Motivul achizițiilor pripite nu ține de tine – capcanele conștiinței  așa cum sunt ele

motivul achizitiilor pripite nu tine de tine capcanele constiintei asa cum sunt ele

Capacitatea creierului uman este încă mai mare decât în multe computere moderne. Prin urmare un calculator simplu poate  face față calculelor  mult mai bine și mai rapid decât oricare dintre noi. Și toate pentru că avem tendința de a cădea în capcana propriei sale conștiinței, care ne forțează în mod continuu pentru a lua decizii dubioase și de a face concluzii false. Fiind ne vinovați în iraționalitatea noastră.

Totul devine mai grav

Posibil ați observat , că cu fiecare an  tot ce înconjoară  devine din ce în ce mai rău? Așa ne impune  să  gîndim efectul de negativitate. Adevărul este, că avem tendința să acordăm atenție la o știre proastă și ignora una bună. Oamenii de știință consideră  că noi percepem inconștient    negativul  ca fiind mai important. De aceea, credem că situația din jurul nostru  se agraveazi de zi cu zi . Deși, de exemplu, scriitorul și psihologul Steven Pinker în cartea sa demonstrează că crima, violența și războiul devine din ce în ce mai puține.

motivul achizitiilor pripite nu tine de tine capcanele constiintei asa cum sunt ele

Cu mașina suntem mult mai în siguranță

Aproape toată lumea știe că avionul – este transportul cel mai sigur din lume, spre deosebire de mașină. Statistic, șansa de a muri într-un accident de mașină este  de zece ori mai mare decât  cu  avionul. Dar creierul nostru refuză să accepte această relație, și vom continua cu încredere să ne așezăm la volan, dar tremurînd ca o frunză de plop la bordul avionului.. Fenomenul de neglijare să ne fie frică  să murim de  mâinile teroriștilor și să nu ne  gîndim de  la un pericol mult mai real – a cădea jos de pe scară , de exemplu.

Am mereu dreptate

Ne place să fim  de acord cu oameni care sunt de acord cu noi. De aceea, alegem oameni cu opinii, prejudecăți și preferințe similare. Nu suportăm unele persoane , grupuri de persoane sau site-uri care ne fac să punem  la îndoială încrederea  de sine stătătoare în corectitudine noastă . Psihologul B. Skinner  a numit acest fenomen «disonanță cognitivă». Această selectivitate și ne duce la prejudecarea  confirmărilor  – vom accepta doar informațiile care confirmă hotărârile noastre. În același timp, ignorăm  sau respingem  tot ceea ce intră în conflict cu adevărul nostru  și amenință să distrugă  imaginea noastră obișnuită a lumii. Internetul , de altfel, întărește această tendință.

Cap sau pajură

Noi de multe ori credem că evenimentele din trecut pot influența într-un fel prezentul nostru. Acest fenomen se numește greșeala  jucatorului. Un exemplu simplu – aruncarea monedei. În cazul de cinci ori consecutiv cade cap, creierul nostru este sigur, că data viitoare sigur v-a fi  pajură. De fapt, șansele sunt încă 50/50. Aproximativ la fel funcționează  capcana „așteptărilor  pozitive“, tipic pentru jucatori. Ei consideră că, după câteva pierderi, norocul trebuie să se intoarca cu fața la ei, și deja următorul joc le va aduce un jackpot imens.

motivul achizitiilor pripite nu tine de tine capcanele constiintei asa cum sunt ele

S-a meritat

Oricine poate își poate aminti o situație în care am  făcut achiziții nejustificate foarte  scumpe  sau  inutile. Și, mai degrabă decât sa o intorci  înapoi, te-ai convins că „s-a meritat“. Deci, astfel lucrează raționalizarea după cumpărături  – creierul este programat pentru consolare atunci când faceți  prostii evidente. În final, începeți să gîndiți  că riscurile au fost justificate și că ați lua astfel de decizie  și pentru a doua oară.

Străin, înseamnă că rău

Nevoia noastră înnăscută – sa te simți membru al echipei. Cauza fiind  în oxitocina – așa-numita molecula dragostei. Pe de o parte, acest hormon ne ajută pentru a crea o relație strînsă unul cu altul, pe de altă parte – face să  respingeși pe toți cei care au rămas în afara cercului vostru. El ne face suspicioși, inspiră frică și chiar aroganță față de străini. În final,  supraestimăm propriul nostru grup de oameni și subestimăm  pe cei despre care, de fapt, noi nu cunoaștem  nimic. Aceasta are ca efect părtinitor în grup. Șeful tău nu este la fel de rau cum pare.

De ce în jurul nostru toate sunt gravide?

Se întâmplă adesea că vom începe brusc să observăm  peste tot ceva nou pentru noi. Noi credem că acest „ceva“ într-un anumit moment începe să ne urmărească , în timp ce, în realitate, noi pur și simplu nu acordăm  atenție la ele. Aceasta este alegerea observărilor. De exemplu: îți cumperi o mașină nouă, și din acel moment începi să observi  aceleași  modele de mașini  peste tot. Sau femeia care a aflat că este  însărcinată, dintr-o dată începe să observe  în jurul său un numar mare de femei gravide. Acesta poate fi: orice melodie sau expresie rar folosită.

Instinct de turmă

Ne place să mergem împreună cu mulțimea, chiar dacă o facem inconștient . Când oamenii din jurul nostru își aleg favoritul, fie că este vorba de o echipa de sport sau un cântăreț, atunci individualitatea  noastră se  dezactivează. Noi cădem într-o oarecare  stare de „gândirea în grup“, care este generate de efectul manie. De exemplu, lucrurile pe care colegii tai le consideră mișto, cel mai probabil, va parea mișto si  pentru tine. Ei bine, sau în sport, în cazul în care majoritatea celor care vă înconjoară  este un fan al unei  echipe, este foarte dificil să nu cedeze în fața pasiunii  multora.

Loading...

Dacă taci – înseamnă că ești deacord

motivul achizitiilor pripite nu tine de tine capcanele constiintei asa cum sunt ele

Tendința de a presupune, că alți oameni cred la fel ca și noi, se datorează  efectului de transfer. De exemplu, de multe ori membri ai organizațiilor radicale cred că întreaga lume împărtășește poziția lor. Deși acest lucru poate să nu fie deloc.

Cu acest efect este legat un alt  efect  asemănător-    efectul   consensului fals – o  încredere nejustificată,  în care toți cei ce ne înconjoară ,ar trebui sa fie de acord cu noi .

motivul achizitiilor pripite nu tine de tine capcanele constiintei asa cum sunt ele

Cu reducere – înseamnă că ieftin

Acordăm atenție la diferența dintre cifre , dar nu și valoarea lor. Aceasta se numește „efect de ancoră“  sau „capcana de comparație.“  Acest truc este utilizat în mod activ de către vînzători. Un exemplu clasic –  un articol la  reducere . Vedem pe etichetă două prețuri și calculăm  diferența dintre ele nu prețul. În cazul în care reducerea este semnificativă, face o impresie asupra noastră, chiar dacă articolul este , de fapt, prea scump chiar ,și la reducere.

Această metodă este utilizată și în restaurante – acestea includ în meniu bucate foarte scumpe,ca prețul altora să pară destul de rezonabile. Din acest motiv, alegem de multe ori ceva de la mijloc  – nu prea scump, dar, de asemenea, nu cel mai ieftin. Cum  să eviți dependența  de cumpăraturi. 

Am să mă  gîndesc la asta mine

În 1998 a fost  realizat un studiu cu privire la efectul momentului actual. 74% de  cumpărători atunci când aleg produsele alimentare pentru o săptămână, au ales fructe sănătoase. Și când au fost rugați să facă o alegere pentru astăzi , 70% dintre participanți ai experimentului au fost atrași de ciocolată.

De multe ori ne comportăm frivol astăzi fără să ne gîndim  la ziua de mâine. Deoarece  subconstient lasăm responsabilitatea pe cineva ,acel cineva care vom fi mâine. Și ne este greu să înțelegem  ca acel cineva de mine defapt suntem noi.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.