De ce să economisiți este dăunător, dar să cheltuiți este util

de ce sa economisiti este daunator dar sa cheltuiti este util e

Cum economisirea ne ucide potențialul și de ce ar trebui să ne permitem mai mult.

Mulți consideră că cei care cheltuie sunt miopi nebuni, care în cele din urmă vor ajunge la covata spartă. Dar oare este adevărat, că doar economisirea — calea spre bogăție și viață asigurată?

Economiile scurg din tine toate sucurile

Cu cît mai mulți bani încercați să strîngeți, cu atît mai mult începeți să vă refuzați. De ce îmi trebuie pantofi noi, dacă cei vechi pot fi repatați, de ce să cumperi produse scumpe, dacă poți cumpăra conserve, de ce să mergi la doctor dacă totul va trece de la sine?

Secvența acestor întrebări vă poate duce la cele mai neplăcute consecințe. Pantofii ieftini se vor rupe de cîteva ori mai repede decît încălțămintea de calitate și, ca urmare, astfel de economisiri te vor costa de trei ori mai mult. Alimentele cu o compoziție  dubioasă vă vor strica sănătatea. Iar despre anularea vizitei la medic să nu mai spun nimic: nu vindecați la timp, boala va lovi nu numai organismul, dar și portofelul. Și încă nemilos.

Economisirea nu vă permite să creșteți

Deci, imaginați-vă, ați decis să cumpărați un computer. Care costă o mie de dolari. Planul este următorul: în fiecare lună să strîngeți cîte 100 de dolari, iar peste 10 luni veți avea suma necesară. Rămîne doar să așteptați un pic și să nu mai mergeți la sala de sport, să nu cheltuiți în plus, să nu mergeți la cinema. După 10 luni îți cumperi un computer nou, apoi vrei un telefon nou, un ceas inteligent  —  și asta niciodată  nu se termină.

Toate aceste economisiri nesfîrșite, în cele din urmă ucid motivația de a crește atît profesional cît și în plan personal. Mai întîi trebuie să dai datoriile sau să strîngi bani pentru o pereche de pantofi noi, despre ce dezvoltare mai poate merge vorba.

Loading...

Cheltuielile sunt un stimul

Există o a doua variantă — să mărești fluxul de bani. Dacă îți spui „la naiba, eu îmi pot permite asta” și de fiecare dată îți ridici și ridici standartele, nu îți va mai rămine de ales decît să cîștigi mai mult. 

Acest lucru vă permite să ajungeți la noi înălțimi, să vă dezvoltați în carieră, să faceți cunoștințe cu oameni noi. Să adunați încrederea că puteți face absolut totul și nu puteți să nu vă mai fie teamă de sărăcie.

Libertatea nu este în bani

Și totuși, nu avem în vedere că trebuie să cheltuiți nechibzuit, să cumpărați tot ce vedeți cu ochii și totul în jur, alergînd după brandurile la modă. Fiecare achiziție majoră trebuie să fie cîntărită și să dea un sentiment real de satisfacție, dar nu o dezamăgire de la încă un fleac inutil.

Pe lîngă asta, fiecare achiziție ar trebui să fie benefică pentru dezvoltarea ta. Dacă un computer nou îți trebuie pentru muncă —  cumpără, fără îndoială. Dar dacă pentru jocuri —  renunță la o astfel de achiziție, ea te va trage în jos, nu sus.

Pentru a obține maximul pozitiv de la viață, trebuie să aveți întotdeauna o alegere.

Și anume prezența alegerii îți dă senzația interioară al libertății. Economisirile ne lipsesc de posibilitatea de a alege. Știți dinainte că nu vă puteți permite ceva, deci nici măcar nu vă poate trece prin gînd, că puteți mai mult. Și nu este doar vorba de bani.

De aceea, blogul nostru recomandă să-ți analizezi atitudinea față de alocarea bugetului și să nu uiți că saturarea organismului cu hormonii fericirii  este posibilă nu numai cu ajutorul banilor!

Voi economisiți?

Loading ... Loading ...

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.