Cum să  înțelegi oamenii dintr-o privire

cum sa intelegi oamenii dintr o privire

Este destul de dificil să identifici o persoană cu psihopatie, pentru că acești oameni sunt foarte inventivi și departe de clișeele cinematografice. Știința ne va ajuta să rezolvăm această problemă. Am colectat în acest articol câteva studii, în care au fost identificate niște caracteristici nu prea evidente, tipice pentru psihopați.

În sensul obișnuit, psihopatul este fie un maniac sofisticat de genul Hannibal Lector, sau o persoană, care își exprimă emoțiile prea „emoțional” (pentru cineva – inadecvat). De fapt, totul este, desigur, mult mai complicat.

Psihopatul poate părea un om destul de normal, chiar fermecător. Și nu întotdeauna comportamentul lui este antisocial – dimpotrivă, acesta poate fi un om respectat și un profesional de succes. Ei bine, cu excepția faptului, că poate fi puțin neînfricat (dar cum să obții succes fără curaj?).

Dar, în același timp, este caracterizat prin așa trăsături, cum ar fi capacitatea redusă la compasiune și remușcare, falsitate, egocentrism și superficialitatea reacțiilor emoționale. Acest set de calități transformă psihopatul într-un manipulator fără de milă.

Semnele, care identifică psihopații (conform studiilor)

cum sa intelegi oamenii dintr o privireDe aceea este atât de dificil să determinăm, dacă în fața noastră se află: un om fermecător,care a ajuns prin muncă grea la înălțimile de carieră sau un intrigant șiret, care, dacă va avea așa posibilitate, va „pune capăt” oricărei persoane, fără nici un regret. Studiile recente ne dau câteva sfaturi.

Profesiile posibililor psihopați

Potrivit unui sondaj anonim, realizat de un psiholog de la Universitatea din Oxford, Kevin Dutton, cel mai adesea psihopații pot fi întâlniți în rândul persoanelor din următoarele profesii și poziții:

  • CEO;
  • avocat;
  • reprezentant al mass-media (radio și televiziune);
  • specialist în vânzări;
  • chirurg;
  • jurnalist;
  • ofițer de poliție;
  • cleric;
  • bucătar-șef;
  • funcționar public.

Desigur, acest lucru nu înseamnă, că fiecare șef sau avocat are o tulburare de personalitate. Cel mai probabil, psihopaților pur și simplu le este mai ușor să-și deschidă potențialul lor și să atingă succesul anume la aceste poziții.

De asemenea, merită să avem în vedere, că sondajul a acoperit doar locuitorii din Marea Britanie și au mai rămas întrebări față de puritatea efectuării sondajului. Cu toate acestea, datele indirecte ale profesorului Dutton confirmă declarația psihologului australian Nathan Brooks. Potrivit informației lui, cota de psihopați în rândul managerilor de top din Australia este de 21%. Asta e foarte mult. Iată o listă a unor profesii neobișnuite. 

Loading...

Psihopații preferă noaptea

cum sa intelegi oamenii dintr o privirePotrivit unor studii, publicate de oamenii de știință din Australia în anul 2013, cei mai mulți psihopați sunt mai degrabă bufnițe decât ciocârlii. Această concluzie a fost făcută pentru toți membrii așa-numitei „triada întunericului”. Pe lângă psihopați, din această triadă fac parte și oamenii, cărora le sunt caracteristice narcisismul și machiavelismul.

Așa cum a explicat unul dintre cercetători, Peter Jonason, reprezentanții „triadei întunericului“, la fel ca și multe alte animale de pradă, preferă întunericul, atunci când ceilalți dorm și devin mai vulnerabili.

Aceste persoane nu cască (este dovedit prin studii)

Căscatul „contagios” este legat de empatie. Iar psihopații, după cum știm, nu au tendința să simtă empatie. Prin urmare, este foarte puțin probabil să înceapă să caște după cineva. Un studiu american efectuat în anul 2015, confirmă pe deplin acest lucru.

Poți recunoaște un psihopat și după faptul că el iubește amarul

cum sa intelegi oamenii dintr o privireUn studiu publicat în anul 2015 a demonstrat că psihopații și personalitățile sadice iubesc mâncarea amară. Pentru ei este străină alimentația corectă. Deci, fanii de tonic și cafea neagră tare cad sub suspiciune.

Psihopatul este, totuși, un infractor

Deși s-a spus deja, că nu toți psihopații au un comportament antisocial, dar în rândul infractorilor numărul lor este considerabil mai mare. Conform diverselor estimări, acesta poate cuprinde mai mult de 7%, aproximativ 15% sau mai mult de 20%. Având în vedere, că aproximativ 1% din populația pământului are o tulburare antisocială de personalitate, cifrele arată destul de impresionant.

Evident, acest lucru se datorează faptului că psihopaților le este mai ușor să nu ia în considerare standardele morale, iar incapacitatea de a experimenta regretul îi poate face recidiviști.

Concluziile făcute în urma studiilor cu privire la identitatea psihopatului

Desigur, prezența unuia sau a două semne din lista demai sus nu este încă o dovadă de psihopatie. Cu toate acestea, în cazul în care se observă un număr mai mare de puncte și, pe lângă asta, această persoană manifestă alte trăsături, care sunt caracteristice pentru psihopați, apare un motiv să te gândești.

Ai întâlnit în viața ta oameni psihopați?

Loading ... Loading ...

 

 

 

 

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.