiile unor oameni trosnesc atât de enervant? Și de ce ele trosnesc șila tine? Dar, de fapt, ele nu trosnesc. Acesta este sunetul gazelor, care se strâng în articulații și care asigură elasticitatea articulațiilor noastre. Și studiile recente arată că, dacă degetele „trosnesc“ mai mult decât de obicei, asta în general este chiar bine.

Un cercetător și profesor renumit de la Universitatea din Alberta ne explică: „Noi credem, că acest lucru este un semn că avem ceva probleme de sănătate. Dar în realitate treaba stă cu totul invers: cu cât mai tare trosnesc degetele atunci când le strângem, cu atât mai multe „gaze lubrifiante“ au articulațiile acestora. Deci, respectiv, cu atât mai puține șanse ai să afli vreodată ce este artrita”.

11. Încerci periodic diferite diete de „dezintoxicare“.

Nimeni nu ar trebui să treacă prin procedura de detoxifiere a organismului. Acesta este un alt nonsens, inventat de marketing și șarlatani! Dacă nu ai fost otrăvit, asta înseamnă, că tu ai deja un sistem super-eficient de filtrare a celor mai dăunătoare substanțe, pe care le absorbi odată cu produsele alimetare consumate.

Acest sistem se compune din două elemente: ficatul și rinichii. Rinichii filtrează în continuu sângele nostru, eliminând din ea orice deșeuri din regimul nostru alimentar. Iar ficatul prelucrează toate substanțele chimice, pe care le înghițim. Dacă aceste două organe funcționează bine, asta este suficient pentru ca organismul tău să elimine eficient toxinele.

12. Consumi prea multe alimente degresate.

Încă în anii ’90 Departamentul Agriculturii din SUA a convins milioane de oameni din întreaga lume, precum că alimentele cu conținut scăzutde grăsimi sunt bune pentru organismul nostru. Astfel pe piață au început să apară margarina în loc de unt și iaurtutile degresate. Dar de atunci a trecut mult timp și toți oamenii de știință știu deja că asta nu funcționează.

Un studiu efctuat de Harvard, care a durat 8 ani și la care au luat parte aproape 50 000 de femei, a dovedit, că persoanele, care preferau produsele cu conținut redus de grăsimi, nu se îmbolnăveau mai rar de cancer și de boli de inimă. Produsele alimentare cu un conținut scăzut de grăsimi nu le-au ajutat să piardă în greutate. Iar absența grăsimilor sănătoase în regimul nostru alimentar ne face doar să fim mai obosiți, somnoroși și iritabili.

13. Eviți produsele alimentare din cuptorul cu microunde.

giphyNu numai o dată am auzit cu toții, că cuptorul cu microunde distruge substanțele nutritive din alimente. Din fericire, acest lucru este un nonsens! Și asta spunem nu noi, ci oamenii deștepți de la Harvard! Ce face cuptorul cu microunde? Aceasta folosește energia valurilor, pentru a face moleculele din alimente să oscileze mai repede și, astfel, să crească energia sa sub formă de căldură.

Desigur, odată cu această ”abordare” se descompun o parte din substanțele nutritive. Dar acest lucru se întâmplă din cauza procesului de încălzire în sine, și nu din cauza metodei, care este aleasă pentru acest lucru. Nu contează, dacă îți încălzești mâncarea în cuptorul cu microunde sau la aragaz. Dimpotrivă, există dovezi, că cuptorul cu microunde – este cel mai „curat“ și eficient mod de a încălzi mâncarea.

Mulți dintre adepții unui stil de viață sănătos comit o serie de greșeli.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.