Cum să dormi 2 ore pe zi și să te simți energic

Cum să dormi 2 ore pe zi și să te simți energic

Încă din școală cei mari ne-au învățat, că o persoană sănătoasă normală trebuie să doarmă aproximativ 6-8 ore în 24 ore, pentru a lucra adecvat și eficient restul 16-18 ore. Dar această metodă este de bază și în afară de ea mai există și alte regimuri. Există cicluri de somn monofazice și polifazice, care sunt cunoscute omenirii timp de mai multe secole. Iar acum vom încerca să înțelegem ce înseamnă asta și cum să le folosim în modul corespunzător pentru binele nostru.

Amintindu-ne toate fazele de somn, vom vorbi despre aceea, că cea mai sănătoasă și valoroasă este acea fază, în timpul căreia ochii se mișcă foarte repede. Aceasta este faza de somn REM – a 4-a fază de somn. Oamenii de știință au descoperit, că anume această fază este cea mai sănătoasă pentru organismul uman. Atunci când persoana trece la somnul polifazic, corpul său trece aproape imediat în a 4-a fază de somn – REM, și nu peste 45-52 minute de somn (ca în ciclul monofazic). Cu alte cuvinte, trecerea la somnul polifazic permite organismului să treacă direct la etapa a patra și să nu piardă timpul prețios, așa cum se întâmplă în cazul ciclului monofazic. Astfel, somnul trece mult mai rapid și mai eficient.

Loading...

Ciclurile somnului:

  • Ciclul standard de somn sau ciclul de somn monofazic este alcătuit dintr-o singură etapă de somn pe noapte, cu o durată între 7 şi 9 ore.
  • Ciclul bifazic este format din două etape – 5 sau 6 ore de somn pe noapte şi un pui de somn la mijocul zilei sau după-amiază.
  • Ciclul de somn Everyman este alcătuit dintr-o etapă de 3 – 3,5 ore de somn pe noapte şi din câteva reprize scurte de somn, a câte 20 de minute, de trei ori pe zi, în total sunt 4 episoade de somn în 24 ore.
  • Ciclul de somn Dymaxion este alcătuit din 4 etape a câte 30 de minute de somn pe parcursul zilei – în total 2 ore de somn.
  • Ciclul de somn Uberman este alcătuit din 6 – 8 etape de somn echidistante, pe tot parcursul zilei, fiecare etapă a câte 20 de minute.

Această schemă arată că, dacă împărțim somnul în patru etape, organismului îi sunt suficiente și treizeci de minute, iar asta înseamnă două ore în 24 ore. Pe lângă variantele propuse există și alte regimuri de somn. De exemplu, poți dormi de trei ori pe zi a câte 70 minute, atunci somnul va dura în total 3.5 ore în 24 ore.

Astfel de tehnici de somn ajută la stabilizarea și accelerarea procesului de adormire și trezire. Organismul uman se trezește mai repede, adoarme mai repede și se simte mai energic, atunci când nu doarme. Mai mult de atât, persoana începe să vadă vise mai vii și mai interesante.

Dar nu exagera, astfel de tehnici de somn, dacă sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp, pot aduce nu numai beneficii, ci chiar pot dăuna organismului.

Găsește o metodă de somn, care ți se potrivește perfect și somn ușor!

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.