De ce crapă buzele și ce să faci cu asta

de ce crapa buzele si ce sa faci cu asta e

Blogul nostru a aflat cu ce să ne protejăm buzele, cînd se merită să ne adresăm unui medic și care medicament este cel mai delicios.

În buze sunt  multe vase de sînge și terminații nervoase, iar pielea este subțire, nu are glande sebacee și grăsime. Anume din această cauză buzele sunt atît de sensibile. Pentru unele scopuri, aceasta este foarte bine, dar exact pînă atunci cînd pielea delicată nu se va crăpa și buzele nu vor deveni un peisaj din deșert.

De ce se crapă buzele

Ne vom clarifica, de ce se întîmplă asta. Cunoscînd motivul, este mai ușor să eliminăm consecințele.

Frig

Atunci cînd afară este foarte frig, buzele neprotejate simt asta imediat. Vasele din buze se contractă și încetează să hrănească suprafața buzelor. Și dacă nu ne protejăm (nu închideți gura și nu folosiți cosmetică specială), atunci înghețul afectează umiditatea din straturile superioare ale pielii buzelor. Pielea subțire, după ce a pierdut lichidele, devine uscată și fragilă.

Căldură

Căldura, deși nu contractă vasele de sînge (exact invers), dar contribuie la deshidratarea generală a organismului. Sentimentul de uscăciune apare pe limbă, în gît și, bineînțeles, pe buze. Lipsa de umiditate mărește fragilitatea pielii delicate, de aici și crăpăturile.

Obiceiul de a linge buzele  

de ce crapa buzele si ce sa faci cu astaAtunci cînd saliva se usucă, buzele își pierd umiditatea și lubrifierea naturală, așa că se crapă mai tare. Dacă aveți obiceiul de a linge sau a mușca buzele, observați cînd se manifestă cel mai mult. De regulă, este de vină pentru acest lucru un stres banal.

Alergia

Ați observat că uneori mîncați un produs, și de la el te arde tot în gură? Poate că astfel se manifestă sindromul unei alergii orale, de la care se pot deteriora și buzele.

Alimente periculoase

Unele alimente nu cauzează alergii, dar și fără asta strică aspectul. De exemplu, alimentele cu o cantitate mare de oțet (salate sau conserve), unele fructe cu conținut ridicat de acizi (citrice, kiwi), condimente picante, gustări sărate irită și usucă pielea, care este imediat acoperită de crăpături.

Produse cosmetice proaste  

de ce crapa buzele si ce sa faci cu astaExpirată sau pur și simplu de o calitate inferioară, cosmetica bineînțeles că nu a făcut pe nimeni mai bun.

Uită-te atent la cum se simt buzele după un ruj. Trebuie să aplicați produsul de trei ori pe zi, altfel pielea se contractă de la uscăciune? Cumpărați un alt ruj care vă va ajuta. Poate că va trebui să căutați mult.

Peeling agresiv

Dacă folosiți foarte des exfoliante dure sau chiar perii pentru buze în timpul spălării, puteți deteriora pielea subțire și puteți obține crăpături urîte. Deci, fii atent cu netezirea.

Infecții       

Infecția cea mai răspîndită care afectează buzele, — virusul herpes simplex, așa-numita răceală pe buze. Agravările trec fără nici o problemă, cu excepția cazului în care se atașează o infecție bacteriană.

Odată ce ați vindecat infecția, vor trece și crăpăturile. Cum și ce anume să lecuiți în astfel de cazuri, îți va spune dermatologul, pentru că tratamentul depinde de infecția pe care o ai.

De ce apar crăpăturile din colțul buzelor

Crăpăturile din colțurile buzelor, — sunt cele mai jegoase, pentru că ele dor foarte tare, nu permit să deschizi gura și trec foarte greu.

Principalele motive pentru apariția lor —  sunt aceleași ca și uscăciunea obișnuită a buzelor, dar sunt și factori suplimentari.

  1. Boli cronice. De exemplu, diabet zaharat sau orice boală a pielii.
  2. Lipsa de vitaminele A sau B2, posibil —  deficit de fier.

Umezeală. Dacă colțurile buzelor sunt întotdeauna umede de salivă, poate fi vinovată o mușcătură greșită.

Cum să lecuiești buzele crăpate acasă

În primul rînd, nu trebuie să mușcați buzele sau să rupeți pielea uscată de pe buze, chiar dacă doriți foarte mult. Așa noi doar traumăm mai tare pielea și prelungim cojirea.

În al doilea rînd, hidratați-vă buzele cu balsamuri speciale sau cu rujuri. Este mai bine să nu cumpărați produse în ambalaj deschis, pentru a nu le atinge cu degetele și să nu aplicați pe buze împreună cu balsamul și microbii.

În al treilea rînd, încercați produse naturale și maxim simple bazate pe ceară, vaselină. Cu cît sunt mai multe impurități în compoziție, cu atît mai mare este probabilitatea că acest balsam nu ți se va potrivi.

Ce să mai aplici pe buzele crăpate

Dacă ați disperat căutînd în magazine anume acel balsam de buze, care vă va ajuta, folosiți produse simple.

Mierea naturală obișnuiă — un hidratant bun. Aplicați-o mai bine înainte de a merge la culcare, pentru a nu ceda tentației și a nu linge buzele dulci.

Dacă sunteți alergic la miere, încercați ulei de cacao, cocos, migdale, cătină, măceș, gălbenele. Ele rețin lichidul, înmoaie pielea și ajută crăpăturile să se vindece mai repede.

Ce să faci ca buzele să nu crape

Principala prevenire este simplă:

  1. Beți imediat ce simțiți uscăciune în gură.
  2. Utilizați umidificatoare în încăperi.
  3. Protejați-vă buzele de soare cu o cremă cu un filtru UV sau cu un astfel de ruj.
  4. Protejați-vă buzele de îngheț cu cu un ruj igienic gras sau cu vaselină.
  5. Toamna și iarna acoperiți gura cu un fular protejați-vă de zăpadă, ploaie și vînt.
  6. Folosiți numai produse cosmetice de înaltă calitate.
  7. Nu te rîvni la alimentele iritante.
  8. Învață să rămîi calm și să nu fi nervos.
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.