10 metode eficiente cum să-ți revii după o noapte fără somn

metode eficiente cum să ți revii după o noapte fără somn

Este ușor de a găsi motivul pentru nopțile fără de somn: foarte mult lucru și diverse griji, adunări neașteptate cu prietenii, vecinii zgomotoși, un nou sezon al serialului tău preferat. Orice ar fi, dimineața trebuie numaidecât să mergi la locul de muncă, de aceea ar fi bine să ții minte metodele, care te vor ajuta să te refaci și să menții vitalitatea pe parcursul zilei ce te așteaptă.

  1. Nu întârzia cu trezirea

Somnul fragmentat și aia că îți stingi deșteptătorul cu cuvintele „încă cinci minute” nu te vor face odihnit și în stare proaspătă. Și acest lucru este valabil pentru fiecare dimineață, deoarece organismul începe să se pregatească pentru trezire dinainte, somnul trece în faza rapidă, iar creierul primește dopamina, care îți oferă un boost de vivacitate și energie pentru a te ridica din pat. Iar dacă tu nu te scoli și începi din nou să adormi, astfel tu induci în eroare creierul și el se pregătește din nou să se scufunde în faza de somn profund. Ca rezultat, te vei simți doar mai obosit și iritabil, și îți vei cheltui voința, de care astăzi trebuie să ai grijă în special, pentru o luptă inutilă cu perna și pătura confortabilă.

  1. Fii atent cu cafeaua

Cea de a doua ispită, cu care persoana se confruntă după o noapte nedormită este de a bea imediat un litru de cafea tare. Și, cu toate că rata zilnică de cofeină este de 400 mg (aproximativ 4 cești de cafea), trebuie să ții minte că această băutură revigorantă poate provoca dureri de cap, creșterea frecvenței ritmului cardiac sau chiar atacuri de panică. Pentru a nu dăuna sănătății, încearcă să bei o ceașcă de cafea dimineața la orele 10-11, a doua ceașcă – după-amiază, iar după prânz trece la cafea decofeinizată sau ceai verde (acesta este la fel de revigorant). De asemenea, cofeina se elimină din organism un timp îndelungat, de aceea, dacă noaptea aceasta încă ai de gând să-ți împlinești somnul, ar fi mai bine să nu bei cafea seara.

  1. Ai gânduri pozitive

Nu subestima puterea gândirii pozitive. Da, tu nu ai dormit suficient. Nu, nu e un dezastru, și nu trebuie să te transformi într-un melancolic, care scâncește toată ziua. Concentrează-te asupra sarcinilor zilnice, încearcă să nu te gândești la odihna stricată și nu te învinovăți pentru greșelile comise în timpul zilei. Autoflagelarea poate duce la asocieri negative, iar aceste gânduri sigur sunt în stare să-ți strice zilele de lucru după fiecare noapte nedormită în viitor.

  1. Fă dimineața cele mai importante lucruri

Crezi că spre prânz sau spre seară îți va fi mai bine și vei scăpa de acastă stare? Nu te liniști în zadar cu acest gând: stocul de energie se va usca încet, dar sigur. Cel mai bun timp pentru tine sunt primele trei ore după trezire. Încearcă să reușești să-ți efectuezi cele mai importante sarcini oficiale în această perioadă de timp, iar restul zilei dedică-l rutinei, care nu necesită o concentrația atât de mare.

Loading...

  1. Stai drept

Poate e surprinzător, dar postura mândră într-adevăr ajută pentru a menține vitalitatea pe tot parcursul zilei. În 2012, cercetătorii americani au efectuat un test asupra 110 de studenți de colegiu, făcându-i să meragă un timp oarecare cu umerii cocoșați și capul plecat. Evaluând starea lor înainte și după experiment, psihologii au observat o reducere de energie și de încredere în sine la câteva puncte.

  1. Lasă-ți telefonul în geantă

Acum atenția este slăbită și puterea de concentrare redusă, iar telefonul este un factor puternic de distragere a atenției, care te va stoarce de resturile de energie, care ți-au mai rămas: ți se pare că te-ai uitat prin Instagram doar câteva minute, dar de fapt a trecut deja o jumătate de oră. Dacă nu vrei ca productivitatea muncii tale să scadă la un nivel prea jos, atunci lasă mai bine telefonul într-o parte și uită despre existența lui, cel puțin pentru un timp.

  1. Nu sări peste micul dejun

Micul dejun trimite un semnal puternic în creier, că este timpul să se trezească, deoarece luarea mesei este inseparabil legată de ceasul nostru intern. Cu cât mai bine mănânci dimineața la începutul zilei, cu atât mai multă energie vei putea păstra pe tot parcursul zilei. Pentru micul dejun alege alimente bogate în proteine și glucide complexe, iar la gogoși, cartofi prăjiți și hamburgeri ar fi mai bine să renunți. O masă grea te va face să te simți încă mai lent și obosit, deoarece grăsimea și glucidele simple necesită mai multă energie pentru a le prelucra.

  1. Ieși la o plimbare prin soare, la aer liber

Într-un studiu efectuat în anul 2012, lumina artificială a fost asociată cu înrăutățirea productivității muncii, somnolența și scăderea funcției cognitive. Și într-adevăr, lămpile de lumină rece din birourile noastre ne determină să pierdem simțul de timp, ne enervează și noi devenim iritați. Dar, cu cât mai mult timp te afli afara într-o zi însorită, cu atât mai slab devine efectul devastator al nopții lipsite de somn. Mulțumește-i pentru acest fapt vitaminei D, care este produs sub influența razelor ultraviolete, stabilizează nivelul de zahăr din sânge și normalizează starea de spirit.

  1. Este important să te miști puțin

Un antrenament ușor va lupta mult mai bine cu oboseala, decât faptul că stai într-un scaun, pe jumătate adormit – acest fapt a fost verificat de mii de adepți ai unui stil de viață sănătos, care au vizitat cu curaj sala de fitness după o zi de muncă. Noi nu te îndemnăm să ridici greutăți sau să organizezi un maraton, dar niște exerciții fizice simple vor îmbunătăți circulația sângelui, vor ridica puterea de concentrare, atenția și starea de spirit.

  1. Trage un pui de somn, dacă este posibil

În cazul în care nu te va costa un loc de muncă, lasă-ți 10-20 minute pentru o siestă de prânz. Trage un pui de somn pe bancheta din spate a mașinii, pe canapea sau direct la masă – vei fi surprins cât de repede ți se vor îmbunătăți abilitățile cognitive. Dar fii foarte atent, nu trebuie să dormi mai mult de 30 de minute, de altfel te vei simți încă mai rău decât înainte de odihnă. De asemenea, ar fi mai bine să renunți la somnul scurt după o zi de muncă.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.