Dependența: ce este asta și de ce apare

dependenta ce este asta si de ce apare

Dependența modifică structura creierului, dar aceasta nu este o boală, care poate fi lecuită cu medicamente, dar un obicei, pe care îl asimilăm.

Dependența din punct de vedere al medicinei

Numeroase organizatii medicale definesc dependența ca o boală cronică, care afectează sistemul de remunerare, motivație, memorie și alte structuri ale creierului.

Dependența lipsește de capacitatea de a face alegeri și de a controla acțiunile lor și o înlocuiește cu dorința constantă de a lua o substanță (alcool, droguri, medicamente).

Comportamentul persoanelor dependente din cauza bolii, dar nu de slăbiciune, egoism sau lipsă de voință. Furia și ostilitatea, cu care se confruntă de multe ori persoanele dependente, dispar, atunci cînd oamenii din jur își dau seama că o astfel de persoană, pur și simplu nu poate face nimic cu el insuți.

Dependențanu este o boala, ci un obicei

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt acum convinși, că abordarea dependenței bazată exclusiv ca și o boala este neîntemeiată.

Adeptul unui nou punct de vedere a dependenței este renumitul neurobiolog  și autorul cărții „The Biology of  Desire“ Marc Lewis. El consideră că unele schimbări în structura creierului nu sunt dovezi că el este bolnav.

Creierul este în continuă schimbare: în perioada de creștere a organismului, în procesul de învățare și dezvoltarea a unor noi abilități,  în cursul natural de îmbătrînire. De asemenea, structura creierului se schimbă în timpul recuperării dupa un accident vascular cerebral, și cel mai important, atunci cînd oamenii încetează administarea substantelor narcotice. În plus, este o părere că nu drogurile  în sine provoacă dependență.

Oamenii devin dependenți de jocurile de noroc, pornografie, sex, rețele sociale, jocuri la calculator, cumpărături și produse alimentare. Multe dintre aceste dependențe sunt clasificate ca afecțiuni psihice.

Modificările în creier, observate la cei care au dependența de droguri, nu se diferențiază de cele care apar în dependențe comportamentale.

Potrivit versiunii noi, dependența se dezvoltă și se memorează ca un obicei. Aceasta apropie dependența de alte modele de comportamente dăunătoare: rasismul, extremismul religios, obsesia de sport și relații nesănătoase.

Dar dacă dependența se memorează, atunci de ce să scapi de ea este mult mai dificil decît de alte tipuri de comportamente  memorate?

Cînd vine vorba de memorare, ne imaginăm noi competențe: limbi străine, ciclismul, să cînți la un instrument muzical. Dar noi, de asemenea, dobîndim  și obiceiuri: să roadem unghiile și să stăm ore în șir în fața televizorului.

Obiceiurile sunt dobîndite fără intenții speciale iar abilitățile — în mod conștient. Dependența în natura ei este mai aproape de obiceiuri.

Obiceiurile se formează atunci cînd facem ceva în mod repetat

Din punctul de vedere al neurobiologiei, obiceiurile — modele  repetitive  de excitație sinaptică (sinapsa — punctul de contact între doi neuroni).

Cînd ne gîndim la ceva din nou și din nou sau efectuăm aceleași acțiuni, sinapsele sunt activate în același mod și formează scheme obișnuite. Astfel orice acțiune se memorează și ia rădăcină. Acest principiu se aplică la toate sistemele complexe naturale, din organism pînă la societate.

Obiceiurile prind rădăcini. Ele nu depind de gene și nu sunt determinate de mediul inconjurator.

La baza formării obiceiurilor în sistemele de auto-organizare există un astfel de concept ca „atractorii“. Atractorii — o stare stabilă într-un sistem complex (dinamic) spre care ea tinde.

Atractorii adesea sunt ilustrați ca o adîncitură sau găuri pe suprafața netedă. Suprafața în sine simbolizează o mulțime de stări care poate accepta sistemul.

Sistemul (uman) poate fi reprezentat ca o minge care rulează pe o suprafață.        Într-un final, mingea cade în gaura atractorului. Dar să iasă din ea nu este atît de ușor.

Fizicienii ar spune că este nevoie de o energie suplimentară. Dacă vom trage o analogie cu omul, este nevoie de un efort, care trebuie aplicat pentru a renunța la un fel de comportament sau mod de gîndire.

Loading...

Dependența este o canelură, din care de fiecare dată este mult mai dificil să te eliberezi

Dezvoltarea personalității poate fi, de asemenea, descrisă folosind atractorii. În acest caz, atractorul  — este o calitate, într-un anumit mod care caracterizează omul, care se păstrează  pentru o perioadă lungă de timp.

Dependența și este un astfel de atractor. Atunci  relația dintre om și substanțele narcotice — un nod al legăturii inverse, care a atins gradul de autoarmare și este legată cu alte noduri. Acest lucru și asigură dependența.

Astfel  de noduri  al legăturii inverse izgonesc sistemul (omului si creierului) în atractori, care cu timpul se adîncește în mod constant.

Dependenței îi este caracteristic o dorință irezistibilă pentru anumite substanțe. Aceaste substanțe  aduc o alinare  temporară. De îndată ce efectul sa terminat, persoana este umplută de un sentiment de pierdere, dezamăgire și anxietate. Pentru a se calma, persoana administrează din nou substanța. Totul se repetă din nou și din nou.

Dependența înrădăcinează nevoia, care ea ar fi trebuit să o satisfacă.

După mai multe repetări pentru o persoană dependentă devine ceva normal să mărească  doza, iar acest lucru întărește și mai mult obiceiul și ce stă la baza lui modelele de excitație sinaptică.

La stabilirea dependenței deasemenea influiențează și alte nodur de comunicare a legăturii inverse. De exemplu, izolarea socială, amplificată de faptul dependenței. Ca urmare, omului dependent îi  rămîne mai puține și mai puține oportunități  de a restabili relațiile cu oamenii și de a reveni la un mod de viață sănătos.

Dezvoltarea personală ajută la depășirea dependenței

Dependența nu are nimic de-a face cu alegerea conștientă, un caracter rău și a copilăriei defavorizate (deși ultimele două  fiind considerate a fi un factor de risc). Este un obicei, care sa format ca urmare a repetării unui nod de autoarmare a legăturii inverse.

Să se formuleze o singură regulă, care ar ajuta de a face față cu dependența, este imposibil. Este nevoie de o combinație de perseverență, caracteristici individuale, noroc și circumstanțe.

Cu toate acestea, experții sunt de acord că creșterea și auto-dezvoltarea în multe feluri contribuie la refacere. De-a lungul anilor, punctul de vedere al omului și propria sa viziune de viitor se schimbă, dependența devine mai puțin atractivă și nu mai pare să fie de neînvins.

Însăși obsesia dependenței și absurditatea urmăriririi aceluiași scop de zi cu zi contrazice  întregea creativitate și optimismul naturii umane.

Ce fel de dependențe aveți ?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.