14 lucruri pe care nu le știai despre cafea

lucruri pe care nu le stiai despre cafea

Pentru mulți oameni, cafeaua – este un fel de religie, dragoste, ritual sacru. Dacă voi la fel iubiți  această băutură minunată, atunci cu siguranță veți fi  interesați să aflați despre ea cîteva lucruri foarte neobișnuite.

Nu aveți nevoie să beți cafea dimineața ca să vă  treziți

Corpul tău  dimineața produce în mod natural hormonii cortizol, care ajută să vă simțiți viguros și proaspăt . Acest lucru se datorează particularităților corpului uman, așa-numitul ritm circadian. Deci, dacă aveți obiceiul de a bea cafea dimineața ca să vă treziziți, acest obicei absolut nu are nici un sens. Este mult mai bine să așteptați, atunci cînd nivelul de cortizol se va micșora, iar asta va fi  după  orele 9-10 dimineața, și atunci să beți o ceașcă de cafea.

Cafeaua nu provoacă deshidratarea organismului

lucruri pe care nu le stiai despre cafea

Vești bune! Cofeina a fost mult timp acuzată că are  proprietăţi diuretice, dar acest lucru nu corespunde realității. Dacă nu bei cafea în cantități mari (mai mult de 500-600 mg pe zi, sau două cești), nu vor fi  nici un fel de efecte negative .

Studiile au arătat, că diureza  nu se schimbă în mod semnificativ  atunci cînd  oamenii beau băuturi care conțin cofeină. Deci, atîta timp cît savurați  cafeaua  în cantități moderate, nu există nici un motiv  mare de îngrijorare.

Cafeaua a fost descoperită datorită caprelor etiopiene

Conform legendei, ciobanii etiopieni au fost primii care au început să bea cafea după ce a văzut comportamentul caprelor, care cu multă plăcere  mestecau  boabele acestei plante.

Cafeaua vă ajută să trăiți mai mult și mai sănătos

Cafeaua conține mulți antioxidanți (aceasta este cea mai mare sursă de antioxidanti din dieta oamenilor  occidentali!). Acest lucru ajută în lupta împotriva așa-numitor radicali liberi, care sunt cauza multor boli grave. Ca urmare, iubitorii  de cafea au mai puține șanse de a dezvolta boli, cum ar fi boala Parkinson, diabet zaharat și boli de inimă.

Cafeaua conține substanțe nutritive importante, necesare pentru supraviețuire

lucruri pe care nu le stiai despre cafea

O ceașcă de cafea conține 11% din doza zilnică recomandată de riboflavină (vitamina B2), 6% de acid pantotenic (vitamina B5), 3% mangan și potasiu și 2% niacină și magneziu.

Consumul de cafea ar putea ajuta la arderea grasimilor

Studiile au arătat că cofeina poate crește metabolismul cu 3-11%. Aceasta este una dintre puținele substanțe chimice ,care într-adevăr  ajută la pierderea excesului de greutate! 

Cafeaua este cultivată  într-o zonă strict definită , numită centura de cafea a planetei

Centura cafelei unește toate regiunile, care au condițiile necesare pentru creșterea plantelor de cafea. Deoarece această plantă are nevoie de multă  lumină solară  și de căldură, de aceea toate aceste zone sunt situate în apropiere de ecuator.

Loading...

Cofeina este de fapt cristale

Acest efect al  cafelei  este cauzat atunci cînd în organism nimeresc  cristale minuscule 0,0016 inci  de cofeină. Așa de mici, dar astfel acționează!

Black Ivory– este cel mai scump soi de cafea, și este făcut din excremente

lucruri pe care nu le stiai despre cafea

Cea mai scumpă cafea din lume este făcută din bălegar de elefant, și este numită Black Ivory. Aceasta costă 50 $ pentru o ceașcă. Pentru a obține 1 kilogram de acest soi de  cafea, trebuie  să se hrănească un elefant cu 33 kilograme de boabe proaspete de cafea. După digestie, soțiile alergătorilor după elefanți,  strîng bălegarul de elefant , îl frămîntă, și aleg din el cafeaua.

Cafeaua este bună pentru ficat

Oamenii care beau patru cești de cafea pe zi, cu 80% sunt  mai puțin predispuți de a dezvolta ciroza hepatică a ficatului.

Prima cameră-web din lume a fost făcută  pentru a prepara cafeaua

În 1991, un grup de oameni de știință de la Universitatea Cambridge a îndreptat  un aparat de fotografiat pe ibricul de cafea, pentru ca din  camera de alături  să privească  procesul de preparare a cafelei. În imaginea de mai sus sunt  prezentate  fotografii  realizate cu ajutorul  primului aparat.

Cofeina îmbunătațeste rezultatele atunci cînd faceți sport

lucruri pe care nu le stiai despre cafea

Cofeina mărește  nivelul de adrenalină și eliberează acizii grași din țesutul adipos, ceea ce duce la rezultate mai bune la cei care beau cafea înainte de antrenamente.

Și încă cîteva lucruri la sfîrșit

Cafeaua – reprezintă niște  boabe  a fructelor , care sunt de culoare roșie, galbenă sau verde. Cofeina începe să acționeze foarte repede. De la prima înghițitură pînă  cînd începe să acționeze trece în jur de 10 min!

Despre ce fel băuturi  ați  dori să citiți în  blog-ul nostru?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.