Despre caracterul tău va spune poșta ta electronică

despre caracterul tau va spune posta ta electronica

Păstrezi mii de scrisori necitite sau tindeți să le ștergeți pe toate deodată? Psihologii spun că poșta noastră electronică poate spune ceva despre principalele noastre trăsături și caracter. Să verificăm împreună cît de mult adevăr este în cuvintele lor.

Pot oare numărul de scrisori necitite spune despre temperamentul tău?

Cînd într-o scrisoare am informat un prieten, că am decis să scriu un articol despre ce poate spune poșta electronică despre o persoană, el mi-a scris imediat răspuns: „Iată eu am trei scrisori necitite pe e-mail. Ce spune asta despre mine? „. „Nimic bun. Asta înseamnă că tu – ești cel mai neglijent caz”, am răspuns eu. Dar cînd  am scris acest lucru, am avut, desigur, în vedere faptul că ” eu nu sunt așa de organizată și capabilă să îmi gestionez viața digitală ca tine, și chiar te invidiez”.

Fiți de acord, aproape la fel. În momentul acela e-mailul meu conținea 57 de scrisori necitite, plus mii de mesaje citite pe care nu le-am putut șterge încă. Și de fapt, să fiu complet cinstită, 57 de scrisori necitite –acesta este un motiv real pentru mine să fiu mîndră, pentru că recent am petrecut tot weekendul încercînd să reduc numărul lor, ceea ce a fost foarte dificil, deoarece am început cu 1004 de scrisori.

 Poșta electronică și psihologia

despre caracterul tau va spune posta ta electronica

Începînd  acest proiect de cercetare, am vrut să aflu dacă ar trebui să mă îngrijorez de incapacitatea mea de a menține scrisorile „primite” într-un mod curat, fără a le transforma într-un gunoi. Cu alte cuvinte, dacă îmi dă de înțeles că sufăr de o problemă profund emoțională  sau deficiență cognitivă care se ascunde în spatele unei simple dezorganizări. În plus, aș dori să știu dacă astfel de eroi al acurateții, cum prietenul meu, dacă de fapt le este sortit să aibă mai mult succes decît majoritatea dintre noi.

Modul de gestionare a poștei electronice depinde în mare parte de profesia ta, de exemplu, de fluxul standard al poștei electronice în biroul tău. Dar discuțiile mele cu experții în psihologie și tehnologie m-au adus la ceva important și (impresionant) înțeleg anumite relații dintre obiceiurile electronice și trăsăturile de personalitate.

Deci, iată ce am reușit să descopăr: după felul în care oamenii păstrează scrisorile, se împart în 3 tipuri. Acum, ne vom opri la fiecare în parte.

Loading...

Oamenii care filtrează și curăță poșta electronică este întotdeauna goală

Acesta este persoana care vede scrisoare în Primite și ia măsuri pentru a o șterge imediat. Cînd el privește poșta sa electronică, trimite imediat răspunsuri, iar apoi fie șterge mesajul primit (deoarece nu mai este nevoie) sau îl arhivează într-un anumit dosar. Numărul de scrisori necitite în e-mailul său, de regulă, oscilează aproape de zero. Larry Rosen, psiholog și autor al studiului, „Înțelegerea obsesiei noastre cu tehnologii și depășirea încercările lor de a ne controla“, recunoaște el că se încadrează în această categorie de oameni.

Creierul oamenilor tipului care filtrează și curăță, este predispus  unei reacții negative atunci cînd se confruntă cu o grămadă de mesaje necitite. «Numărul imens de mesaje necitite în Primite provoacă stres, format pe baza neurotransmițătorilor, cum ar fi cortizolul, care creează o stare deîngrijorare»,- spune Rosen.

Păstrarea scrisorilor Primite, într-o stare aranjată și „curată”, suprimă alarma, cel puțin pentru o vreme. În cele din urmă, Rosen spune că strategia de gestionare a e-mailurilor se reduce la dorința de a vă controla viața. „Ei necesită să-și controleze pe deplin lumea și atenția constantă scrisorilor Primite necitite satisface nevoia constantă de ordine”.

Oamenii care păstrează – ce spune despre tine adresa electronică?

despre caracterul tau va spune posta ta electronica

Oamenii care păstrează  au doar cîteva mesaje necitite în Primite, dar foarte rar șterge mesajul după ce l-a citit. Potrivit observațiilor Pamelei Rutledge, doctor, director al Centrului de Cercetare în Psihologie, sunt cîteva explicații potențiale pentru acest tip de comportament de păstrare.Unul dintre ele este perfecționismul: „Perfecționiștii păstrează scrisorile citite cu ideea că ei se vor întoarce la ele”. Astfel, Rutledge a scris într-unul din articolele ei: „Acești oameni au o listă atît de mare de lucruri de făcut, încît pot fi stocate de foarte mult timp (deoarece multe planuri sunt nerealizate) pînă cînd nu va mai fi util. În cele mai multe cazuri, ei au munți de îmbrăcăminte care trebuie să fie cusute sau aruncate, dar încă se află pe rafturile din spate ale dulapului.

Oamenii care ignoră – este tipul tău dacă aveți sute de scrisori necitite

Trebuie să recunosc că am fost inițial interesată să aflu mai multe despre gîndirea unei persoane care ignoră un număr mare de scrisori primite. Potrivit doctorului în filozofie Ron Friedman, autorul cărții „Cel mai bun loc de muncă: știința și arta de a crea un loc de muncă deosebit”, păstrare a sute sau mii de scrisori necitite în poșta electronică nu indică neapărat un comportament problematic. Pe de o parte, după cum spune Friedman, obiceiul de a lăsa mesajelel necitite poate indica faptul că acum sunteți prea supraîncărcat sau pur și simplu nu verifici poșta fără o nevoie specifică. Pe de altă parte, „aceasta poate însemna, de asemenea, că recunoașteți că monitorizarea și organizarea constantă a scrisorilor primite nu ajută la realizarea progresului. Și asta, desigur, este un semn de inteligență înaltă. ”

Unii oameni care ignoră pot fi de fapt mai organizați și mai productivi decît toate celelalte tipuri de oameni. Friedman ne atrage atenția asupra faptului că „cu ajutorul poștei electronice poți judeca ce vor alte persoane de la tine. Nu este neapărat ceva important care necesită o atenție imediată „.

Poșta electronică și caracterul

Astfel, poșta electronică poate spune ceva despre proprietarul său. Dar este imposibil de a fi 100% sigur de concluziile făcute.

În ce  categorie de oameni faci parte?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.