Degerătura membrelor: 5 grade de pericol

degeratura membrelor grade de pericol

Am vizionat recentul „Everest” de Baltasar Kormákur? Îți aduci aminte, în ce stare deplorabilă s-a trezit pe munte Beck, eroul lui Josh Brolin? Acum îți vom spune, cum au loc degerăturile membrelor și de ce ar fi mai bine să nu ajungi niciodată în așa situație.

1. Vasele de sânge se îngustează

Atunci când afară sunt 30 de grade sub zero și șuieră un vânt extrem de rece, blestemi nu numai tu, ci și întregul tău organsim. Pentru a menține căldura organelor vitale, organismul îngustează vasele de sânge din periferie – în degete, în urechi, în nas și chiar și în zona genitală. Sângele se centrează în piept, iar membrele în acest moment nu sunt o prioritate.

2. Celulele îngheață

Fără afluxul benefic de sânge la temperatura de 36 de grade, temperatura pielii scade destul de repede și după aproximativ 30 de minute corespunde temperaturii mediului înconjurător. Lichidul din jurul celulelor pielii și din interiorul lor începe să înghețe, se formează cristale mici de gheață. Aceasta este degerătură de gradul I sau degerătură superficială.

3. Pielea devine albă și ceroasă

Odată ce sângele se răcește, trombocitele și eritrocitele se solidifică. Sângele se îngroașă, curge mai încet. Dacă expunerea la frig se prelungește, apar degerăturile de gradul II: pielea devine palidă, cu o nuanță albastră, apare senzația de amorțeală. Stratul exterior al pielii (epidermul) este separat de derm, iar locul, care apare între ele (atunci când ajungi în căldură) se umple cu un lichid transparent. Timp de 24 de ore se formează bășici.

4. Se formează gheață

Dacă nu te grăbești la căldură, degerăturile pătrund mai adânc și ajung la gradul III. Gheața se formează în jurul ligamentelor, tendoanelor, mușchilor și oaselor. Fluxul de sânge devine din ce în ce mai lent și nu poate furniza țesuturilor deteriorate acea cantitate de oxigen, care este necesară pentru păstrarea vitalității acestora.

5. Țesuturile mor

Fără oxigen, țesuturile mor – apar degerăturile de gradul IV. În cazul în care nu ai cerut încă ajutor medical, ți-a rămas ultima șansă de a reduce daunele aduse de degerături: orice țesut, care a primit doza de oxigen, poate fi păstrată. Medicii îți vor încălzi membrele și te vor ”hrăni” cu medicamente, care ameliorează durerea, facilitează și accelerează fluxul de sânge. Dar, ține minte: ar fi mai bine să nu ajungi nici la gradul I.
Este important să vă căliți în mod corespunzător, pentru a se evita probleme de genul degerăturilor

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.