De ce copiii noștri nu ar trebui să fie elevi excelenți

de ce copiii nostri nu ar trebui sa fie elevi excelenti

Profesorii și părinții ne repetau  că performanța înaltă deschide  porțile  acestei lumi. O notă mare este cheia pentru o viață de succes. Este oare  într-adevăr așa?

Pentru mine, ca și pentru mulți alți oameni, învățătura  a avut loc cu convingerea fermă, că notele hotărăsc totul , și că trebuie  să fii un elev excelent.

Profesorii și părinții ne repetau că performanța înaltă deschide porțile acestei lumi. O notă mare este  cheia pentru o viață de succes.

Și eu credeam orbește în  cuvintele lor …

De ce copilul nu ar trebui să fie un elev excelent

Îmi amintesc de acele vremuri cînd  din cauza lecțiilor  mă aduceam la o stare pe jumătate mort, numai în scopul de a obține cea mai mare notă  la examen.

Și mi se părea că totul are sens, dar acum … nu aș vrea ca copilul meu să studieze la fel de îndărătnic,  ca și tatăl său cîndva .

Sună ciudat, dar acum voi explica poziția mea.

Nimeni și niciodată nu ma întrebat despre notele mele

de ce copiii nostri nu ar trebui sa fie elevi excelenti

Nici un angajator nu s-a interesat niciodată de notele mele! Nu le era pasă , am fost un elev excelent sau nu!

Nici într-un  curriculum vitae n-am întîlnit un aliniat cu, „performanțe “, dar în toate, fără nici o  excepție, era un punct obligatoriu – „experiență de lucru“.

Chiar mai surprinzător este faptul că abilitățile mele de cunoaștere a calculatorului  și realizările sportive îmi adaogă  mai multă „greutate“ atunci cînd doresc să mă angajez la un  loc de muncă nou, decît notele de 10 din matricula și titlu de excelent.

Am uitat tot ce am învățat la universitate

Memoria este aranjată într-un mod excepțional, am uitat tot materialul imediat după examen. Cînd am venit prima dată la  practică, mi-am dat seama că, în toți anii de studiu la universitate, eu nu am învățat nimic. Și deși notele mele spun contrariul, în mintea mea era un dezastru  complet, resturi de cunoștințe pe care nu știam cum și unde să le aplic.

După cum sa dovedit, fiind excelent ,cei 5 ani de studiu la universitate ,nu mi-au dat nici un avantaj față de alți oameni  „mai puțin“  învățați.

În cele din urmă, în doar  2 luni de practică, am „acumulat “ mai multe cunoștințe utile și am dezvoltat mai multe  abilități  profesionale decît în ultimii 5 ani, de alergare dupa o notă mare .

Oare s-a  meritat  ca să mă încordez atîta în  toți acești ani?

«Notele  bune» dăunau sănătății mele

de ce copiii nostri nu ar trebui sa fie elevi excelenti

Dacă cineva totuși poate învăța  „din vînt“, eu nu fac parte din numărul acestor  oameni. Pentru  a „investi“ cunoștințele  în cap eram nevoit  să „învăț sîrguincios “ pe de rost  materialul. Înainte de sesiune învățam cîte 12-15 ore pe zi. Îmi amintesc, cum mă „deconectam “ în timpul orelor  și în transportul public, pentru că nu aveam un somn suficient.

Din cauza oboselii cronice a scăzut productivitatea mea, cunoștințele nu îmi intrau în cap, mîinile „nu doreau  să lucrеze “  ziua trecea ca prin ceață.

Astăzi, sunt mirat de sîrguința mea ,de  persistența și perseverența –să te obligi  cu forța să faci ceva, de la ce ții greață. Și dintr-un motiv oarecare  sunt  convins că nu aș putea repeta aceast „act de eroism “ din nou.

Loading...

Nu am avut timp pentru alți oameni

La universitate, am avut o mulțime de oportunități a dobîndi o rețea de contacte utile. Dar eu nu am făcut-o.

Studierea  și gîndurile despre învățămînt ocupau  aproape tot timpul meu, nu aveam timp nici chiar  pentru treburile personale și la întîlniri  cu prietenii.

Probabil cea mai valoroasă oportunitate oferită de universitate, – rețea de cunoștințe.

Universitatea – o rampă pentru noi relații și testarea capacităților de a face noi cunoștințe  și să mențineți  relațiile.

Am observat următorul fapt interesant, acele persoane care au fost „Sufletul companiei “ în timpul  școlii, astăzi și-au aranjat bine viața . Printre aceștia este chiar și un director al SEEC(Secția de examinare și evidență a transportului) , iar el are  doar 30 de ani. Și la ore, de fapt, rareori mergea ..

Dacă aș fi avut încă o șansă, aș fi preferat mai puțin să mă accentuez la învățăt și aș petrece mai mult timp pentru mișcările studențești, evenimente, petreceri. Iar  „diploma roșie “, fără nici un regret, aș schimba-o pentru  titlul de „persoana cea mai sociabilă.“

Tot ceea ce-mi aduce bani astăzi, am învățat în afara universității

de ce copiii nostri nu ar trebui sa fie elevi excelenti

Învățare  eficientă este posibilă numai atunci cînd există interes. Învățămîntul  modern ucide acest interes, umple  capul cu tot felul de fapte teoretice care nu îș i vor găsi niciodată aplicarea în viața reală.

Uneori, uitîndu-mă  la canalul  Discovery, timp de o oră pot afla  mai multe lucruri despre  lumea înconjurătoare ,decît timp de  15 ani de studiu.

Așa am învățat și limba engleză în doar 1,5 ani, cînd am avut interes față de această limbă străină. Cu toate că, „încercam “ să o învăț timp de 8 ani la școală și încă 5 ani la universitate.

Am învățat cum să-mi  exprim gîndurile pe hîrtie, nu la lecțiile de limbă rusă , dar  publicînd  articole pe blog și pe portaluri ca de exemplu  LifeHacker.ru

Acestea  sunt sfaturile pe care le voi da fiului meu, cînd va merge la școală:

de ce copiii nostri nu ar trebui sa fie elevi excelenti

  1. Diferența între 4 și 5 este atât de neclară încît cu greu poate afecta grav calitatea vieții tale. Dar pentru a învăța în a 5, trebuie să investești mult mai mult timp și efort. Este jocul în valoare de lumânare?
  2. Facturile tale sunt plătite de abilitățile tale, dar nu de notele de pe  o bucată de hîrtie. Cîștigă experiență și nu note . Cu cît aveți mai multă experiență în diferite domenii, cu atît mai mult ești prețios.
  3. Diploma roșie nu îți va oferi beneficii vizibile , ce nu se poate spune despre prieteni influenți. Acordă o atenție deosebită  noilor cunoștințe și comunicării cu alții, anume ei sunt capabili să deschidă  în fața ta ușa întregii lumi, dar nici într-un fel  diploma ta .
  4. Ocupăte cu ceea, ce are sens pentru tine, nu ceea ce alții așteaptă de la tine. Pornește un ego sănătos. Numai prin interes vor fi posibile toate realizările tale mari.

Acest articol nu poate fi finalizat fără participarea ta

Am ridicat un subiect foarte serios și sunt sigur că vor fi oameni care mă vor sprijini și vor fi cei care nu vor fi  de acord cu punctul meu de vedere. Mulți sunt convinși că copilul lor este obligat să fie un elev excelent.

De aceea, haideți să discutăm în comentarii, ce sfaturi ar trebui să dăm  copiilor noștri despre învățămîntul  modern.

Ce părere aveți copilul trebuie sa fie un elev excelent?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.