CAFEA – MODURI NEOBIȘNUITE DE UTILIZARE

CAFEA - MODURI NEOBIȘNUITE DE UTILIZARE

Dacă iubești cafeaua, știi și singur cât de mult zaț de cafea arunci la gunoi în fiecare zi. Și cred că te-ai întrebat măcar o dată, ce ai mai putea face cu el. Probabil nu toți știu, dar cafeaua măcinată poate fi foarte utilă, dacă este folosită în modul corespunzător.

Sunt sigură că știi deja unele utilizări ale zațului de cafea și poate că ai încercat deja câteva, însă mai există și altele, de care poate nici n-ai auzit. Încearcă măcar unele dintre aceste idei fantastice pentru tine și pentru casa ta!

1. Folosește zațul de cafea ca îngrășământ pentru sol

Zațul de cafea este un înlocuitor excelent pentru îngrășăminte. Acesta crește aciditatea solului, ceea ce duce la o absorbție mai bună de aluminiu. Este foarte folositor pentru copaci, flori și alte plante. În plus, este cunoscut faptul că zațul de cafea atrage râmele, care fac solul mai fărâmicios și mai bun pentru creșterea plantelor.

2. Protecție împotriva melcilo, furnicilor și pisicilor

Pisicile nu suportă mirosul de cafea, așa că folosește zațul de cafea pentru a ține pisicile mai departe de ghiveciurile cu flori. Iar pentru a-ți proteja grădina de melci și furnici, presară zaț de cafea în jurul plantelor. Cel mai eficient mod este să formezi cercuri în jurul plantelor, asta va ține la distanță acești dăunători nedoriți.

3. Morcovii iubesc zațul de cafea

Dacă vei amesteca zațul de cafea cu semințele de morcovi, vei vedea apoi, că au ieșit mai mulți morcovi decât de obicei și, de asemenea, se va îmbunătăți calitatea și dimensiunea acestora.

4. Compost

Dacă nu ești gata să folosești zațul de cafea ca îngrășământ, cel puțin fă compost din el. Acest lucru va crește aciditatea și va adăuga azot la potențialul viitorul îngrășământ.

Loading...

5. Sacpă de grăsime și murdărie

Știu, cât de neplăcut este să speli oalele și tigăile, dar, din fericire, zațul de cafea te va ajuta să îndepărtezi toată grăsimea și murdăria de pe ele, precum și urmele de arsură. Pur și simplu presară zaț de cafea pe obiectul, pe care vrei să îl cureți și apoi freacă bine. Iar dacă îl vei amesteca cu detergent de vase, acest amestec te va ajuta să cureți sticle și recipiente înguste.

6. Adio mirosuri neplăcute!

Zațul de cafea te va ajuta să înlături mirosurile neplăcut din frigider. Pentru asta pune pe o farfuriță zaț de cafea bine uscat în frigider sau congelator și acesta va absorbi mirosurile străine și neplăcute. Aceeași metodă poate fi folosită și pentru îmncălțăminte – presară puțin zaț de cafea bine uscat în adidași și acesta va absorbi mirosul de transpirație și surplusul de umezeală.

7. Marinată pentru carne de vită

Probabil cea mai neașteptată utilizare a zațului de cafea. Așadar, amestecă un sfert de pahar de zaț de cafea bine uscat cu 1 lingură de sare, 2 linguri de zahăr brun și, la dorință, chimion și/sau praf de ardei iute. Freacă cât de bine carnea cu acest amestec și las-o să se marineze. Apoi scutură surplusul și pune-o la cuptor sau pe grătar. Poftă bună

8. Împrospătează-ți mâinile cu un produs natural

Se întâmplă deseori, că după pregătirea bucatelor pe mâini rămân diverse mirosuri puternice. În astfel de cazuri freacă mținile cu zaț de cafea umed, apoi poți folosi puțin săpun, ar după asta clătește bine mâinile cu apă. Asta te va ajuta să scapi de mirosurile nedorite, cum ar fi de ceapă sau de usturoi. Încă un plus este faprul că zațul de cafea îți face pielea mâinilor mai netedă și mai fină.

9. Ascunde zgârieturile de pe mobila de culoare închisă

Pentru asta pune zaț de cafea într-o farfurie adâncă sau într-o cană cu apă călduță până ce vei obține o pasta groasă. Apoi înmoaie un băț cu vată și încearcvă să retușezi părțile de mobile zgâriate. Îți recomand să încerci mai întâi într-un colt, pentru a vedea ce culoare vei obține, înainte să retușezi toate zgârieturile.

10. Spune ”nu” șemineului murdal

În timpul iernii te bucuri din plin de căldura de la șemineu. Cu toate acestea, un efect secundar neplăcut este murdăria din casă, pe care o creează acest șemineu. Data viitoare, ca să nu umpli casa de praf când cureți cenușa, presară zaț de cafea umed pe fundul șemineului și pe cenușă, înainte de a o mătura. Acest truc simplu te va ajuta să nu lași cenușa să zboare prin toată casa.

11. Odorizant de cameră

Iubești mirosul de cafea? Folosește zațul de cafea în calitate de odorizant natural al încăperilor. Acesta absoarbe excelent toate mirosurile străine și nedorite. În schimb, te vei bucura de mirosul revigorant al cafelei.

12. Ingredient pentru lumânări

Dacă vrei să adaugi ceva nou în dormitor, încearcă să faci o lumânare parfumată. Pentru asta amestecă zaț de cafea cu ceară de albine, apoi toarnă acest amestec în forme și pune un fitil. Și voila – ai obținut o lumânare parfumată!

13. Face pielea mai fină

Cafeaua este bogată în antioxidanți. Această proprietate o face un produs natural excelent pentru îngrijirea pielii. Poți folosi zațul de cafea pentru a face măști și scruburi pentru mâini și corp. De asemenea, poți adăuga za în săpunul tău și vei obține un săpun parfumat și exfoliant.

14. Părul de culoarea cafelei

Dacă părul ți se îngrașă prea repede, poți încerca să-l tratezi puțin spălându-l cu cafea. Părul ăși va păstra prospețimea un timp mai îndelungat. Iar dacă vei masa părul cu zaț de cafea în timp ce îl speli, ca rezultat vei obține un păr neted și strălucitor. Pe lângă asta, părul va obține o nuanță de cafea. De aceea, această metodă se recomandă numai fetelor și femeilor brunete sau cu părul cărunt.

Zațul de cafea mai este folosit și pentru a scăpa de pisturui.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.