CE TAINE ARE PARTENERUL TĂU 

ce taine are partenerul tau

Te-ai trezit vreodată cu o senzație de greutate sau chiar de durere la nivelul maxilarului, feței, și poate chiar întregului cap împreună cu gâtul și umerii (dar, așa, fără o bătaie cu o zi înainte)? Probabil ai bruxism.

1.Despre ce merge vorba 

Bruxismul este o stare, în care o persoană scrâșnește involuntar din dinți în timpul somnului. Această boală nu este prea bine cunoscută, deși, conform diverselor estimări ale experților, de la 8 până la 31% dintre oamenii din întreaga lume scrâșneșc din dinți. Cu toate acestea, mulți oameni pur și simplu nu observă nimic de genul ăsta, pentru că bruxismul are loc exclusiv în timpul somnului și poate fi diagnosticat fără ajutorul unui medic numai prin niște dovezi indirecte:

  • nu dormi suficient
  • simți dureri de cap aproape sau chiar în fiecare dimineață
  • ai o durere sau diverse zgomote în urechi
  • te confrunți cu dureri ale maxilarului și a zonei articulaţiei temporo-mandubulare
  • te dor mușchii faciali
  • ai adesea stări de amețeală
  • te dor sinusurile paranazale
  • ai dureri la nivelul gâtului, umerilor și părții superioare a spatelui
  • sensibilitate crescută la lumină

Ai observat la tine trei sau patru simptome în total? Întreabă persoana cu care dormi – dacă nu scrâșnești tu din dinți în timp ce dormi.

2.De ce este periculos

Smalțul dinților este cel mai dur țesut din organismul uman, dar acesta este menit să contacteze cu alimente relativ moi, dar el nu trebuie să se mestece singur pe sine – smalțul se distruge din această cauză. Pe lângă asta, dinții sunt doar o parte a problemei. În mare pericol este maxilarul în general, precum și articulațiile și mușchii, care îl fac să funcționeze. Chestia este că scrâșnitul din dinți este o sarcină, care de fapt nu este specifică aparatului tău masticator, ceea ce duce la procese de inflamație și modificări degenerative.

Loading...

3.Ce e de făcut

Din păcate, nu există un tratament specific pentru bruxism. Pentru a-ți proteja maxilarul, este necesar să înlături cauzele apariției acestei probleme – iar cu acest lucru pot fi probleme. Așa cum se întâmplă adesea în cazul acestui gen de afecțiuni, cauzele bruxismului pot fi numeroase: de la malocluzie (o aliniere proastă a dinților) și până la epilepsie. Absența unuia sau a mai multor dinți, malocluzia, coroane sau sigilii dentare de proastă calitate, un alt fel de greșeli a medicilor stomatologi anteriori  – iată, care sunt principalele cauze „dentare“ ale bruxismului..

Dar, chiar dacă nu ai reușit să ajungi dintr-odată la rădăcina bolii, nu trebuie să renunți – achiziționează o gutieră de bruxism, ce reprezintă un mulaj al dinţilor și se plasează pe una dintre arcade. Aceasta se ”îmbracă” pe noapte și funcţionează ca un spacer, care îți protejează dinții și nu lasă să se atingă și să se tocească suprafaţele ocluzale. Gutiera mai are și rolul de a relaxa mușchii și articulațiile maxilarului prin plasarea mandibulei într-o zonă mai favorabilă. Între timp, du-te la un psihoterapeut: toate experiențele și grijile tale – de la stresul de zi cu zi la locul de muncă până la nemulțumirea dură de viață – toate astea te pot face să scrâșnești involuntar din dinți toată noaptea.

Să nu dormi – o soluție proastă pentru această problemă, deoarece lipsa somnului poate duce la consecințe grave. 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.