Ce se întîmplă cu creierul în timpul orgasmului

ce se intimpla cu creierul in timpul orgasmului

Ca și toate funcțiile corpului uman, excitarea sexuală și orgasmul sunt direct legate de creier. Aflați cum funcționează acest proces pentru a vă înțelege mai bine corpul.

Cum semnalele de la organele genitale ajung la creier

În organele genitale există un număr mare de terminații nervoase, de aceea organele genitale sunt atît de sensibile. În timpul stimulării organelor genitale, nervii localizați în ele trimit semnale către măduva spinării, de unde ajung în creier.

Iată nervii care transmit informații de la organele genitale la creier:

 • nervul ilioinghinal transmite informații de la labiile mari la femei, scrot și rădăcina penisului la bărbați;
 • nervii interni pelvieni transmit impulsuri din vagin și colul uterin la femei și din rect la ambele sexe;
 • Nervul rușinos este responsabil pentru transmiterea informațiilor de la clitoris la femei și de la scrot și penis la bărbați.

În funcție de nervii implicați, orgasmul poate fi perceput în moduri diferite. De exemplu, la femei, orgasmul clitoral diferă de cel vaginal, iar la bărbați, orgasmul cu stimularea penisului se va deosebi de orgasmul cu stimularea suplimentară a prostatei.

Nu vă rușinați să încercați jucăriile sexuale și tehnicile noi: stimularea diferitelor părți ale organelor genitale vă va ajuta să obțineți noi senzații.

Deci, prin nervi din organele genitale, iritarea ajunge în măduva spinării și apoi se duce la creier.

Cum creierul reacționează la stimularea sexuală

În creier există centre de plăcere care ne permit să înțelegem că se întîmplă ceva plăcut și ne forțează să o facem din nou și din nou.

Doctorul Barry R. Komisaruk de la Universitatea Rutgers a realizat un studiu despre orgasmul feminin. Subiecții masturbau în aparatul-RMN, iar oamenii de știință au urmărit activitatea creierului în momentul orgasmului. Ca urmare, cercetătorii au descoperit care centre de plăcere sunt activate în timpul culminant.

Mai întîi se observă activitate:

 • în zona senzorială genitală a cortexului cerebral, care primește impulsuri de la organele genitale;
 • talamus, responsabil pentru redistribuirea informațiilor de la organele de simț;
 • cerebel, care controlează funcția mușchilor;
 • hipotalamusul — o parte a sistemului limbic, legată de emoții și producerea hormonilor.

Mai aproape de începutul orgasmului și în timpul acestuia sunt activate:

 • lobii frontali ai creierului responsabili de luarea deciziilor;
 • cortexul entorhinal care participă la orientarea în spațiu și formarea memoriei;
 • cortexul cingular anterior responsabil de emoţii şi motivaţie;
 • lobul insulei (insula) implicată în perceperea și analiza informațiilor obținute de la alte organe;
 • zonele sistemului limbic —  amigdalele și hipocampul.

Puțin mai tîrziu, în timpul orgasmului atinge vîrful activării:

 • în hipotalamus;
 • nucleul accumbens, care controlează răspunsul dopaminei;
 • nucleul caudat — o parte a striatumului creierului unde se concentrează o cantitate mare de dopamină.

De asemenea, în acest moment, crește cantitatea de oxitocină, care mărește sentimentul de încredere, și vasopressin, care este responsabil pentru apariția unui sentiment de afecțiune.

Din cauza eliberării hormonilor după sex, sentimentul de afecțiune și gingășie față de partener crește.

În timpul orgasmului, întregul creier este activ. Cu toate acestea, în unele zone ale creierului, activitatea totuși scade. Acesta este cortexul lateral orbitofrontal, responsabil pentru controlul comportamentului.

Orgasmul și lipsa controlului

O echipă de cercetători de la Universitatea din Groningen din Olanda, condusă de Janniko Georgiadis, a efectuat mai multe studii asupra activității creierului bărbaților și femeilor în timpul stimulării sexuale.

Cercetătorii au descoperit că practic nu există nicio diferență între activitatea creierului bărbaților și femeilor în timpul sexului. La ambele sexe în timpul orgasmului, activitatea în zona creierului situată vizavi de ochiul stîng scade: cortexul lateral orbitofrontal responsabil pentru controlul comportamentului.

Giannico Georgiadis presupune că cortexul orbitofrontal lateral poate constitui baza controlului comportamentului sexual. Posibil, doar slăbind controlul, se poate obține orgasmul.

Dezactivarea cortexului orbitofrontal lateral are loc numai în timpul orgasmului. Pînă în prezent, nu s-a constatat nicio altă activitate care produce un astfel de efect.

Probabil, că controlul strict asupra comportamentului sexual împiedică unor persoane să obțină un orgasm.

De asemenea, la vîrful plăcerii sexuale are loc dezactivarea amigdalelor și a cortexului entorhinal, care sunt legate cu vigilența și frică. Aceeași suprimare a activității a amigdalelor este observată la oamenii sub influența cocainei. Oamenii de știință explică acest lucru prin starea euforică care apare în timpul orgasmului.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate atinge vîrful culminant a plăcerii. Iar motivul este din nou ascuns în creier.

Loading...

Cauze posibile ale anorgasmiei

Problemele legate de obținerea orgasmului pot fi cauzate de o cantitate insuficientă de dopamină sau de receptorii săi.

Disfuncția sexuală se observă la 30-50% dintre persoanele care administrează inhibitori selectivi ai absorbției serotoninei (SSRI): citalopramul, sertralina, paroxetina, fluoxetina — un grup de antidepresive de generația a treia. Aceste medicamente pot reduce producția de dopamină, un neurotransmițător care oferă sentimente plăcute și reglementează schema de recompense — susține dorința persoanei de a efectua un act care aduce plăcere.

Nu se poate spune că orgasmul depinde în mod direct de dopamină, deoarece după retragerea SSRI, cînd nivelul dopaminei revine la normal, la unii pacienți, disfuncția sexuală persistă mult timp. Cu toate acestea, dopamina joacă cu siguranță un rol important în obținerea orgasmului.

Cum se poate asigura un orgasm

Pentru a crește șansele de a ajunge la culminare sexuală, trebuie să aveți grijă de un nivel suficient al acestui hormon. Iată ce puteți face pentru aceasta:

 1. Dormi suficient. Un somn de calitate nu influiențează nivelul de dopamină, dar ajută la creșterea numărului de receptori ai dopaminei.
 2. Mănîncă alimente bogate în tirozină. Din aminoacizii tirozinei este sintetizat aminoacidul L-dihidroxifenilalanina sau DOPA, care este un precursor al dopaminei. O cantitate mare de tirozină se găsește în carne de iepure și curcan, fasole, linte, arahide și semințe de susan, produse lactate (cașcaval și brînză de vaci), semințe de floarea-soarelui și semințe de dovleac.
 3. Aveți grijă de greutate. La persoanele cu greutate corporală excesivă, se observă încălcări în sinteza dopaminei în striatumului creierului.

Sperăm că aceste cunoștințe vă vor ajuta să înțelegeți mai bine corpul tău, și să simțiți mai des senzații extraordinare.

Care este secretul tău în obținerea unor senzații extraordinare ?

Loading ... Loading ...

 

 

 

 

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.