Cum să devii o persoană fericită?

Cum să devii o persoană fericită

În lume există o mulțime de lucruri, care sunt foarte ușor de învățat pe propria experiență, dar este dificil de descris în cuvinte. Mulți înțelepți au încercat să răspundă la întrebarea, ce este fericirea, și de ce unii oameni se consideră fericiți, chiar și în boală sau sărăcie, iar altele sunt profund nefericiți atunci când au totul. Este oare posibil să se creeze o formulă universală de fericire? Și ce secrete știu oamenii fericiți?

În ce constă conceptul de „fericire”

Dacă vei întreba o mie de oameni, ce este fericirea, poți obține o mie de răspunsuri. Pentru unii, fericirea – este familia, pentru alții – obținerea recunoașterii, pentru ceilalți – capacitatea de a trăi așa cum doresc ei, iar pentru unii – lecuirea de boală. Însă, dacă ne uităm atent la aceste răspunsuri, putem găsi trăsături comune ale fericirii umane: autorealizarea, capacitatea de a face lucrurile pe care le iubești, o viață demnă și bunăstare.

Filosofilor au încercat nu numai să înțeleagă ce înseamnă fericirea, dar și de a-i găsi formula ei. Cea mai renumită formulă arată ca o fracție, unde numărătorul este dorința și așteptările persoanei, iar numitorul – starea reală a lucrurilor. Așa că cei mai fericiți oameni sunt cei, care știu cum să găsească un echilibru între dorințe și posibișități, știu să trăiască în armonie cu sine însăși.

Sociologii au un concept numit „indicele fericirii”. Acesta se calculează folosind rezultatele sondajelor locuitorilor din diferite țări. Până în prezent, cei mai fericiți oameni trăiesc în Danemarca, Elveția, Islanda, Norvegia, Finlanda și Canada. Iar țările mai mari, care joacă un rol de conducere în politică și economie, nu sunt incluse în top zece, cu toate că locuitorii acestor țări au un nivel destul de mare de venit și un nivel de trai mai înalt, în comparație cu alte țări.

De ce un om trebuie să tindă spre fericire?

Cea mai populară dorință de ziua de naștere și tinerilor căsătoriți – fericire. Dar de ce trebuie să tindem să devenim fericiți? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în diferite studii științifice. Oamenii fericiți se îmbolnăvesc mai rar, fac față mai bine situațiilor de stres, sunt niște angajați mai valoroși. Dar, ce-i mai important, o persoană cu adevărat fericită este capabilă de a schimba lumea înconjurătoare și de a împărtăși cu alții atitudinea sa pozitivă, optimismul și bucuria.

Lumea noastră ar fi cu totul diferită, dacă majoritatea oamenilor ar considera fericirea scopului vieții. Nu bogăția, succesul în societate sau victoria asupra unui rival, ci capacitatea de a trăi în pace cu sine însuși și cu alții. Însă, cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, noi tindem la detalii și pierdem cel mai important lucru – capacitatea de a găsi fericirea.

De ce nu toți oamenii sunt fericiți?

Strămoșii noștri atribuiau conceptul de fericire la soartă: cineva a fost norocos să se nască fericit, iar cineva este condamnat pentru toată viața să sufere și să se chinuie. Dar nefericirea este tot mai des cauzată de obiceiurile și caracterul uman, decât de evenimentele externe. Este posibil că ai întâlnit oameni, care se plâng în mod constant despre viața sa: nu au destui bani, și soțul (soția) nu-i înțelege, și la serviciu niciun progres. Chiar dacă se întâmplă ceva bun, ei rămân nemulțumiți. Și invers: mulți „norocoși” nu sunt alintați de soartă, dar ei găsesc puterea de a face față cu dificultățile și se bucură de viață.

Fericirea – nu este o stare, ci este atitudinea față de sine însuși, față de cei din jur, de evenimente. O persoană va percepe o excursie îndepărtată ca o oportunitate de a-și arăta puterile și capacitățile, de a vedea un nou oraș, de a întâlni oameni interesanți. În timp ce o altă persoană – ca pe o perioadă de limități continue, despărțire de familie, trai într-un mediu ostil.

Întrebându-ne de ce nu există fericire în viață, noi tindem să transferăm responsabilitatea asupra altora, așa cum fac adesea copiii mici: nu i-au cumpărat, nu i-au bucurat, nu îi iubesc destul. Poziția unui adult este diferită: de a înțelege ce te împiedică să trăiești, să găsești o modalitate de a schimba situația și de a-ți realiza visul.

Secretele fericirii

Bucuria și pacea – o stare naturală. Prin urmare, principalul secret al fericirii – de a te întoarce la rădăcinile tale. Adu-ți aminte un loc, care îți place în mod special, în care te simți relaxat și în siguranță. Sau creează un așa loc în imaginația ta. Acest lucru poate fi propriul tău castel, o cetate, o galaxie confortabilă, o insulă nelocuită. Ori de câte ori cineva te enervează, te deranjează sau îți provoacă furie, încearcă cel puțin pentru câteva secunde să-ți imaginezi colțul tău personal de fericire. Și pur și simplu bucură-te de fericire și de pace. Însă, pentru ca această condiție să te însoțească în mod constant, trebuie să muți această armonie în viața reală.

Există mai multe moduri de a deveni un om fericit, trebuie doar să ne amintim, că fericirea nu vine din exterior, ci se stabilește în inimă. Prin urmare, este suficient doar să ne schimbăm modul obișnuit de gândire și de comportament. De a învăța să fii fericit este mai ușor decât pare, este destul să știi numai câteva secrete:

  • Învață să trăiești cu ziua de azi. Mulți oameni nefericiți nu au dispoziție bună din cauza unor evenimente, care încă nu au avut loc și, probabil, nici nu se vor întâmpla.
  • Fii capabil să te bucuri de lucrurile mici. Vremea caldă cu soare, curcubeul după ploaie, prima înghițitură delicioasă de cafea – toate astea vor aduce mai multă plăcere, dacă te vei bucura de ele ca ultima dată.
  • Dacă poți să faci o faptă bună, nu te gândi, dacă aceasta va aduce vreun beneficiu pentru tine însuți. Pur și simplu ajută, dacă ai așa posibilitate și atunci lumea va deveni mult mai bună. Nu este obligatoriu să sacrifici mii – trebuie doar să ajuți un vecin să ducă o geantă sau să-i dăruiești unui coleg trist un zâmbet sincer și un cuvânt bun.
  • Ocupă-te cu ceea, ce îți place cu adevărat. Atunci lucrul va înceta să mai fie o povară grea și se va transforma în aripi.
  • Învață să ierți. În viață te poți întâlni cu tot felul de oameni și unii dintre ei ne aduc durere. Lasă într-o parte amintirile neplăcute și nu te întoarce la ele – înainte ai o mulțime de evenimente interesante și plăcute.
  • Ce nu ai face, fă-o cu creativitate. Inventează noi moduri de a face lucrurile de zi cu zi să fie mai interesante și mai distractive.
  • Nu-ți fie teamă de schimbări! Poate că ceea ce îți părea o surpriză neplăcută, va duce la fericire.

Și cel mai important – nu lăsa planul de a deveni un om fericit pentru mai târziu. Cu cât mai devreme începi, cu atât mai repede vei deveni fericit. Începe cu lucruri mici: plimbă-te prin locurile preferate ale orașului în care trăiești. Fă o declarație de dragoste unei fete, de care îți era frică să te apropii. La sfârșit de săptămână, du-te la pescuit sau la o plimbare în parc, mergi la un concert al trupei tale preferate. Treptat, vor fi atât de multe impresii pozitive, încât în mintea ta pur și simplu nu va rămânea loc pentru tristețe și melancolie.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.