13 motive, de ce întotdeauna vrem să mîncăm

motive de ce intotdeauna vrem sa mincam

Chiar și după prînz sau după o gustare, te trage să îți faci un sandwich cu cîrnați și să mănînci încă o ciocolată. Foamea constantă are motive neașteptate.

Foamea constantă apare din cauza stresului sau a bolilor

1. Stresul

În toate, sunt de vină hormonii. Adrenalina, care este eliberată în sînge datorită unui stres puternic, slăbește foamea. Dar cortizolul, care însoțește întotdeauna stresul, în special cel prelungit, blochează efectul „împotriva foamei”al adrenalinei și suntem gata să mestecăm tot ce apare în mîinile noastre. Cînd nivelul cortizolului scade, nu mai dorești să mănînci.

2. Setea

Noi distingem foarte prost ceea ce dorim: să mîncăm sau să bem. Și din moment ce în mîncare este lichid, ni se pare că nevoile noastre sunt parțial satisfăcute. Încearcă să bei mai întîi și după cîteva minute să mănînci. Posibil că nu vei mai dori să mănînci. Și dacă vei dori, atunci nu te vei supraalimenta.

3. Nivel ridicat de zahăr în sînge

Dacă aveți gustări cu dulciuri sau gogoși, atunci pentru procesarea glucozei în sînge pătrunde hormonul insulina. El scindează carbohidrații pentru a obține energie din ei sau îi stochează. Dar dacă mîncați alimente bogate în carbohidrați, se va eliberea prea multă insulină. Atît de multă încît cantitatea de zahăr din sînge va scădea brusc și veți simți foamea.

4. Diabetul zaharat

Această boală este legată cu insulina. Poate că mîncați destul, dar organismul nu transformă alimentele în energie, deoarece fiind bolnav cu diabet, nu este suficientă insulina sau ea nu face față cu lucrul. Simptomele suplimentare: setea, slăbiciune, dorința frecventă de a merge la toaletă.

5. Nivelul scăzut de zahăr din sînge

Hipoglicemia — este o afecțiune în care organismul nu are suficient combustibil. Aceasta poate apărea din cauza consumului necorespunzător de medicamente pentru diabet sau din cauza unei diete necorespunzătoare atunci cînd mîncați neregulat, sau dacă aveți sarcini mari și un deficit de carbohidrați în dietă. Dacă regimul alimentar este în regulă, adresați-vă unui medic. Poate că va fi necesar să se măsoare nivelul de zahăr din sînge și să se găsească o boală care provoacă foamea.

Motivul foametei severe – impulsurile hormonale

6. Graviditate

Uneori se întîmplă ca în primele etape ale sarcinii, cînd încă nu sunt alte semne, la femei crește apetitul. Dacă există un motiv să te gîndești la o posibilă sarcină, pur și simplu fă un test.

Loading...

7. Mîncarea cu viteză

Să mănînci și să iei gustarea trebuie încet, astfel încît corpul să aibă timp să-și dea seama cînd ești sătul. Nivelul de zahăr ar trebui să se schimbe, stomacul ar trebui să se umple. Acest lucru necesită timp, plus creierul trebuie să înțeleagă toate schimbările. Mestecă mai lent — foamea va fi mai puțină.

8. Mirosuri și imagini

Nu întotdeauna sentimentul de foame este cauzat de nevoile organismului. Uneori cedăm înșelătoriilor: vedem ceva delicios sau simțim mirosul, de aceea așa și ne atrage să luăm o doză de plăcere de la mîncare. Dacă simțiți foame tot timpul, poate că ar trebui să mergeți mai rar la bucătărie și să stați pe siteuri culinare?

Noi putem regla sentimentul de foame

9. Mîncare necorespunzătoare

Chiar și mîncarea din același produs în diferite moduri afectează senzația de saturare. De exemplu, după o porție de cartofi fierți, nu doriți să mîncați pentru o lungă perioadă de timp, iar după o porție de cartofi prăjiți, foamea apare mai repede.

10. Emoții

Nu numai din cauza stresului, picioarele singure se duc la frigider. Uneori, mîncăm pe fond de plictiseală, tristețe, depresie. Poate că totul e din cauza unei dispoziții proaste? Încercați în loc să mîncați să faceți un alt lucru plăcut, dar mai bine gîndiți-vă de ce nu se primește să vă bucurați. Psihologul vă va ajuta.

11. Hiperactivitatea glandei tiroide

Să presupunem că sunteți întotdeauna nervoși, supărați și doriți să mîncați. Și nu pare să existe niciun motiv. Atunci mergeți la endocrinolog: poate că sunt de vină hormonii glandei tiroide. Atunci trebuie să vă tratați sau să faceți o operație.

De ce te simțiți foame?

12. Medicamente

Unele medicamente schimbă apetitul. Adesea, aceste efecte secundare apar de la antidepresive, dar uneori senzația de foame este influențată de medicamente antihistaminice, antipsihotice și corticosteroizi. Dacă doriți să mîncați după ce ați luat medicamente, spuneți medicului despre aceasta, dar nu renunțați singuri la lecuire.

13. Lipsa de somn

Lipsa somnului modifică echilibrul leptinei și ghrelinului — hormonii responsabili de foame. De aceea, doriți să mîncați și îndeosebi ceva mai gras și mai dulce.

Ce motive de foame ai găsit pentru tine?

Loading ... Loading ...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.