Cum să lucrezi productiv, când ești singur

cum sa lucrezi productiv cand esti singur

Persoanele, care lucrează într-un birou zgomotos, cel puțin uneori îi invidiază pe cei, care lucrează în singurătate. Dar, în acest caz, de asemenea, există factori iritanți, de care uneori este dificil să scapi: lenea, diverse scuze, procrastinare. Patru reguli de muncă în singurătate te vor ajuta în această treabă.

Învață cum să intri în starea de „flux”, când muncești singur

cum sa lucrezi productiv cand esti singurConceptul de „flow“ (flux) – uniunea deplină cu activitatea și situația – a fost introdus de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi. În cartea sa, „Creativitate: psihologia invențiilor și descoperirilor“, el ne redă niște conversații cu diverși artiști și oameni de știință, pe baza cărora el identifică nouă elemente necesare pentru intrarea în starea de „flux“:

  • prezența unor obiective clare în timp ce lucrezi;
  • evaluarea continuă a acțiunilor tale;
  • găsirea unui echilibru între dificultatea sarcinilor și abilitățile celui, care le execută;
  • unirea acțiunilor și a conștiinței;
  • eliberarea conștiinței de factorii, ce îți distrag atenția;
  • lipsa temerilor de eșec;
  • lipsa neîncrederii în tine și în puterile tale;
  • percepția modificată a timpului;
  • implicarea în activitate.

După cum a sugerat Csikszentmihalyi, când oamenii se află într-o stare de flux, ei sunt în măsură să absoarbă mai bine informația, să o analizeze mai bine și să o memorizeze. De asemenea, această stare de flux ajută să obții plăcere de la munca, pe care o faci.

Controlează-ți iritanții interni atunci, când lucrezi singur

cum sa lucrezi productiv cand esti singurAtunci când suntem înconjurați de alți oameni, asupra noastră acționează atmosfera activității colective, care ne distrage atenția de la gândurile despre noi înșine. Iar când suntem în singurătate, începem să ne ascultăm vocea interioară, care ne aduce aminte de greșelile și eșecurile noastre făcute în trecut. Poți scăpa de aceste gânduri ascultând sunetele naturii sau pur și simplu acceptându-ți neajunsurile pe care le ai.

Loading...

Trebuie să știi, când să te oprești, astfel încât munca să nu ducă la o stare de oboseală

cum sa lucrezi productiv cand esti singurAutorul și scenaristul american Steven Pressfield, în cartea sa „Războiul pentru creativitate“, ne spune, că unul dintre secretele productivității personale constă în abilitatea de a te opri la timp, astfel încât creierul tău să aibă timp să structureze informațiile subconștient. Singur Pressfield își începe ziua sa de lucru la 10:30 și termină exact atunci, când începe să facă primele greșeli în scriere.

Ziua de lucru ar trebui să aibă o încheiere: o anumită perioadă de timp sau un anumit indiciu, cum ar fi greșelile frecvente sau căscatul des. Datorită acestor indicii tu îți vei da timp să lucrezi inconștient asupra sarcinilor și a doua zi vei fi surprins de cât de multe idei noi ți-au apărut în cap. Dacă nu ai posibilitatea să termini ziua ta de lucru în orice moment, este necesar să faci cel puțin mici pauze pentru odihnă.

Găsește-ți „habitatul tău natural“ pentru a lucra în singurătate

cum sa lucrezi productiv cand esti singurÎn cazul în care animalul nu se întoarce în habitatul său natural, asta îi pune supraviețuirea sa într-un pericol serios. Pentru oameni, desigur, acest lucru nu este atât de serios, dar putem învăța și noi câte ceva util din lumea animală.

De exemplu, dacă trebuie să efectuezi o muncă creatoare și intensă anume dimineața, probabil, te vei simți mai confortabil în singurătate – de exemplu în camera ta. În timpul zilei însă, poți încerca să răspunzi la e-mailuri din unele locuri aglomerate: cafenele, parcuri, biblioteci. Experimentează și observă starea ta în fiecare dintre aceste locuri – astfel, mai devreme sau mai târziu, vei găsi o schemă, care funcționează excelent anume pentru tine.

Cum să obții plăcere maximă de la munca în singurătate

Sperăm, că articolul nostru a fost util pentru tine. Este important să-ți găsești activitatea ta, care te va încânta, te va inspira, te va motiva și de la care vei obține plăcere maximă. Îți dorim succese în toate începerile tale!

Cum te concentrezi tu, atunci când urmează să muncești în singurătate?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.