Nu te forța, doar respectă 12 reguli pentru o alimentație sănătoasă!

chto_takoe_shejnij_artroz_ego_simptomi-_lechenie-_profilaktika_6

Am găsit un articol foarte interesant pe tema alimentației sănătoase și îmi sunt interesante opiniile voastre cu privire la aceste reguli. Mie personal, mi-au plăcut foarte mult aceste reguli și sunt total de acord cu ele. Iar voi?

În condițiile stilului de viață modern, a obiceiurilor impuse de civilizație și sub influența unui atac masiv de publicitate a „produselor alimentare” nepotrivite pentru mâncare și dăunătoare pentru sănătate, nici nu se poate vorbi despre o alimentare naturală.

Așa cum nu putem vorbi și despre starea naturală a conștiinței umane. Prin urmare, este foarte necesar să folosim niște reguli speciale pentru o alimentație sănătoasă, care vor reface funcțiile naturale ale organismului, vor proteja sănătatea omului și o vor consolida.

 1. Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca.

Mâncarea nu este un scop în sine, ci un mijloc pentru atingerea unui scop. Conștientizând Sensul Înalt al vieții și scopul tău în această viață, trebuie sa mănânci doar produse alimentare sănătoase, care contribuie la dobândirea calităților fizice și mentale necesare pentru acțiunile eficace pe Calea de realizare a celui mai Înalt Scop.

 1. Foamea – este adevărul, iar apetitul – este o minciună.

Apetitul este dorința de a mânca ceva delicios. Iar foame este, pe de o parte, dorința de a mânca orice mâncare (cum ar fi, de exemplu, după o lungă plimbare la aer curat sau după o zi grea de muncă fizică) și, pe de altă parte, cunoașterea exactă, a ce fel de mâncare are nevoie organismul anume în acest moment (cu multe calorii sau cu multe vitamine, dulce sau sărată, lichidă sau solidă, obișnuită sau extraordinară – cretă sau sare, de exemplu, etc.) …

Obsesia alimentară sau apetitul pot fi legate, de asemenea, cu dorința inconștientă de a se „deconecta” de la influența stărilor de stres. În acest scop pot ajuta senzațiile gustative. În mod similar, pot apărea și alte dorințe, care nu sunt justificate de nevoile reale ale organismului, cum ar fi dorința pentru sex, și altele. Acest lucru are loc, de obicei, din cauza suprasarcinei mentale ale stilului de viață modern.

Animalele mănâncă numai atunci, când simt foame. În timp ce omul, fiind alintat de abundență în toate, a fost de mult timp exclus din această regulă a naturii. Încăpățânarea și stăpânirea de sine în orice situație te scapă de dependențe și obsesii și permit să trăiești cu menținerea motivațiilor naturala ale organismului, ajungând la foame completă.

În starea de foame se naște cunoașterea intuitivă exactă a calității produsului necesar pentru organism. Alimentația, numai atunci când simți foame, duce, într-un termen scurt, la reducerea „excesului de greutate”, ajută la curățarea organismului de toxine și întoarce înapoi sănătatea naturală de odinioară. Toate acestea se întâmplă numai cu condiția, că alimentarea are loc numai atunci, când organismul într-adevăr are nevoie de asta.

Este necesar să te oprești din mâncat înainte de a ajunge la senzația de satietate și plinătate a stomacului. Umplând stomacul până la jumătate, ar trebui să fie lăsat un sfert din volumul său pentru apă, un sfert – pentru libera circulație a alimentelor digerate în stomac și pentru gazele în expansiune.

De multe ori, procesul de digestie este însoțit de un consum mare de energie din stocul existent în organism. În cazurile de supraalimentare sau de alimentare cu produse, care sunt dificil digerabile, deseori apare o situație, când cantitatea de energie obținută din porția de mâncare consumată este comparabilă cu cantitatea de energie consumată de organism pentru a digera această mâncare.

De obicei, în astfel de cazuri, persoana devine somnoroasă și leneșă după ce mănâncă, și mult timp după masă se simte obosit, și chiar epuizat. Pe lângă acestea, mâncatul în exces este un „șoc” pentru organele digestive și provoacă îmbolnăvirea lor.

Reducerea cantității de produse alimentare consumate de către oameni rezolvă parțial problema salvării resurselor naturii din mediul îconjurător, limitând utilizarea excesivă și permițând reînnoirea acestora.

 1. Cum bei – așa și trăiești.

Organismul uman este compus în mare parte din apă. Și de cantitatea și calitatea acesteia depinde metabolismul. Administrând regimul de consum de apă, omul poate avea o influență semnificativă asupra ritmurilor interne și stării generalea organismului.

Mulți consideră, că te poți îngrășa din cauza unei mari cantități de apă, și încearcă să bea cât mai puțin posibil. De fapt, oamenii se îngrașă nu din cauza apei, ci din cauza că consumă o cantitate prea mare de sare, care reține apa în organism.

Apa, însă, este sucul vieții. Și fără o cantitate suficientă de apă, de exemplu, se ofilesc plantele. Sau invers – înfloresc, atunci când au suficientă apă. Omul, desigur, nu este o plantă, dar metabolismul său este la fel dependent de cantitatea necesară de apă în organism.

Pe lângă asta, oamenii devin supraponderali din cauza unui dezechilibru al aportului și a cosumului energetic – cantitatea de produse alimentare consumate și caloriile cheltuite pentru o activitate fizică și mentală activă.

În țările cu climă temperată, necesitatea de apă organismului este de 1,5-2 litri pe zi iarna și 2-3 litri pe zi în timp de vară.

Gestionând regimul de consum de apă, omul poate influența asupra apariției senzației de foame. Și, în funcție de modul de viață individual și de circumstanțe, poate provoca apariția rapidă a foamei sau, dimpotrivă, mai târzie. Astfel, dacă înțelegi, că vei putea mânca numai strict la un moment dat și apoi nu vei mai avea așa posibilitate, iar senzația de foame este puțin probabil să apară până la acel moment, este posibil de a stimula apariția acesteia, dacă vei bea câte o jumătate de pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.

Atunci foamea va apărea mai repede. Însă, dacă din contra, foamea a apărut deja, și nu ai posibilitatea de a mânca la momentul dat, atunci nu ar trebui să bei deloc apă. Sau poți să bei un pahar de infuzie de ierburi. Acest ”ceai” reduce senzația de foame până la apariția posibilității de a mânca.

În orice caz, este mai bine să bei o jumătate de păhar de apă sau infuzie pe bază de plante cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Iar după masă, poți bea apă sau infuzie de ierburi, sau îți poți spăla gura și esofagul, dar ar fi bine să fie limitată cantitatea lichidului consumat, pentru a se evita diluarea sucului gastric și înrăutățirea digestiei.

 1. Bea mâncarea solidă și mănâncă pe cea lichidă.

În procesul de digestie, interacțiunea alimentelor cu saliva este foarte importantă. Saliva este o substanță activă biochimică, care este foarte necesară pentru o digestie completă a alimentelor. Și, pentru producerea normală a acesteia și pentru ca ea să participe la procesul digestiv, alimentele solide trebuie mestecate până la momentul, când acestea împreună cu saliva devin un amestecul lichid, fără bucăți de produse alimentare rămase nemestecate.

Iar mâncarea lichidă (laptele, supele, băuturile din fructe, sucurile, ceaiurile și infuziile de plante, etc.) nu trebuie să te grăbești să le înghiți, dar mai întâi ar fi bine să faci niște mișcări de „degustare” cu limba și cu maxilarul, amestecând produsele alimentare cu saliva. Numai după asta se poate de înghițit.

Faptul că bei apă împreună cu mâncare nu înlocuiește funcția digestivă a salivei, ci doar diluează sucul gastric și nu contribuie la o digestie completă.

 1. Bucură-te de stomacul gol.

Trebuie să trăiești, păstrând calmul. Iar atunci când mănânci – nu este nevoie să te grăbești sau să încerci să mănânci mai mult, chiar dacă mănânci o delicatesă. Hrana ar trebui să rămână în gură atâta timp, cât simți gustul ei. Această tehnică îți permite să obții maximum senzații gustative din minimum mâncare.

Folosind această tehnică, este posibil, pe de o parte, să te bucuri de senzațiile gustative pentru o lungă perioadă de timp și, pe de altă parte, să te saturi de a treia parte din cantitatea obișnuită de alimente. Fiindcă satietatea centrelor ale creierului depinde de numărul de semnale primite de la receptorii cavității bucale, de la dinți, etc., și nu de la senzația de plinătate a stomacului. Deci, această tehnică îți permite să eviți supraalimentarea, obezitatea și acumularea toxinelorîn organism.

 1. Nu alerga după doi iepuri.

Ceea ce se face fără distragerea atenției, se efectuează cu o calitate mult mai bună, decât ceea, ce este însoțit de o activitate „paralelă”.

Nu trebuie să combini mâncarea cu ceva, care distrage atenția de la ea. De exemplu, cu lectura, cu o discuție, vizionarea TV, ș,a.m.d. N. Atunci când distragi atenția de la mâncare, centrele creierului nu primesc suficiente semnale cu informații despre calitatea și cantitatea de alimente consumate. Acest lucru duce la poftă nepotolită, mestecat slab, combinarea greșită a produselor alimentare și supraalimentare cu toate consecințele sale.

În timpul mesei, trebuie să te gândești la mâncare, la calitatea ei bună, la aceea cât de folositoae este ea și să primești satisfacție de la consumul ei, primind maximum plăcere și emoții pozitive. Luatul mesei – este un ritual indivizibil, o rugăciune celui mai Înalt Ideal.

 1. Dimineața începe seara.

Nu trebuie să mănânci cel puțin cu 4 ore înainte de culcare. De fapt, ar fi mai bine – chiar cu 7 ore înainte de culcare. Mulți cred, că e ciudat. Dar pentru această propunere există o serie de motive serioase.

În primul rând, mâncarea este digerată în modul corespunzător și se mișcă prin stomac și intestine, doar în timp ce persoana este trează și se mișcă. Și cel mai important lucru – atâta timp cât corpul se află în poziție verticală, direcția componentei gravitaționale favorizează deplasarea ușoară a alimentelor în intestine.

Iar dacă mănânci înainte de a merge la culcare, atunci în timpul somnului, când toate procesele de viață sunt încetinite, componenta gravitațională, direcționată perpendicular de la corpul persoanei culcate, nu ajută circulației alimentelor în intestin, ceea ce duce la stagnarea și fermentarea ei, apariția toxinelor în organism, formarea pietrelor fecale pe pereții intestinale, creșterea volumului intestinului și a stomacului, înrăutățirea peristaltismului intestinului, dezvoltarea unor boli ale sistemului digestiv, un prost somn și recuperarea inadecvată a organismului pe noapte. Iar dimineața – la trezirea dificilă, umflarea, respirația urât mirositoare și alte complicații.

Și, în al doilea rând, timpul de masă propus înainte de somn este legat cu viteza reală de digestie a anumitor produse alimentare. Alimentele bogate în carbohidrați (legumele, fructele, cerealele ș.a.m.d) sunt complet digerate și trec prin intestine aproximativ timp de 4 ore. Iar produsele alimentare bogate în proteine (carnea, fasolele, nucile, etc.) – timp de 7 ore.

În general, pentru a stimula un metabolism puternic, pentru a mări rezistența organismului și forța fizică, pentru a consolida sănătatea și a crește durata vieții, cel mai bine ar fi să mănânci o dată pe zi – după-amiază.

Nici o persoană, cu excepția cazului, când ea este bolnavă sau „schilodită” de obiceiurile civilizate, nu doreșt să mănânce dis-de-dimineață – imediat după somn. Necesitatea slabă în mâncare poate apărea nu mai devreme de o oră după trezire, dar ea nu este nici pe aproape o foame, care intră într-adevăr în vigoare nu mai devreme de 4 ore după somn, și chiar mai târziu.

Senzația următoare de foame apare rareori înainte de culcare. Iar ceea, ce îi face pe oameni să fie mereu „obsedați de mâncare”, este, de regulă, nu foame, ci o reacție a organismului la stresul în condițiile moderne de viață.

 1. Nu te forța.

Atunci când te forțezi pe sine însăși, este la fel de dăunător, ca și atunci când îi forțezi pe alții. Niciodată nu ar trebui să faci „mișcări bruște” în viață, și este mult mai folositor să înmoi contrastele.

Dacă a apărut necesitatea de a schimba regimul alimentar obișnuit și să excluzi din el unele produse alimentare, este mai bine să o faci încet și treptat, astfel încât metabolismul să reușească de a se reconstrui și să scadă „presiunea” obiceiurilor.

Niciodată nu-ți limita obiceiurile brusc, prin interzicerea dură voinței și suprimare (violență, forță). Această abordare are drept scop de a lupta cu consecințele, și nu cu cauzele.

Interdicțiile nu elimină rădăcinile obiceiurilor (dependențelor), ci din contra – le hrănește și le întărește. Când acestea acționează împotriva obiceiului, atunci blocurile de memorie, care stochează „atributele” obiceiurilor, se hrănesc cu energia atenției și se întăresc.

Acest lucru conduce la o creștere a tăriei dorinței de a mânca produsul interzis (cum ar fi apa râului, pe care au pus un baraj, iar izvorul acestuia nu se usucă). Această abordare greșită, mai devreme sau mai târziu, duce la o „explozie” și la supraalimentarea cu produsul interzis într-o cantitate mult mai mare, decât în cazul în care omul ar continua să-l mănânce ca de obicei.

Obiceiurile se păstrează în memorie. În primul rând, trebuie să acționezi la nivelul de control al atenției.

În cazul în care atenția se întoarce la blocurile de memorie, care conțin informațiile senzoriale despre gustul produselor, către care s-a format obiceiul (sau dependența), atunci ar trebui calm, încet și treptat să distragem atenția de la aceste blocuri și să o trecem la altceva, fără urmă de amintiri.

Fără o almentație cu energie, informația din memoria noastră slăbește și se stinge (izvorul râului seacă). Deci, trebuie să înlocuim treptat obiceiurile vechi din memoria noastră cu obiceiuri noi, care conțin informații despre faptul că această mâncare – nu este pentru tine și nu este în genere bună de mâcat, cum ar fi paiele sau pământul. Astfel de modificări în conștiință iau ceva timp și necesită o autoeducație activă, dar aceasta este o cale sigură spre succes.

 1. Curățenia – un semn al divinității.

Pentru a păstra sănătatea într-o bună stare, este absolut necesar de a menține curățenia nu numai din exterior, ci și din interior, ceea ce depinde în mare măsură de calitatea hranei și a apei, precum și de procesele de curățare naturală și specială a organismului.

Orice proprietar al mașinii este conștient de faptul, că activitatea ei depinde de puritatea combustibilului, a uleiului și a aerului în motor. Și, desigur, el știe, că durata de viață a motorului este direct legată de conținutul de particule străine în uleiul carterului motorului, iar puterea sa este determinată de calitatea benzinei.

Însă, dintr-un motiv oarecare, multora le este foarte greu de înțeles faptul că organismul uman, la fel ca mașina, are nevoie de un combustibil curat, de lubrifiant și o curățare preventivă regulată. Ei fumează, beau, se droghează, cheltuie forța vitală prin sex, consumă produse alimentare, carem potrivit unor criterii naturale, nu sunt deloc hrană, etc..

Ei nu au timp sau sunt prea leneși. Ei pur și simplu nu au timp să se iubească pe sine, dar în schimb au timp pentru a tinde spre ceea ce este de prestigiu (dar prost). Iar organismul viu are nevoie de multmai puțin, decât o mașină, pentru că este mult mai econom și se lupte pentru el însuși. El are mecanisme de auto-vindecare și auto-curățare.

Și, dacă cel puțin nu vei împiedica organismul să-și îndeplinească sarcinile sale, nu vei fi nevoit ani de zile să schimbi detaliile lui. Iar, dacă îl vei ajuta puțin, el „va servi cu credință” până la o vârstă înaintată.

În tradiția yoga s-a acumulat o experiență bogată în activități de curățare pentru recuperare, reabilitare și consolidare a organismului, care în Lume sunt împrumute de toți cei, care se ocupă cu însănătoșirea propriului organism – de la entuziaști singuri, până la cele mai mari corporații medicale, care cultivează metode de reabilitare.

La momentul dat a fost publicată foarte multă literatură specială și populară, unde putem găsi răspunsuri la întrebări cu privire la metodele specifice de curățare a organismului.

Iar în ceea ce privește curățarea naturală a organismului, este necesar să se introducă o regulă de a face o înfometare completă regulat, înfiecare săptămână de la 24 la 48 de ore. Pe parcursul acestei perioade, toate organele digestive se odihnesc foartebine, se curăță singure și se reînnoiesc.

Această înfometare ar fi mai mai bine de efectuat la weekend, atunci când este posibil de a evita situațiile de stres și să controlezi starea psihologică și propria dispoziție, adică să fii liniștit. Cu scopul de a curăța mai bine organismul și de a normaliza metabolismul, în perioada de înfometare poți bea apă sau infuzii de plante.

În cazuri speciale, înfometarea poate fi „uscată”, adică fără să bei deloc.

Dacă organismul este foarte intoxicat și slab, există boli ale organelor interne și dereglări în activitatea metabolismului, atunci toate aceste probleme pot fi rezolvate cu o înfometare de lungă durată – de la 3 până la 50 de zile. Dar acest lucru se poate efectua numai după o pregătire teoretică detaliată preliminară și sub supravegherea specialiștilor.

Vorbind de mâncarea curată și mintea curată, trebuie să ținem minte nu numai despre puritatea produselor alimentare, dar și despre puritatea modalităților de obținere a acestor produse..

 1. Ești ceea ce mănânci.

Organismul se formează din elementele, pe care noi leconsumăm. Și el obține caracteristicile acestor elemente.

Mănâncă numai produse alimentare proaspete, curate, cu gust plăcut, vii, cu multe vitamine și pline de energie. Uită despre acele alimente, pe care oamenii cu experiență de la Occident de mult timp le numesc „junk food” („mâncarea-gunoi”) – despre toate aceste chipsuri, hamburgeri, cârnați conservați, maioneză, etc.

Este o nebunie să te strădui să folosești în cantități cât mai mari produse scumpe și rare, ceea ce înseamnă că produsele sunt de „prestigiu”. Fiindcă în acest caz, nu se hrănește organismul, ci un sentiment de auto-afirmare a propriei exclusivități. De regulă, astfel de produse nu aduc niciun folos pentru organism, iar deseori – pot aduce chiar numai daune.

Deja mulți oameni din întreaga lume au început să înțeleagă, ce este cu adevărat de prestigiu – să fii sănătos și puternic, să arăți frumos și să te simți întotdeauna bine.

Prin controlul regimului alimentar, omul poate influența în mod conștient asupra formării propriului corp, asupra stării emoțiilor și sentimentelor, asupra relațiilor cauză-efect (Soarta). Este un fapt, dovedit de secole și de experiența practică a multor naturaliști.

 1. Nu combina incompatibilul.

Digestia diferitor produse alimentare are loc datorită unor reacții biochimice: acide sau alcaline. Combinația dintre aceste produse într-o singură masă duce la o neutralizare acid-bază și formarea unor săruri inutile, ceea ce complică în mod semnificativ procesul de digestie.

Pentru a evita astfel de fenomene, este necesar să se ia în considerare compatibilitatea produselor într-o singură masă. În acest scop, au fost create o mulțime de teorii speciale de compatibilitate. Ca un exemplu, vă propunem un tabel de compatibilitate a produselor alimentare, întocmit de Andrei Sidersky pe baza unor lucrări ale lui Venceslav Evtimov, un autor bulgar de cărți despre yoga, precum și alte surse literare.

 1. Legume cu amidon: cartofi, morcov vechi, sfecla veche, dovleac, nap turcesc, rutabaga, etc.
 2. Cereale: grâne, cereale, făină și produse cu conținutul acesteia, cereale încolțite.
 3. Legume fără amidon: ierburi, rădăcini vegetale tinere, rădăcini albe, varză, salată, ridiche, roșii, castraveți ș.s.m.d.
 4. Produse alimentare, care conțin proteine: boabe, fasole, nuci, ouă, caviar, etc.
 5. Fructe de pădure și fructe proaspete.
 6. Produse lactate, cu excepția untului topit (ghee).
 7. Carne și pește (de dorit, să fie excluse treptat din regimul alimentar).
 8. Uleiuri vegetale și ghee (unt topit).
 9. Pepene galben și banane.
 10. Ciocolată și cacao (în cantități limitate la cheltuieli mari de energie).
 11. Fructe uscate.
 12. „Nu există dogme” – spune prima dogma.

Alcătuind un regim alimentar și o dietă, ar trebui, desigur, să se ia în considerare toate regulile și reglementările de mai sus, dar nu trebuie să uităm niciodată să ne orientăm în primul rând la bunăstarea noastră și să ne conducem de bunul simț intuitiv.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.