Capacitatea creierului uman este încă mai mare decât în multe computere moderne. Prin urmare un calculator simplu poate face față calculelor mult mai bine și mai rapid decât oricare dintre noi. Și toate pentru că avem tendința de a cădea în capcana propriei sale conștiinței, care ne forțează în mod continuu pentru a lua decizii dubioase și de a face concluzii false. Fiind ne vinovați în iraționalitatea noastră.
Totul devine mai grav
Posibil ați observat , că cu fiecare an tot ce înconjoară devine din ce în ce mai rău? Așa ne impune să gîndim efectul de negativitate. Adevărul este, că avem tendința să acordăm atenție la o știre proastă și ignora una bună. Oamenii de știință consideră că noi percepem inconștient negativul ca fiind mai important. De aceea, credem că situația din jurul nostru se agraveazi de zi cu zi . Deși, de exemplu, scriitorul și psihologul Steven Pinker în cartea sa demonstrează că crima, violența și războiul devine din ce în ce mai puține.
Cu mașina suntem mult mai în siguranță
Aproape toată lumea știe că avionul – este transportul cel mai sigur din lume, spre deosebire de mașină. Statistic, șansa de a muri într-un accident de mașină este de zece ori mai mare decât cu avionul. Dar creierul nostru refuză să accepte această relație, și vom continua cu încredere să ne așezăm la volan, dar tremurînd ca o frunză de plop la bordul avionului.. Fenomenul de neglijare să ne fie frică să murim de mâinile teroriștilor și să nu ne gîndim de la un pericol mult mai real – a cădea jos de pe scară , de exemplu.
Am mereu dreptate
Ne place să fim de acord cu oameni care sunt de acord cu noi. De aceea, alegem oameni cu opinii, prejudecăți și preferințe similare. Nu suportăm unele persoane , grupuri de persoane sau site-uri care ne fac să punem la îndoială încrederea de sine stătătoare în corectitudine noastă . Psihologul B. Skinner a numit acest fenomen «disonanță cognitivă». Această selectivitate și ne duce la prejudecarea confirmărilor – vom accepta doar informațiile care confirmă hotărârile noastre. În același timp, ignorăm sau respingem tot ceea ce intră în conflict cu adevărul nostru și amenință să distrugă imaginea noastră obișnuită a lumii. Internetul , de altfel, întărește această tendință.
Cap sau pajură
Noi de multe ori credem că evenimentele din trecut pot influența într-un fel prezentul nostru. Acest fenomen se numește greșeala jucatorului. Un exemplu simplu – aruncarea monedei. În cazul de cinci ori consecutiv cade cap, creierul nostru este sigur, că data viitoare sigur v-a fi pajură. De fapt, șansele sunt încă 50/50. Aproximativ la fel funcționează capcana „așteptărilor pozitive“, tipic pentru jucatori. Ei consideră că, după câteva pierderi, norocul trebuie să se intoarca cu fața la ei, și deja următorul joc le va aduce un jackpot imens.
S-a meritat
Oricine poate își poate aminti o situație în care am făcut achiziții nejustificate foarte scumpe sau inutile. Și, mai degrabă decât sa o intorci înapoi, te-ai convins că „s-a meritat“. Deci, astfel lucrează raționalizarea după cumpărături – creierul este programat pentru consolare atunci când faceți prostii evidente. În final, începeți să gîndiți că riscurile au fost justificate și că ați lua astfel de decizie și pentru a doua oară.
Străin, înseamnă că rău
Nevoia noastră înnăscută – sa te simți membru al echipei. Cauza fiind în oxitocina – așa-numita molecula dragostei. Pe de o parte, acest hormon ne ajută pentru a crea o relație strînsă unul cu altul, pe de altă parte – face să respingeși pe toți cei care au rămas în afara cercului vostru. El ne face suspicioși, inspiră frică și chiar aroganță față de străini. În final, supraestimăm propriul nostru grup de oameni și subestimăm pe cei despre care, de fapt, noi nu cunoaștem nimic. Aceasta are ca efect părtinitor în grup. Șeful tău nu este la fel de rau cum pare.
De ce în jurul nostru toate sunt gravide?
Se întâmplă adesea că vom începe brusc să observăm peste tot ceva nou pentru noi. Noi credem că acest „ceva“ într-un anumit moment începe să ne urmărească , în timp ce, în realitate, noi pur și simplu nu acordăm atenție la ele. Aceasta este alegerea observărilor. De exemplu: îți cumperi o mașină nouă, și din acel moment începi să observi aceleași modele de mașini peste tot. Sau femeia care a aflat că este însărcinată, dintr-o dată începe să observe în jurul său un numar mare de femei gravide. Acesta poate fi: orice melodie sau expresie rar folosită.
Instinct de turmă
Ne place să mergem împreună cu mulțimea, chiar dacă o facem inconștient . Când oamenii din jurul nostru își aleg favoritul, fie că este vorba de o echipa de sport sau un cântăreț, atunci individualitatea noastră se dezactivează. Noi cădem într-o oarecare stare de „gândirea în grup“, care este generate de efectul manie. De exemplu, lucrurile pe care colegii tai le consideră mișto, cel mai probabil, va parea mișto si pentru tine. Ei bine, sau în sport, în cazul în care majoritatea celor care vă înconjoară este un fan al unei echipe, este foarte dificil să nu cedeze în fața pasiunii multora.
Dacă taci – înseamnă că ești deacord
Tendința de a presupune, că alți oameni cred la fel ca și noi, se datorează efectului de transfer. De exemplu, de multe ori membri ai organizațiilor radicale cred că întreaga lume împărtășește poziția lor. Deși acest lucru poate să nu fie deloc.
Cu acest efect este legat un alt efect asemănător- efectul consensului fals – o încredere nejustificată, în care toți cei ce ne înconjoară ,ar trebui sa fie de acord cu noi .
Cu reducere – înseamnă că ieftin
Acordăm atenție la diferența dintre cifre , dar nu și valoarea lor. Aceasta se numește „efect de ancoră“ sau „capcana de comparație.“ Acest truc este utilizat în mod activ de către vînzători. Un exemplu clasic – un articol la reducere . Vedem pe etichetă două prețuri și calculăm diferența dintre ele nu prețul. În cazul în care reducerea este semnificativă, face o impresie asupra noastră, chiar dacă articolul este , de fapt, prea scump chiar ,și la reducere.
Această metodă este utilizată și în restaurante – acestea includ în meniu bucate foarte scumpe,ca prețul altora să pară destul de rezonabile. Din acest motiv, alegem de multe ori ceva de la mijloc – nu prea scump, dar, de asemenea, nu cel mai ieftin. Cum să eviți dependența de cumpăraturi.
Am să mă gîndesc la asta mine
În 1998 a fost realizat un studiu cu privire la efectul momentului actual. 74% de cumpărători atunci când aleg produsele alimentare pentru o săptămână, au ales fructe sănătoase. Și când au fost rugați să facă o alegere pentru astăzi , 70% dintre participanți ai experimentului au fost atrași de ciocolată.
De multe ori ne comportăm frivol astăzi fără să ne gîndim la ziua de mâine. Deoarece subconstient lasăm responsabilitatea pe cineva ,acel cineva care vom fi mâine. Și ne este greu să înțelegem ca acel cineva de mine defapt suntem noi.