Leagă-ți șireturile, scarpină-te pe spate – 5 teste simple pentru flexibilitate și mobilitate

Leagă-ți șireturile

Stilul de viață sedentar privează corpul nostru de mobilitate și flexibilitate, iar rezultatul poate fi disconfortul și durerea cronică. Iar în timpul antrenamentelor, mobilitatea limitată ne poate împiedica să obținem rezultatul dorit, poate duce la o presiune excesivă asupra mușchilor sau chiar la diverse leziuni. Cu ajutorul următoarelor 5 teste simple poți determina cât de flexibil ești tu.

«Șireturile»

Așează-te pe un scaun, întinde un picior în fața ta și pune-l pe podea. Ține piciorul drept și să încearcă să ajungi până la partea de jos a piciorului și să legi șireturile adidașilor (dacă nu-i ai pe picioare, atunci imaginează-ți că-i ai). Dacă nu vei putea să atingi degetele de la picioare fără a-ți îndoi genunchii – asta înseamnă, că ligamentele din dosul genunchiului sunt rigide. Acest fenomen se observă în cazul multor oameni și poate provoca probleme cu spatele. Experții în acest domeniu ne recomandă să acordăm mai multă atenție la întinderea mușchilor și ligamentelor din această zonă și a părții de jos a spatelui. De asemenea, genuflexiunile adânci cu greutăți și întinderea pentru șolduri contribuie la creșterea mobilității.

«Călăritul invers»

În timpul parcării paralele a autoturismului sau când dai înapoi, tu întorci capul. Aici fii atent: dacă nu poți vedea, ce se întâmplă în spate, fără să-ți miști talia, probabil ai rigiditate musculară a pieptului, gâtului sau în partea superioară a spatelui. Efectuează cât mai des astfel de exerciții ca strângerea omoplaților, mișcările cu bărbia și gâtul înainte și înapoi (cu capul drept), întindere (stretching), când cu brațele îndoite la coate te lași pe tocul ușii și strângi omoplații, lăsându-te ușor înainte.

Loading...

«Scărpinatul spatelui»

Du un braț după cap spre spate și încearcă să-ți scarpini omoplatul opus (cu mâna dreaptă – omoplatul stâng, cu stânga – cel drept). Iar acum încearcă să ajungi la aceste puncte din partea de jos. Potrivit expertului Tara Romeo, se întâmplă adesea astfel, că mai puțin mobilă se dovedește a fi latura dominantă a omului, unde mușchii sunt mai dezvoltați. Ea ne sfătuiește să efectuăm întinderea mușchilor (stretching) pentru mușchii pieptului, exerciții cu o rolă pentru partea superioară a spatelui și pentru umeri.

«La perete»

Încearcă, dacă te vei putea întoarce cu spatele la perete, astfel încât spatele să fie perfect lipit de perete, adică să te lipești cu ceafa, cu umerii, cu spatele și coccisul în același timp. Dacă s-a lipit totul, cu excepția capului, avem vești proaste pentru tine: cel mai probabil, ai rigiditate în mușchii pieptului și un spate slab, din cauza ca stai prea mult timp la calculator, spune antrenorul Jacqueline Brenner. Ea ne sfătuiește să efectuăm regulat acest exercițiu descris mai sus, dar în același timp, să mișcăm pe perete ambele mâini – de parcă stai culcat și faci „înger de zăpadă” (cred că toți știu din copilărie ce-i asta). Expertul recomandă, de asemenea, să lucrăm mai mult asupta întăririi mușchilor spatelui.

«Propunerea de căsătorie»

Stând pe un genunchi, pune celălalt picior în fața ta. Înclină genunchiul cât mai mult posibil înainte, fără a lua talpa de pe podea. Dacă călcâiul începe să se ridice sau piciorul se va întoarce spre interior sau spre exterior, oprește toate mișcările. În cazul în care vei întâlni dificultăți în timpul efectuării acestui test, asta indică faptul, că ai rigiditate în mușchii gambei și mobilitatea redusă a articulației gleznei.

Îți reamintim: oamenii de știință ne avertizează că, chiar și exercițiile fizice regulate nu ne pot proteja de efectele dăunătoare asupra sănătății cauzate de stilul nostru de viață sedentar. Printre altele, tot mai multe companii la nivel mondial adoptă în birourile sale varianta de lucru în picioare la mesele transformere.

Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și faceți sport!

Loading...

This article has 1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.