Exclusiv: Amancio Ortega – calea succesului și a capitalului la 67 de miliarde de dolari.

exclusiv amancio ortega calea succesului si a capitalului la  de miliarde de dolari

Pe de o parte, acest om – o persoană publică: proprietarul brăndurilor Zara, Bershka, Oysho, Stradivarius, Uterque, Pull & Bear și Massimo Dutti, unul dintre cei mai mari investitori din sectorul bancar, imobiliare, industria gazelor naturale și turism, – Ortega – în lista Forbes cu un capital de 67 de miliarde de dolari. Dar pe de altă parte, despre viața antreprenorului se cunoaște atît de puțin încît apare întrebarea: cine este de fapt Ortega – un muncitor modest, cum se străduie să arate sau „un lup în haine de oaie”?

Amancio Ortega persoană

Amancio Ortega Gaona face parte din primii trei cei mai bogați oameni de pe Pămînt. În colțul provinciei Galicia, pe coasta de nord-vest al Spaniei, fondatorul grupului Inditex, de 78 de ani, își petrece timpul în micul oraș La Coruña, cu o populație de numai 246.000 de oameni. Printre milioane de cumpărători, fanii mărcii Zara, care l-au făcut pe Ortega nemaipomenit de bogat, unități au auzit de numele său. Omul de afaceri nu face declarații publice și refuză cu încăpățînare să ofere interviuri. Și totuși departe de strălucirea Parisului, Milano și New York Ortega și-a construit imperiul de modă, care a cuprins peste optzeci de țări ale lumii.

Cu patruzeci de ani în urmă, Ortega a refuzat modelul de afaceri, care de zeci de ani a urmat toate casele de modă din Europa și la înlocuit cu o schemă de comerț rapidă și dură – după zeci de ani, Zara a devenit cea mai mare rețea de comerț cu amănuntul din lume. Ortega și-a construit imperiul pe baza a două principii de bază: oferă clienților ceea ce își doresc și fii mai rapid decît toți ceilalți.

Amancio Ortega – calea spre succes

Reflectînd asupra unui astfel de succes incredibil, apare o întrebare: cum ar trebui să fie acea persoană care a dobîndit o astfel de avere? Cel mai mic dintre cei patru copii, Ortega s-a născut în orașul Busdongo din nordul Spaniei în 1936. Tatăl viitorului om de afaceri a fost un feroviar simplu, mama lui a lucrat ca o servitoare. Cînd Amancio era un băiețel mic, familia sa s-a mutat în La Coruña: casa lui Ortega s-a alăturat direct căii ferate și, printre altele, a servit drept cabină pentru lucrătorii de cale ferată. Cel mai probabil, Amancio ar fi continuat afacerea tatălui său, dacă nu ar fi fost acea seară fatală. Cînd avea treisprezece ani venind acasă de la școală cu mama sa, s-au oprit la un magazin local, iar Ortega a auzit cum mama sa ruga să i se dea un împrumut, dar a fost  refuzată. Amancio s-a simțit atît de umilit încît a decis să nu se mai întoarcă la școală. Ortega și-a găsit un loc de munca ca ajutor de vînzător la un atelier local. Surprinzător, dar acest atelier există și în ziua de azi și se pare că a înghețat în timp: aici sunt la vînzare toate aceleași tricouri în carouri, pălării pentru pescari și cardigane din lînă, în timp ce Amancio a devenit cel mai bogat om din Europa. Actualul proprietar al magazinului (fiul muncitorului) se plîngea: „Nimeni nu mai vine aici pentru cumpărături – toți doar doresc să mai afle ceva despre Amancio“.

Amancio Ortega cum a început totul

Deja la vîrsta de șaisprezece ani, Ortega și-a dat seama că poate face bani reali, oferindu-le clienților exact ceia ce își doresc dar nu să cumpere totul laolaltă cu speranța de a vinde mai tîrziu totul. Galicia a fost locul perfect pentru un nou început: bărbații lucrau în mare, iar soțiile lor se plictiseau acasă fără un loc de muncă. Ortega a organizat cooperative de coasere, unde mii de femei s-au alăturat fericite . „Condițiile erau, într-adevăr, foarte bune”, – își amintește una dintre femeile lucrătoare. – Îl știam foarte bine pe Amancio. El era foarte aproape de muncitori’’.In anul 1972, la vîrsta de 37 de ani, Amancio a deschis propria fabrică de tricotat, care a fost numită Confecciones GOA (inițialele în direcție inversă). Cu toate acestea, nu totul a fost atît de neted: la început Ortega cosea halate, cămăși de noapte și lenjerie pentru femei, în camera de zi a casei sale, împreună cu prima sa soție Rosalia Măsura. În 1975, partenerul german a anulat în mod neașteptat o comandă pentru un lot mare de lenjerie, în care Amancio a investit deja toți banii, și pentru a salva afacerea, cuplul a decis să vîndă hainele de sine stătător. Ortega a deschis primul său magazin în 1975, în două cartiere lîngă atelierul său, unde a lucrat cîndva, și la numit Zara (inițial soții au vrut să-l numească „Zorba“ în onoarea caracterului lor preferat din filmul „Grecul Zorba “, dar numele era deja ocupat ).

Amancio Ortega la începutul „Zara“

Ortega a avut nevoie de zece ani pentru a înființa o companie de holding Inditex bazată pe lanțul de magazine Zara și să deschidă primul său magazin internațional în Portugalia. În 1989, magazinul a apărut în New York, în 1990 – la Paris. În 1991, a fost lansată rețeaua Pull and Bear, iar Inditex a achiziționat acțiuni (și mai tîrziu le-a cumpărat total) Massimo Dutti. În 1998, se creează o rețea de magazine Bershka, și mai apoi magazine Stradivarius. Mai tîrziu, apare marca Oysho (lenjerie de corp) și se creează Fondul Amancio Ortega (o organizație privată non-profit care are ca scop promovarea tuturor tipurilor de activități din domeniul cercetării, educației și științei). În 2011, Amancio Ortega a demisionat din funcția de președinte al consiliului de administrație al Inditex, dar participă în mod activ la afacerile companiei.

Omul de afaceri ține totul sub control personal

Omul de afaceri continuă să supravegheze personal activitatea corporației sale: de exemplu, el alege locul pentru viitoarele magazine. Ortega ajunge într-un alt oraș, se urcă într-un taxi și îi cere șoferului să-l ducă în centru. Acolo ocolește cartierul, întocmește o listă de spații care se dau în chirie sau care se vînd, apoi se așează într-o cafenea și urmărește fluxul de oameni. După aceea, decide dacă trebuie sau nu să deschidă un magazin în zonă. Ortega îi place să găsească noi direcții personal – pentru el este ca un hobby. Simțurile antreprenorului sunt atît de subtile, încît într-un singur loc, practic opus unul altuia, se află odată două magazine Zara, iar comerțul este în plină desfășurare!

Timpul liber al milionerului

Ortega trăiește acum în La Coruña într-o casă cu cinci etaje, cu vedere la ocean. În fiecare dimineață, după cum spun prietenii, el mănîncă omletă la micul dejun și cartofi pai prăjiți, vorbește cu prietenii de afaceri     într-un club din La Coruña, iar wekendul îl petrece într-o casă de la țară în compania unor găini, capre, cai și cu copiii săi adulți. O dată pe an, Amancio pleacă într-o exursie prin Galicia, dar nu călătorește mult – în ciuda prezenței propriului avion, Ortega nu prea iubește să călătorească pe calea aeriană după ce o dată în timpul unui zbor motorul avionului a luat foc, iar pilotul a trebuit să facă o aterizare de urgență. În general, miliardarul duce un mod de viață absolut normal și liniștit și niciodată nu obosește să repete că de fapt este o persoană obișnuită. Deși în ultimii ani, Ortega încă încearcă să simtă gustul de viață și să se odihnescă de muncă: el  petrece timpul pe iahta „Valoria“ (mama Amancio a fost născută în orașul cu același nume), dar nu pe o croazieră lungă. De regulă, se deplasează departe de coastă pentru cîteva mile și reflectă în singurătate.

Loading...

Moștenitorii capitalului

Așa cum se întîmplă adesea, partenerele miliardarilor, care au început cu ei ,,de la zero’’, se abat la  mijlocul cursei. În 1986, Ortega a întrerupt relațiile cu prima sa soție, Rosalia, iar în 2001 s-a căsătorit cu Flora Pérez Marcoté. Omul de afaceri are trei copii: Sandra, Marcos (s-a născut cu o formă severă de invaliditate congenitală – paralizie cerebrală) și Marta de la a doua căsătorie. Sandra a devenit cea mai bogată femeie din Spania, după ce a primit o parte din avere după moartea mamei sale, dar nu prea dornică să continue afacerea de familie. Rosalia Mera a murit în 2013 de la un accident vascular cerebral în timp ce se odihnea cu fiica ei pe insula Menorca. Drept urmare, Martha a rămas, de fapt, principalul moștenitor al imperiului tatălui. Cu toate acestea, Ortega nu i-a oferit fiicei sale averea pe „platoul de argint” – Martha a început prin a aranja hainele pe rafturi în magazine și comunica cu clienții.

Hobby-ul o parte obligatorie a vieții omului de succes

Dar visul cal mai important al fiicei sale, Amancio, pur și simplu nu a putut să nu îl îndeplinească. Cu cîțiva ani în urmă, Ortega a cumpărat o fermă veche, dărăpănată, pentru 9 milioane de euro, în Finisterre. El a investit o mulțime de bani în modernizarea sa și a construit un club modern, de lux, numit Casas Novas. Este demn de remarcat faptul că Ortega a studiat personal proiectele centrelor ecvestre cele mai faimoase din diferite țări ale lumii, iar acum baza sa este considerată una dintre cele mai bune din Europa. Aici au loc cele mai celebre turnee pe care Amancio le vizitează întotdeauna, în ciuda unui mod foarte secret de viață. Ortega nu numai iubește caii, ci sponsorizează în mod activ diverse turnee. De exemplu, compania Massimo Dutti, deținută de miliardar, sponsorizează foarte des Global Champions Tour.

Sufletele apropiate ale omului de succes

Ortega este, de asemenea, cunoscut de faptul că nu prea iubește să își facă prieteni printre persoanele influente. El a făcut o excepție doar pentru José Bono, un fost ministru al apărării și președinte al Congresului Deputaților a Parlamentului, precum și pentru unul dintre liderii guvernului spaniel a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), iar această prietenie a apărut datorită cailor. La fel ca Ortega, Bono a construit un grajd pentru fiul său în apropierea Toledo (deși clubul său este departe de baza Amancio). Ei ar fi putut deveni chiar rude, deoarece copiii lor au arătat interes unul față de celălalt, și chiar mergea vorba de o logodnă, dar în timp drumurile tinerilor s-au despărțit.

Milionarul și viața personală

În februarie 2012, Marta Ortega s-a căsătorit cu starul sportului ecvestru spaniol Sergio Alvarez Moyu. Ceremonia a avut loc într-o casă la țară deținută de familia miresei din Galicia. La nunta lui Martha și a lui Sergio, care s-au întîlnit de mai bine de trei ani, au fost prezenți aproape două sute de oaspeți – majoritatea erau rudele și prietenii apropiați. În ciuda faptului că mireasa își poate permite o rochie pentru orice bani, a preferat o îmbrăcăminte de nuntă de la designerul din New York născut în Cuba Narciso Rodriguez. În 2013, cuplului i s-a născut un fiu, care a fost numit în  în cinstea bunicului – Amancio Ortega Alvarez. În ciuda faptului că copilul nu știe încă cum să meargă, el a vizitat deja o serie întreagă de turnee ecvestre cu părinții săi, care, pe lîngă dragoste, sunt uniți de o altă pasiune comună – caii.

Stilul de viață al lui Ortega – succes și taină

Chiar și acum, cînd numele lui Ortega este pe primele linii ale Forbes, el continuă să spună că anonimatul relativ care a fost capabil să îl susțină toți acești ani, este mai important decît averea. El știe că fotografiile sale într-un fel sau altul ajung în presă și jurnaliștii stau la vînătoare pentru afla informații despre el, dar el aderă la două reguli de bază ale comportamentului: să nu se pună la vedere și să nu participe la evenimente sociale. Mulți oameni bogați care sunt pe lista Forbes mai jos de Ortega, preferă să călătorească cu o escortă și apar pe paginile ziarelor și revistelor, declarînd cu voce tare lumii de existența lor. Cu toate acestea, Ortega, de asemenea, poate fi văzut mergînd pe jos destul de des singur pe străzile din La Coruña, în cafeneaua locală sau la stadionul de fotbal la meciul echipei de fotbal  „Deportivo“, unde deținătorul de miliarde la fel ca toți ceilalți, stă pe tribune și voios bate din palme, atunci cînd echipa favorită înscrie un gol.

 Cum ți-ai cheltuit miliardul?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.