Cum să reduci efectele nocive ale fumatului: 12 mituri și adevăruri

Cum să reduci efectele nocive ale fumatului 12 mituri și adevăruri

Încă nu ai renunțat la fumat? Te liniștești spunându-ți, că știi metode verificate, cum să continui sa fumezi, dar în același timp, să eviți cancerul pulmonar sau gangrena fumătorului. Hai să vedem, cât de eficiente sunt „remediile populare” din arsenalul tău.

În primul rând, uită-te la ceea, ce se întâmplă în interiorul tău, atunci când fumezi o țigară. „Fumul de tutun conține aproximativ 4000 de compuși chimici, dintre care cel puțin o sută au proprietăți cancerigene dovedite. Chiar și una dintre aceste o sută de otrăvi (de exemplu, benzopirina) este suficientă pentru a face celulele pulmonare, ale pielii sau ale sistemului reproducător să sufere mutații și să cauzeze apariția cancerului – spune Denis Gorbaciov, un cardiolog din European Medical Center. – Fumul influențează, de asemenea, și funcționarea sistemului cardiovascular, introducând în hemoglobină (proteina responsabilă pentru nutriția țesuturilor cu oxigen) monoxid de carbon. Ca urmare, inima și creierul primesc cu 20-30% mai puțin oxigen, decât este necesar. În scopul de a îmbunătăți măcar puțin situația, în ajutor se grăbesc eritrocitele suplimentare, care determină proteina să-și realizeze în mod activ planul de furnizare a oxigenului. Ca rezultat, în urma creșterii masei de celule sângele devine mai gros, vâscos și metabolismul încetinește. Dar în schimb se accelerează procesul de ateroscleroză (depozitarea de colesterol pe pereții vaselor de sânge) și ischemia (diminuarea circulației sangvine și alimentării țesuturilor cu oxigen) se vede deja la orizont”, – ne-a explicat medicul fără tragere de inimă.

Cu toate acestea, probabil fiecare a auzit cel puțin o dată, că există metode sau produse, care îți permit să continui să fumezi și să nu obții probleme grave de sănătate. Hai să vedem, dacă metodele de reducere a efectelor nocive din cauza fumatului într-adevăr funcționează.

1. Să nu fumezi imediat după trezire

Adevăr

Cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer au descoperit, că cei care îşi aprind o ţigară imediat după ce se trezesc din somn, au riscul de a face cancer pulmonar de 1,79 ori mai mare, decât fumătorii mai puțin grăbiți. De asemenea, la „păsările timpurii” șansa de dezvoltare a cancerului la gât sau cancerului laringian crește de 1,59 ori.

Însă există un ”dar”

Aici statisticile sunt puse cu susul în jos. Nu vei avea cancer din cauza că iei țigara în gură înainte de a -ți spăla dinții de dimineață. Mai degrabă, tu apuci o țigară pentru că ai o dependență de nicotină foarte mare și tu, în general, fumezi mult. Și anume din această cauză se dezvoltă cancerul. Dacă îți ajunge să fumezi numai trei țigări pe zi, este clar, că dimineața ta nu începe cu reaprovizionare stocurilor de nicotină.

2. Să te plimbi mai mult în aer curat

Adevăr

O plimbare prin parc într-un ritm rapid contribuie la un mai bun schimb de gaze în plămâni, iar datorită acestui proces are loc eliminarea a mai multor substanțe toxice din ei, care ar putea declanșa un BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) – o boală „profesională” a fumătorilor. BPOC se manifestă astfel: o tuse persistentă, expectorație, dispnee și dificultăți de respirație din cauza leziunilor țesuturilor pulmonare chiar acum și emfizem, fibroză, carcinomul bronhogenic (ceea, ce noi numim „cancer pulmonar”) – în viitorul apropiat.

Însă există un ”dar”
„Dacă în timpul plimbării tale vei decide să ”tragi o țigară”, din cauza frecvenței crescute a respirației va crește și profunzimea de inhalare a fumului de țigară – astfel o cantitate mai mare de fum va trece în mai puțin timp prin tractul respirator, mucoasa bronșică va primi mai mult gurdon, iar cu fiecare astfel de sarcină, aceasta din urmă va funcționa mai rău și va elimina din organism mai puține elemente dăunătoare” – ne avertizează medicii. Mai pe scurt, nu fuma atunci când mergi.

3. Să nu fumezi pe stomacul gol

Adevăr

Nicotină se dizolvă în salivă și ajunge în stomac, irită mucoasa, contribuie la o mai mare secreție de suc gastric și la creșterea acidității. Și toate acestea pe stomacul gol. Atunci stomacul începe să „se mănânce” singur pe sine – crește riscul de apariție a gastritei, ulcerului, colitei, constipației sau diareei (uneori, ambele la rând). Dacă vei mânca, alimentele consumate vor pătrunde în stomac, vor avea un „efect de amortizare” și vor proteja membranele mucoase ale sistemului digestiv de autodigestie.

4. Să bei mai multă apă

Adevăr

Apa elimină toxinele din organism. Eritrocitele primesc suficient lichid și contribuie la o mai bună aprovizionare cu oxigen a țesuturilor organismului.

Însă există un ”dar”

Absorbind apa în exces, adică în cantități mai mari decât norma zilnică (care este de 2,5-3 litri pentru un adult), tu îți forțezi rinichii să treacă prin sine un număr mai mare de agenți cancerigeni, care circulă în sânge. „De aceea, fumatul este considerat a fi unul dintre factorii cei mai importanți ai riscului de apariție a cancerului de rinichi.

Loading...

5. Să nu fumezi imediat după o partidă de sex

Adevăr

Încearcă să nu iei în mână țigara imediat după ce ai efectuat vreun efort – fie că este vorba de un antrenament sau că ai fugit de vreo urmărire. După orice activitate fizică crește intensitatea circulației sanguine și, ca urmare, monoxidul de carbon se va răspândi mai repede prin organsim și se va bloca în țesuturi în cantități mai mari decât de obicei. Iar asta, după cum înțelegem, nu-i pre bine.

6. Să bei aspirină

Jumătate de adevăr

Aspirina este într-adevăr un mijloc eficient în reducerea cheagurilor de sânge. Dacă renunți la țigări după 10-15 ani de consumul lor activ, aspirina va contribui la refacerea vaselor de sânge în termen de cinci ani. „Dar acest produs se poate dovedi a fi mai puțin eficace dacă vei continua să fumezi: deoarece tu vei crește riscul de apariție a trombozei vaselor de sânge mai repede, decât aspirina îl va reduce. Fiecare țigară crește agregarea trombocitelor de o sută de ori”, – spun doctorii.

7. Să iei vitamine

Mai degrabă adevăr

Trebuie doar să le extragi din produse alimentare, nu din farmacii. De exemplu, necesitatea ta de vitamina C este de 2,5 ori mai mare decât la cei, care nu fumează, deoarece acest antioxidant se cheltuite în cantități mari pentru lupta împotriva radicalilor liberi. Mergi la piață și umple-ți pungile cu grapefruit, kiwi, mere (de exemplu, de soiul Antonovka) și ardei gras verde. Include în regimul tău alimentar mai multe fructe de mare bogate în acizi grași polisaturați – vitaminele din grupa F (alge marine, somon, hering). Acestea vor ajuta la curățirea vaselor sanguine de plăcile aterosclerotice.

Însă există un ”dar”

Nu crede, că grapefruit poate fi înlocuit cu vitamine sintetice: potrivit informației de la Universitatea din Washington, suplimentele alimentare, care conțin multivitamine, vitamina C, vitamina E și acid folic, nu au demonstrat nicio reducere a riscului de cancer pulmonar, în ciuda consumului lor regulat.

8. Să „treci” pe țigări „ușoare”

Mit

Sau, după cum s-a exprimat un medic pneumolog, „o capcană de marketing”: „Da, acestea conțin mai puțină nicotină. Dar în doze mai mici, aceasta nu aduce ”satisfacția”, cu care ta-ai obișnuit – ești nevoit să fumezi mai des și să inhalezi fumul mai profund. Da, acestea conțin mai puțin gudron. Dar tu îl primești împreună cu fumul – însă acum, cu intervale mai mici”.

9. Să fumezi mai puțin

Adevăr

Mai puțină otravă – mai puțină daună, asta este clar. Mai mult decât atât, printre medici acum este populară o astfel de teorie: cancerul (anume cancerul – nu emfizemul sau, de exemplu, gangrena fumătorului) nu este cauzat de ani de fumat, ci de o țigară concretă. Într-o bună zi tu ai fumat, concentrația de otravă în sânge a crescut, ca de obicei, – dar anume în această zi, sub acțiunea lor, într-o anumită celulă, pentru un motiv oarecare, a avut loc o mutație. Celula începe să se împartă incontrolabil, tumora se dezvoltă și, în cele din urmă, te omoară. Cu cât mai puține astfel de „bombe oarbe” vor fi, cu atât mai mică este probabilitatea, că una dintre ele va nimeri în tine. Dar trebuie să recunoaștem, că aceasta este doar o ipoteză, care are nevoie de confirmare. Sau de negare.

10. Să te speli cu apă rece

Mit

Da, asta ajută la îmbunătățirea circulației sanguine periferice și îmbunătățește starea pielii. Dar acest lucru nu împiedică ocluzia porilor, urmată de „gangrena fumătorului” – îți vei pierde piciorul, oricât nu te-ai spăla.

11. Să încerci să nu fumezi mai mult decât de obicei împreună cu alcoolul

Adevăr

Toxinele din băuturile alcoolice în combinație cu compușii, care ”zboară” prin fumul de țigară, atacă organismul tău cu un entuziasm dublat, crescând, conform opiniei oamenilor de știință americani, riscul apariției în intestin al polipilor adenomatoși sau a celor hiperplazici, colorectali, care la urma urmei crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal.

12. Să cumperi o țigară electronică

Nu este clar, încă

„În primul rând, nimeni din lume încă nu a dovedit, că acest gadget este cu adevărat inofensiv, – spun medicii pneumologi. – Și în al doilea rând, nu te va salva niciun cartuș fără nicotină: aburul, care trece prin filamentul său fierbinte, atunci când este încălzit, se saturează cu agenți cancerigeni, cum ar fi nitrozamina și dietilen glicol, despre care ncici nu vor să audă producătorii de țigări electronice, suținând, că nu le folosesc în producția acestora”.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.