Ce să faci, dacă ți-a intrat ceva în ochi

ce sa faci daca ti a intrat ceva in ochi

Ochiul – un organ foarte sensibil, ca să fie tratat în mod necorespunzător și cum ceva să-l freci cu pumnul.

Sfaturi generale cu privire la ochi

Pensula unui rimel,o ramură sau unghiile pot răni suprafața ochiului, și veți simți o senzație de arsură puternică și disconfort sau să nu simțiți nimic în cazul în care zgîrietura este superficială. Prin urmare, este mai bine să te asiguri că totul este în regulă și să te arăți unui specialist. Medicul va prescrie picături sau unguent, care nu va permite să se dezvolte  infecții și să se formeze cicatrici.

Dacă în ochi a intrat un  corp străin, în nici un caz nu freca pleoapele. Obiectul poate zgîria membrana mucoasă a ochiului și poate fi cauza  unor complicații grave.

Nu lucrați cu ochii avînd  mîinile nespălate. Nu spălați membrana mucoasă a ochiului cu apă murdară. Nu folosiți penseta, scobitori sau orice alte obiecte solide: ele pot răni cu ușurință țesutul  moale.

Nu încercați să îndepărtați obiectul, care a rănit suprafața ochiului și nu se spală cu apă. În această situație, ar trebui să se consulte imediat un medic.

Nu spălați ochii, dacă sunteți cu lentile de contact. Mai întîi de toate, scoateți-le.

Ce să faci  dacă a intrat  în ochi o substanță  chimică activă

Spălați-vă foarte bine pe mîini. Asigurați-vă că pe ele nu au rămas  urme de săpun sau substanța care a intrat în ochi.

Scoateți și aruncați lentile de contact. Lentila poate absorbi substanța și irita suprafața ochiului.

Spălați  ochii cu apă timp de 15-30 de minute. Dacă disconfortul persistă, mergeți la medic. Pentru orice eventualitate  luați  o mostră de substanță care a pătruns  în ochi.

Dacă pe conjunctiva a apărut lipici, nu încercați să-l îndepărdați  singuri : cu acesta ar trebui să se ocupe doar un oftalmolog. Spală  ochii și îndreaptă-te la el.

Loading...

Ce să faci  dacă ți-a intrat în ochi un corp străin

Spălați-vă foarte bine pe mîini. Examinați  membrana mucoasă a ochiului pentru a găsi corpul străin.

Obiectele care nu sunt ascuțite (gene, păr, particule cosmetice) pot fi îndepărtate cu un tampon de bumbac umezit cu apă. Dacă părul este deschis și nu îl puteți găsi, spălați ochii.

Obiecte ascuțite (așchii , sticlă, nisip grosier), este mai bine să nu le atingeți, deoarece acestea pot zgîria țesutul ochiului și duce la complicații grave, pînă la pierderea vederii. Întindeți ușor pleoapa superioară  și spălați  ochiul cu apă. Puteți utiliza o cupă specială pentru spălarea ochilor ,un pahar obișnuit  sau o butelie.

În cazul în care obiectul nu este spălat sau după îndepărtare a rămas un discomfort , acoperă  sau bandajați ușor ochiul cu un bandaj de tifon și contactați imediat cel mai apropiat oftalmolog sau  chemați  o ambulanță. În nici un caz nu trebuie să se exercite o presiune asupra ochiului.

Să determine  că ochiul este în regulă, este capabil doar  un medic.De  aceea chiar dacă ați reușit să îndepărtați  corpul străin, consultați  un oftalmolog.

Cum să ajungi  la doctor

Dacă puteți vedea și merge , îndreaptăte spre la cel mai apropiat oftalmolog.Pune o pereche de ochelari închiși sau acoperiți ochiul cu tifon, luați pașaportul  și polița de asigurare.

În caz de urgență (leziuni, răni, inclusiv arsuri chimice și termice, pătrunderea în ochi a unui corp străin, durere bruscă, scădere bruscă sau pierderea vederii) vei fi primit fără să stai în rînd. Nu e nevoie să luați nici un fel de talon.

Daca ochii lăcrimează , te dor foarte tare , sau vedeți lumea înconjurătoare  doar parțial, chemați o ambulanță.

Cum să mențineți  sănătatea ochilor

  1. Purtați ochelari de protecție atunci cînd lucrați cu piatră, lemn, metal, nisip, reactivi, acumultor auto și așa mai departe.
  2. Nu apropiați borcanele și tuburile cu substanțe chimice aproape de ochi.
  3. Purtați mănuși atunci cînd utilizați detergenți, apoi spălați-vă pe mîini cu săpun: astfel nu veți duce substtanțele chimice  pe membranele mucoasei. Păstrați toate soluțiile  departe de accesul copiilor.
  4. Verificați vederea o dată pe an, iar în condiții nefavorabile de muncă – de două ori pe an.

Cum apreciezi  vederea ta?

Loading ... Loading ...

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.