Fii mai încrezător în tine – sfaturile psihologului 

fii mai increzator in tine sfaturile psihologului

Recomandări de la Philip Zimbardo – un profesor emerit de psihologie de la Universitatea Stanford, care mai mulți ani la rând se ocupă de studiile problemei timidității.

Unul dintre cei mai renumiți psihologi contemporani, Philip Zimbardo, a fost probabil primul, care a început să studieze serios această problemă atât de comună și atât de dureroasă, cum este timiditate. El a fondat o clinică specială (The Shyness Clinic) în California, unde cei adulți și copiii pot primi ajutor în depășirea comportamentului timid. În plus, Zimbardo a publicat mai multe cărți despre timiditate, care apoape imediat au devenit bestselleruri la nivel mondial. Una dintre ideile centrale ale acestui psiholog constă în faptul că orice persoană, prin acțiunile sale active, este capabilă să se ajute singură pe sine în depășirea sentimentului de autodezaprobare. Aici sunt niște idei, asupra cărora el propune să se gândească toți acei oameni, care ar dori să învețe cum să lupte și să învingă timiditatea sa.

1. Conștientizează-ți puterile tale și punctele slabe și pune-ți scopuri demne.

2. Decide, ce este valoros pentru tine, în ce crezi tu. Cântărește-ți toate posibilitățile și decide, cum ai dori să te vezi singur pe tine. Fă o curățenie în depozitul tău de scenarii și raportează-le cu ziua de azi, cu starea ta psihologică din ziua de azi astfel, încât aceste scenarii să nu te controleze, ci să te ajute să trăiești.

fii mai increzator in tine sfaturile psihologului

3. Determină care este baza personalității tale. Cu ajutorul analizei trecutului tău propriu determină, care sunt acele legături personale și decizii luate, care te-au făcut să trăiești exact în modul în care trăiești acum. Încearcă să înțelegi și să-i ierți pe cei, care te-au jignit și nu te-au ajutat atunci când ai avut nevoie, iartă-ți și greșelile tale, păcatele, eșecurile și îndoielile din trecut. Îngroapă permanent toate amintirile negative, dar numai după ce le vei analiza și vei scoate cu atenție tot ce este util pentru tine însuți – un fel de lecții, care te învață, cum să nu faci aceeași greșeală în viitor. Reține – atâta timp cât în tine trăiesc amintiri rele, aceste amintiri te controlează. Evacuează-le imediat. Populează camera de amintiri cu succese din trecut, chiar dacă acestea sunt puține.

4. Vinovăția și rușinea, modelând comportamentul nostru, îți distrag atenția de la scopurile pozitive, îți limitează capacitatea de creativitate. Încrederea în tine și în puterile tale este obligatorie.

5. Analizează motivele comportamentului tău în aspectele fizice, sociale, economice și politice ale situației tale curente, dar nu și din punctul de vedere al defectelor tale personale.

6. Totul este relativ. Cât de mulți oameni – atât de multe opinii. Amintește-ți, că întotdeauna și pentru toate există un punct de vedere alternativ. „Realitatea“ nu a fost niciodată nimic altceva, decât un acord parțial al oamenilor de a numi lucrurile cu aceleași cuvinte, dar numai nu așa, cum fiecare ar dori să le numească, în conformitate cu propriile sale idei și punct de vedere. Înțelegerea acestui lucru îți va permite să fii mai tolerant în interpretarea ideilor altor oameni și mai generos în înțelegerea motivelor comportamentului altora.

7. Niciodată nu vorbi rău despre tine, mai ales păzește-te de astfel de evaluări categorice, cum ar fi următoarele: „prost“, „urât“, „idiot“, „ratat“, „persoană incorigibilă“.

8. Nu permite altor oameni să-ți critice calitățile tale personale. Subiectul discuției pot deveni doar acțiunile tale. Nu-ți fie teamă de feedback – acesta uneori poate fi foarte constructiv.

9. Reține, că uneori, eșecul și dezamăgirea sunt un bun. În unele cazuri, eforturi enorme sunt cheltuite pe scopuri alese incorect, și atunci aceste eșecuri, dându-ne o lecție esențială pentru viață, ne permit să evităm niște eșecuri și dezamăgiri cu mult mai mari.

Loading...

10. Evită situațiile, în care simți disconfort, și persoanele, cu care nu dorești să comunici. Dacă înțelegi că nu poți schimba situația dată sau nu îți poți regla propriul tău comportament și reacție, mai bine pleacă, până când în tine nu a început să dezvolte complexul de inferioritate. Viața este prea scurtă pentru a cheltui timpul prețios pe tristețe.

11. Lasă-ți timp pentru a te relaxa, pentru a te odihni, ascultă atent ce-ți spune inima și creierul, bucură-te de hobby-urile tale și de lucrurile, pe care le poți face în singurătate. În acest fel, vei fi capabil să comunici cu tine însuți.

12. În practică, fii o ființă sociabilă. Bucură-te, simte energia, pe care o emit alte persoane, bucură-te de calitățile unice și de versatilitatea fraților și surorilor tale. Imaginează-ți, ce temeri și îndoieli ar putea avea alte persoane și cum îi poți ajuta tu în situația în care ei se află. Înțelege, de ce ai nevoie de ei și ce trebuie să le dai tu. Mai mult decât atât, recunoaște că ești gata de a împărtăși.

13. Nu-ți proteja prea mult ego-ul tău; este cu mult mai rezistent și bine dispus, decât crezi tu. El se îndoaie, dar nu se rupe. Este mult mai bine din când în când să simți durere în inimă din cauza că nu ai acționat în cel mai bun mod, mai degrabă decât să eviți durerea cu costul unei stagnări emoționale, care până la sfârșit te poate priva de sentimente.

fii mai increzator in tine sfaturile psihologului

14. Determină-ți scopurile pe termen lung în viață și alege cu atenție cele mai apropiate. Elaborează un plan realist pentru a atinge obiectivele din apropiere. Evaluează în mod regulat progresul și fii pregătit să fii primul, care te vei „bate pe umăr“ sau „îți vei șopti vreo avertizare“. Nu este nevoie să-ți faci griji că nu ești prea modest, dacă nimeni nu va auzi lauda ta de sine. Nu e nimic rău în asta.

15. Tu nu ești un obiect, cu care ar trebui să se întâmple întotdeauna numai lucruri rele. Nu arăți ca un greieraș, care este forțat să sară totdeauna, pentru a nu fi călcat de cineva. Tu ești coroana a milioane de ani de evoluție a speciei noastre, coroana viselor părinților tăi și planurilor Domnului. Tiu ești un individ unic, un actor activ pe scena vieții, care are posibilitatea de avea o influență directă asupra evenimentelor. Tu poți schimba întregul curs al vieții tale, dacă vei dori asta. Dacă ai încredere în tine, necazurile se vor transforma în provocări, pe care ți le aruncă viața, iar provocările – în victorii.

Cu un pic de încredere, vă puteți schimba viața radical.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.