4 criterii pentru a alege un vin gustos și de înaltă calitate

20150129081020

Vinul este nectarul zeilor. Există mai multe soiuri, arome și tipuri. Foarte mulți oameni întâlnesc dificultăți atunci când aleg un vin. Ei nu pot înțelege, care este cu adevărat bun și care nu prea.

Există unele sfaturi pentru alegerea vinului și anume despre ele vom discuta mai jos. La ce să atragi atenție atunci când alegi un vin, în ce tipuri și soiuri acesta este divizat, precum și ce fel de vin, la care masă ar trebui să fie servit?

Eticheta vinului

 • Pe etichetă trebuie să fie înscrisă următoarea informație: anul recoltei, precum și denumirea și adresa producătorului, denumirea soiului de struguri și compoziția. Brandurile cu adevărat foarte bune indică întotdeauna pe etichetele vinurilor sale denumirea sa în culori aprinse, cu litere mari, ș.a.m.d. Astfel acestea își evidențiază unicitatea sa.
 • Anul recoltei este un criteriu foarte important. Poți procura vinul fără îndoială, dacă este indicat, că acesta a fost păstrat și maturat în butoi, fiindcă nimeni nu va supune un vin prost unei astfel de proceduri, deoarece ea este foarte scumpă. Însă, dacă pe sticlă lipsește anul recoltei, nu merită să cumperi așa vin. Acest lucru indică faptul că vinul este făcut nu din ingrediente naturale.
 • Calitatea, de asemenea, joacă un rol important. Mulți oameni se lasă păcăliți de inscripția „Fabricat din struguri selectați” și fac astfel o mare greșeală. Această frază indică numai faptul că vinul a fost obținut din reziduurile de struguri și, prin urmare, niciccum nu poate fi bun.
 • Compoziția vinului joacă de asemenea un rol, deși nu atât de important. Există doar un singur factor, pe care trebuie să-l știe un simplu consumator. În toate țările este interzis să se indice compoziția vinului pe sticlă, cu excepția vinurilor ieftine franceze. Dacă totuși această informație este prezentă pe cutie sau sticlă, asta înseamnă, că vinul este de proastă calitate și nu se recomandă să-l consumi.

Soiul vinului

 • Toate vinurile sunt împărțite în câteva tipuri: sec, demisec, demidulce, dulce în funcție de cantitatea de zahăr conținut. Vinurile demidulci sunt întotdeauna mai tari decât toate celelalte. Cât de ciudat nu ar părea, dar acest soi de vin este cel mai de calitate și scump atunci, când este produs în condiții casnice. Însă acest soi are câteva pericole, așa că, dacă nu ești sigur în acest vin la 100%, atunci mai bine renunță la el.
 • Foarte puțini producători fac vinuri demidulci, așa că aproape toate dintre ele sunt ieftine și de proastă calitate. Dar restul vinurilor se diferă doar în funcție de gust, deci aici nu putem da sfaturi, pentru că fiecare persoană are propriile sale opinii și gusturi.

Costul vinului

Trebuie reținut faptul că un produs ieftin nu poate fi de înaltă calitate. Nimeni și niciodată nu va turna un vin bun în pachet termo, acesta va fi în mod exclusiv în sticlă și ambalaj. În cazul în care băutura costă mai puțin decât 5$ pentru o sticlă, atunci poți nici să nu speri, că un astfel de vin va avea un bun gust și calitate.

Calitatea vinului

 • Vin de masă
 • Vin de calitate superioară (VS) cu indicația de proveniență geografică
 • Vin cu denumire de origine controlată (DOC):
 • CMD (cules la maturitate deplină)
 • CT (cules târziu)
 • CIB (cules la înnobilare)

Scopul vinului

Ei bine, cred că ai înțeles deja, cum stă treaba cu calitatea vinului, acum ne-a rămas doar să decidem, ce fel de vin să cumperi pentru viitoarea cină romantică sau pentru o cină cu familia. Toate vinurile sunt împărțite în vinuri de desert și vinuri de masă. Vinul demidulce nu se servește niciodată cu carne sau pește, acesta este potrivit doar pentru mesele dulci. Vinul sec din contra: cel roșu se servește cu carne de porc și de vită, iar vinul alb cu carne de pui și pește. Totul este foarte simplu.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.