Animale de companie – le pupăm sau nu?

animale de companie le pupam sau nu

Aproape toți proprietarii de animale de companie își saruta animalele lor, care de-a lungul anilor devin niște adevărați membri ai familiei. Cu toate acestea, merită luat în considerare, dacă aceasta poate afecta starea de sănătate a oamenilor?

Îți sugerăm să afli, de ce ar trebui să te temi, îmbrățișându-ți și sărutându-ți prietenul tău cu patru picioare.

Este adevărat că saliva unui caine este mai curată decat a unui om?

Este un mit. Marty Becker, autorul cărții „Supa de pui pentru sufletul proprietarului unui câine“, a distrus acest mit, spunând: „Tot ce trebuie să faceți – este să te uiți, să miroși, și să-ți dai seama, că nu este așa. Câinii aleargă în mod constant în jurul cutiilor de gunoi. Și dacă oamenii se salută cu un sarut pe obraz, câinele, atunci când întânește un alt câine, se adulmecă reciproc sub coadă”.

Câte bacterii conține saliva unui câine?

John Oxford, profesor de virusologie si bacteriologie la Londra, de asemenea, a vorbit despre cât de mult bacterii pot fi prezente pe fata si in gura cainelui tau: „Chestia nu constă doar în saliva. Câinii își petrec o jumatate din viata sa, mirosind deșeurile în diferite locuri sau fecale de câine, așa că fețele lor sunt pline de bacterii, viruși și germeni de toate tipurile”.

Ce se poate întâmpla, dacă aceste bacterii vor pătrunde în organismul omului?

animale de companie le pupam sau nuAcești viruși și microbi pot deveni cauza apariției unei serii de probleme serioase de sănătate la orice om, indiferent de cât de puternică este imunitatea lui. Asta s-a întâmplat și cu o femeie din Marea Britanie, care a prins infecția din saliva animalului său de companie. Ea a început să observe, că cu fiecare zi vorbele ei devin din ce în ce mai neclare. Analizele de sânge au arătat că infectia a fost cauzata de bacteria capnocytophaga canimorsus, care sunt frecvent întâlnite în gura câinilor și pisicilor. Pe lângă acest caz au mai fost, de asemenea, 13 incidente similare. Și asta numai în Marea Britanie.

Loading...

Cu ce alte boli te poți infecta de la „sărutul câinelui“?

Lichenul – este una dintre cele mai simple boli, care pot trece de la câine la om după „un sărut“ al câinelui. În cazul în care câinele are bacterii de lichen și tu îți vei săruta animalul iubit, infecția directă îți este asigurată cu siguranță.

Infecţiile cu MRSA la om afectează pielea si pot fi cauzate de un singur sarut cu animalul tău de companie.

Capnocytophaga canimorsus – această bacterie poate provoca infecții grave, dacă va pătrunde pe răni deschise sau în sânge.

Cum poți preveni dăunarea sănătății

animale de companie le pupam sau nuTrebuie să îndeplinești întotdeauna niște reguli simple, dar foarte importante:

  • Nu săruta animalele, nu-i lăsa să-ți lingă fața, să mănânce de pe masă și cu atât mai mult din farfuriile voastre.
  • Spălați-vă pe mâini după fiecare contact cu orice animale.
  • Vaccinarea la timp împotriva infecțiilor răspândite este obligatorie.
  • Animalele se spală doar cu șampoane antibacteriene și antifungice speciale.
  • Aveți grijă ca pisicile și câinii să nu intre în contact cu animale sălbatice sau animale domestice suspecte, precum și să nu mănânce nimic pe stradă.
  • Nu hrăniți niciodată prietenii cu patru picioare cu ouă crude, carne și pește.
  • Curățați în mod regulat farfuriile lor, tualete și efectuați curățenie generală în casă cel puțin o dată pe săptămână cu produse de dezinfecție.
  • Mergi imediat la un medic veterinar, dacă observi, că animalul nu se simte bine, și-a pierdut pofta de mâncare sau suferă de indigestie.

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.