Cum să alergi dimineața și să mai rămâi viu 

cum sa alergi dimineata si sa mai ramai viu

Cel mai simplu, dar și cel mai eficient antrenament cardio este alergatul de dimineață. Dar pentru a obține un efect maxim de la acest alergat, pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și pentru a obține o sănătate bună și o stare de spirit bună pentru întreaga zi, este necesar să respeți anumite reguli.

Omul primitiv se trezea cu primele raze de soare ale dimineții. După unele pregătiri el pleca la vânătoare – el era obligat să găsească o prafă bună înainte de căderea nopții, pentru că de asta depindea supraviețuirea tuturor oamenilor, care depindeau de el. Acum, prada ne așteaptă pe rafturile supermarketurilor și doar unii reprezentanți ai specialităților lucrătoare sunt nevoiți să se trezească odată cu răsăritul soarelui. Dar, în ciuda acestor schimbări în viața oamenilor, organismul nostru și acum încă aruncă în sânge un cocktail hormonal, care ne permite să ne simțim niște vânători puternici și inventivi anume dimineața devreme. Prin urmare, dimineața este cel mai bun timp pentru a alerga.

Benficiile alergatului de dimineață

cum sa alergi dimineata si sa mai ramai viu

  1. O forma fizică bună. Vei fi capabil să uiți ce este oboseala, deoarece organismul tău va fi gata pentru orice încărcări șisituații stresante.
  2. O stare de spirit excelentă. Dacă faci totul corect, conform regulilor, alergatul de dimineață îți ridică dispoziția pentru întreaga zi.
  3. Un corp frumos. Dacă o persoană aleargă în fiecare dimineață, ea nu are greutate excesivă, iar postura ei provoacă invidia celor din jur.
  4. Reliefarea mușchilor. Alergatul este cel mai bun antrenament cardio, care îți permite să-ți „usuci musculatura“ – să-ți lucrezi mușchii și să le dai un relief frumos.
  5. Reducerea riscului de dezvoltarea a bolilor cardiovasculare. Inima ta este, de asemenea, un mușchi, pe care trebuie să-l antrenezi, atunci ea va fi în măsură să reziste mai bine la stres, iar tu vei uita drumul spre medicul cardiolog.
  6. Cunoștințe interesante. Nici nu-ți poți imagina, cât de mulți bărbați frumoși și fete fermecătoare aleargă dimineața, iar alergatul împreună și în genere sportul este o ocazie excelentă de a face cunoștință.

După cum poți vedea, beneficiile alergatului de dimineață sunt enorme, indiferent de vârsta și sexul tău.

Pregătirea pentru alergatul de dimineață

cum sa alergi dimineata si sa mai ramai viu

Corpul nostru tocmai s-a trezit și nu este gata imediat pentru sarcini grele. Trebuie să te ridici din pat, să te speli, să te îmbrăci în liniște și doar apoi să ieși afară. La fel ca toate exercițiile fizice, joggingul (alergatul) ar trebui să se înceapă cu o încălzire. Cea mai simplă și mai accesibilă metodă de încălzire – să mergi pe jos până la stadion, parc sau un alt loc, în care ai de gând să alergi. Mergi într-un ritm liniștit, accelerând treptat ritmul, dar nu trece la alergat. Atunci când ajungi la destinație, fă câteva exerciții pentru a întinde mușchii, asta te va ajuta să eviți entorse și întinderi neplăcute, precum și alte leziuni.

Nu contează, ce vreme este afară, deoarece chiar și alergatul pe timp de iarnă are beneficii pentru organismul tău, ai nevoie doar să alegi hainele potrivite și o încălțăminte potrivită, astfel încât să nu răcești. După exercițiile fizice, pentru un timp oarecare se reduce nivelul de imunitate, de aceea ar trebui să te îmbraci în așa fel, încât să nu răcești după sfârșitul antrenamentului. Nu este necesar să cheltui o mulțime de bani pentru a cumpăra un echipament sportiv extrem de scump, deoarece el nu te va ajuta să obții rezultate mai bune și să impresionezi ceilalți alergători. Alergătorii de dimineață apreciază mai mult forma bună și alergatul ritmic, așa că cel mai bine ar fi să cumperi un dispozitiv special pentru alergători sau un audio player bun.

Secretul principal pentru un alergat efficient

cum sa alergi dimineata si sa mai ramai viu

Pentru ca alergatul de dimineață să-ți aducă cel mai mare efect pozitiv, este necesar să alergi într-un astfel de ritm, în care va lucra mecanismul aerob de producere a energiei în organism. Acest proces este caracterizat printr-o utilizare maximă a țesutului gras ca sursă de energie. Conversia grăsimii în energie are loc destul de lent, de aceea o parte din ea continuă să se obțină din carbohidrații acumulați. Cu cât mai repede noi alergăm, cu atât mai repede va trebui să furnizăm „combustibil“ mușchilor noștri și, respectiv, cu atât se consumă mai puține grăsimi și mai mulți carbohidrați.

Loading...

Prin urmare, joggingul de dimineața ar trebui să aibă loc într-un ritm scăzut. Dacă dorești să dezvolți viteza, desigur, nu vei reuși fără a alerga rapid, dar astfel de antrenamente este cel mai bine să fie efectuate mai târziu, iar dimineața este cel mai potrivit timp pentru a dezvolta rezistența.

Măsurări precise

cum sa alergi dimineata si sa mai ramai viu  e

Pentru a determina exact unde se termină antrenamentul aerob și începe cel aerob-anaerob, este necesar să-ți controlezi pulsul. Cel mai bine este de a măsura pulsul cu ajutorul unui dispozitiv special pentru alergători, care măsoară pulsul. Nu contează cât de avansat și scump este dispozitivul tău, dar dacă el nu poate măsura pulsul – el nu este atât de util pentru tine în acest caz.

Zona de aerobic – este de 60-70% din frecvența cardiacă maximă. Pentru a afla ce frecvență a ritmului cardiac este maximă pentru tine, pur și simplu scade vârsta ta din 220. Verifică rezultatul – fă douăzeci de genuflexiuni într-un ritm cât poți de repede și apoi măsoară-ți imediat pulsul. În cazul în care rezultatul este mult mai mic – ar trebui să consulți un medic înainte de a începe antrenamentele – ai o condiție fizică foarte proastă.

Exemplu

Dacă ești în vârstă de 35 de ani, indicatorul maxim al frecvenței pulsului va fi undeva 185 de bătăi pe minut. Respectiv, 60% – reprezintă 111 de bătăi, iar 70% – 130 de bătăi pe minut. Deci, în timpul alergatului frecvența pulsului tău nu trebuie să scadă sub 111 și nu ar trebui să crească peste 129 de bătăi pe minut. Nu este nimic complicat în respectarea acestor limite fără un echipament sau dispozitiv special – trebuie doar să te obișnuiești și să ții minte un secret. Atunci când găsești pulsul în zona de aerobic, devine greu să vorbești, dar este ușor să țipi atunci când expiri.

Probabil, ai văzut de multe ori văzut o astfel de imagine, când soldații fug țipând simultan diverse ”sloganuri”, cu toate că în armata noastră această metodă nu este prea populară. Principala sarcină a sloganurilor – este de a menține ritmul de aerobic, de îndată ce soldații încep să „înghită“ cuvintele, instructorul încetinește imediat viteza de alergare a soldaților. Și invers – dacă soldații răspund prea bine și clar, instructorul accelerează imediat ritmul.

Ne ridicăm dispoziția în timpul alergatului

cum sa alergi dimineata si sa mai ramai viu

Aceste sloganuri au, de asemenea, un efect suplimentar – ele ridică excelent dispoziția. Desigur, dacă vei alerga prin oraș cu astfel de strigăte, trecătorii pur și simplu nu te vor înțelege. Dar dacă vei cânta melodia ta preferată, mai bine „în șoaptă“, atunci timpul alergatului va trece neobservat, iar dispoziția ta se va ridica. Audio player-ul îți va fi un bun ajutor și chiar un prieten – poți cânta împreună cu pop (sau rock) vedetele tale preferate.

Un alt secret de a obține o stare de spirit bună, este atingerea scopurilor puse și obținerea rezultatelor dorite. Singura condiție: pune-ți înaintea ta scopuri proporționale cu puterile tale. Primul scop (mai ales pentru începători) – doar să începi să alergi, cel puțin de două ori pe săptămână. Și să continui în același ritm, aducând treptat timpul alergatului până la parametrii ideali – de 30-90 minute. Baftă!

O modalitate foarte bună de a pierde din greutate – workout.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.