De ce nu toți oamenii simt un val de voioșie după o ceașcă de cafea?

De ce nu toți oamenii simt un val de voioșie după o ceașcă de cafea

Cafeaua poate acționa în mod diferit asupra oamenilor. Cineva după consumul de cafea merge la culcare și adoarme imediat, în timp ce alții vor începe să simtă un val de energie. Reprezentanții științei din SUA au fost interesați de efectele diferite asupra oamenilor a acestei băuturi și au efectuat niște cercetări. În timpul experimentului, s-a constatat faptul că reacția la cafea a fiecărui om este cauzată de diferențele genetice, care influențează metabolismul. 

Nu cu mult timp în urmă se credea, că senzațiile diferite după consumul de cafea sunt legate, în primul rând, nu cu caracteristicile individuale ale percepției, ci cu soiurile de cafea și cu metodele de preparare a acestora. Cu toate acestea, experimentul, care a implicat 10.000 de voluntari a arătat, că aceeași cafea la unele persoane poate încetini procesele metabolice, iar la altele – le poate accelera.

Loading...

Experții au verificat încă o dată datele obținute de la studiile anterioare și s-ai asigurat, că reacția la cafea este controlată de genele SLC6A4 și BDNF. Pe lângă asta, s-a observat influența genelor MLXIPL și GCKR, care contribuie la absorbția de glucide și grăsimi, RDSS2, care acționează asupra vitezei de absorbție a cafelei și a AVCG2, AHR, CYR1A2, POR. De asemenea, în timpul experimentului, reprezentanții științei au găsit gena CYP2A6, care poate influența, de asemenea, percepția cafelei. Trebuie remarcat faptul că mai devreme experții au constatat, că această genă este asociată cu percepția organismului a nicotinei și fumului de tutun.

Potrivit opiniei oamenilor de știință, rezultatele studiului efectuat va oferi o oportunitate de a studia în detalii influența cafelei asupra organismului uman, în special asupra stării sănătății. La momentul dat, informațiile despre această băutură sunt foarte controversate, deoarece există adepți ai opiniei, că cafeaua este dăunătoare, și există convingeri, că aceasta este sănătoasă pentru om.

Acum, odată, ce ești informat, decide singur!

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.